«Altså, Norge, hva holder dere på med?»

Påkledningen på åpningsseremonien vakte oppsikt, men det var klimautfordringene som verden står overfor, som sto i sentrum under Rio-åpningen.

Rio Olympics Opening Ceremony

FLAGGBÆRER: Ole-Kristian Bryhn var stolt flaggbærer for Norge under åpningsseremonien. De andre deltagerne var ivrige med telefonen.

Foto: Matt Slocum / Ap

Inngangen til Rio-lekene har vært preget av mye bråk. Natt til lørdag norsk tid ble imidlertid problemene satt på vent og festen startet på legendariske Maracana stadion.

– La oss feire sammen, slik vi har jobbet sammen for å bygge de 31. lekene. Dette er deres leker, de første i Sør-Amerika, sa Carlos Nuzman, sjefen for Rio-OL.

OLY-2016-RIO-OPENING

TALTE FOR ALLE: Rio-sjef Carlos Nuzman tok til talestolen på åpningsseremonien.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– De som ikke kjenner oss, har tvilt. De som gjør det, er fornøyde, la han til.

IOC-president Thomas Bach erkjente at det er en vanskelig tid i Brasil, men sier han har troen på landet, og at utøverne er løsningen på verdens mistro, frykt og krise. I tillegg brukte han talen til å hylle flyktninglaget.

– Jeg ønsker dere velkommen som en berikelse for vårt mangfoldige fellesskap.

Mindre flamme

Brasilianernes lidenskap for musikk og dans hadde fått en sentral plass i programmet, men åpningsseremonien bar også preg av alvor. Klimaendringer, miljøutfordringer og avskoging var tema gjennom hele kvelden. Derfor besto også OL-ringene som ble avduket inne på stadion, av en rekke trær.

Åpningsseremoni

FARGERIK ÅPNING: OL i Rio hadde åpningsseremoni fredag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tenningen av OL-ilden, som ble gjort av den tidligere maratonløperen Vanderlei de Lima, kom også med et miljøbudskap. Flammen er mye mindre enn tidligere – sånn at den skal ha lavere utslipp av gasser. Bak flammen sørger en skulptur for å lage lysspiraler når den beveger på seg. Maratonløperen de Lima ledet under OL i 2004, men ble taklet av en tilskuer og falt.

OLYMPICS-RIO/OPENING

TENTE ILDEN: Vanderlei de Lima tente OL-ilden.

Foto: POOL / Reuters

«Vondt i øynene»

Skytteren Ole-Kristian Bryhn var flaggbærer og ledet den norske troppen ut på det mektige fotballstadionet som det 140. landet i rekken. Utøverne hadde alle med seg et frø og en kapsel med jord inn på arenaen. De skal plantes i en park i Deodoro, der blant annet skyting og terrengsykling skal arrangeres. Den nye parken vil ha 207 tresorter, en for hver av delegasjonene i OL.

For øvrig vakte den norske delegasjonens påkledning oppsikt i nabolandet Sverige. «Å nei, hva gjør de?» utbrøt Expressens kommentator, og utnevner Norge som et av landene med styggest påkledning:

– Altså, Norge, hva holder dere på med? Hvite shorts og så en fargeeksplosjon? Det gjør vondt i øynene.

BBC mente dog noe helt annet. Da Ole Kristian Bryhn kom inn tvitret de spørsmål om hvor man kunne få tak i disse jakkene Norge brukte.

Laster Twitter-innhold

Krisetider

Det har stormet rundt Rio-OL og i Brasil i tiden fram mot åpningsseremonien. Mye har skjedd i landet siden Rio ble tildelt lekene i 2009. Økonomien er helt skakkjørt, forskjellene mellom fattige og rike er enorme, og landet er i politisk krise etter at president Dilma Rousseff ble suspendert fra sin stilling etter at riksdagen i landet vedtok å stille henne for riksrett.

– Jeg håper åpningsseremonien kan være et slags antidepressiv for Brasil, sa Fernando Meirelles, den kjente filmregissøren («City of God») som har vært med på å lage åpningsseremonien.

Dans og musikk på åpningsseremonien i Rio de Janeiro
Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Dilma Rousseff boikottet åpningsseremonien på Maracana stadion, der Brasils fungerende president Michel Temer erklærte lekene for åpnet.

Mer trøbbel

Rio har også måttet takle en rekke andre problemer fram mot lekene. Frykten for zikaviruset har skapt overskrifter verden rundt og ført til at flere utøvere har trukket seg fra å delta, mens søppel og høyt bakterieinnhold i vannet skaper problemer for blant andre roerne og seilerne.

Sikkerhet har også vært et gjennomgangstema. Rio de Janeiro regnes for å være blant verdens farligste byer, og sikkerhetsoppbudet er massivt. Rundt OL-parken og deltakerlandsbyen holder tusenvis av soldater vakt. Rundt Maracana stadion var det også militære vakter og politi overalt i timene før åpningsseremonien.

Rundt det sportslige har det også vært bråk. Den russiske dopingskandalen har ført til åpen krangel mellom IOC og Verdens antidopingbyrå (WADA).

Fredag kveld (lokal tid) var problemene glemt, i alle fall for noen timer. Så gjenstår det å se om de neste 16 dagene vil gå i minneboken som en eventyrlig idrettsfest, eller om det er alle skandalene som vil bli husket.

Siste nytt

 • Ødegaard trener igjen

  Martin Ødegaard var fredag i lett trening med ball under Real Sociedads økt. Det gir fansen håp om at han rekker Real Madrid-kampen lørdag neste uke.

  «Ødegaard var en stor overraskelse», skriver lokalavisen El Diario Vasco i sin tekst til et bilde av Ødegaard. 20-åringen har vært ute med skade etter et spark i foten for snart tre uker siden. Smellen gjorde at han sto over to klubbkamper og meldte forfall til landslagets oppgjør mot Færøyene og Malta. (NTB)

  Ødegaard
  Foto: Fredrik Hagen
 • Thorstvedt reddet U21

  To mål av Kristian Thorstvedt (20) snudde 0-1 til seier 2-1 for Norges U21-landslag mot Kypros fredag. Da er det fortsatt håp om EM-sluttspill.

  Først etter 72 minutters spill lyktes det for Norge da Viking-spiller Kristian Thorstvedt med venstrefoten plasserte ballen vakkert i mål bak den kypriotiske keeperen. Samme mann sørget for ledelse og seier 2-1 med en klassisk markkryper etter en retur i det kypriotiske feltet med fem minutter igjen å spille.

  Norge tok dermed steget opp på annenplass i gruppe 7 og har nå sju poeng. (NTB)

  EM-kvalifisering for U-21 fotball menn: Norge - Kypros. 2 - 1 i Drammen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Streik i den spanske ligaen

  I slutten av oktober kunngjorde spillerforbundet AFE at spillerne i den kvinnelige fotballigaen i Spania ville gå ut i streik dersom ligaen ikke oppfylte deres krav til høyere lønn. Etter at spillerforbundet truet med streik kunngjorde det spanske fotballforbundet at de bidrar med 1,15 millioner euro til klubbene for å bidra til å oppfylles spillernes lønnskrav. Ifølge SVT føler imidlertid ikke spillerne at de har mottatt det de fortjener, og fra om med i morgen er streiken et faktum. Dermed blir det ingen kamper for Caroline Grahama Hansens Barcelona og resten av de spanske klubbene denne helgen

  caroline graham hansen
  Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal