Hopp til innhold

«Altså, Norge, hva holder dere på med?»

Påkledningen på åpningsseremonien vakte oppsikt, men det var klimautfordringene som verden står overfor, som sto i sentrum under Rio-åpningen.

Rio Olympics Opening Ceremony

FLAGGBÆRER: Ole-Kristian Bryhn var stolt flaggbærer for Norge under åpningsseremonien. De andre deltagerne var ivrige med telefonen.

Foto: Matt Slocum / Ap

Inngangen til Rio-lekene har vært preget av mye bråk. Natt til lørdag norsk tid ble imidlertid problemene satt på vent og festen startet på legendariske Maracana stadion.

– La oss feire sammen, slik vi har jobbet sammen for å bygge de 31. lekene. Dette er deres leker, de første i Sør-Amerika, sa Carlos Nuzman, sjefen for Rio-OL.

OLY-2016-RIO-OPENING

TALTE FOR ALLE: Rio-sjef Carlos Nuzman tok til talestolen på åpningsseremonien.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– De som ikke kjenner oss, har tvilt. De som gjør det, er fornøyde, la han til.

IOC-president Thomas Bach erkjente at det er en vanskelig tid i Brasil, men sier han har troen på landet, og at utøverne er løsningen på verdens mistro, frykt og krise. I tillegg brukte han talen til å hylle flyktninglaget.

– Jeg ønsker dere velkommen som en berikelse for vårt mangfoldige fellesskap.

Mindre flamme

Brasilianernes lidenskap for musikk og dans hadde fått en sentral plass i programmet, men åpningsseremonien bar også preg av alvor. Klimaendringer, miljøutfordringer og avskoging var tema gjennom hele kvelden. Derfor besto også OL-ringene som ble avduket inne på stadion, av en rekke trær.

Åpningsseremoni

FARGERIK ÅPNING: OL i Rio hadde åpningsseremoni fredag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tenningen av OL-ilden, som ble gjort av den tidligere maratonløperen Vanderlei de Lima, kom også med et miljøbudskap. Flammen er mye mindre enn tidligere – sånn at den skal ha lavere utslipp av gasser. Bak flammen sørger en skulptur for å lage lysspiraler når den beveger på seg. Maratonløperen de Lima ledet under OL i 2004, men ble taklet av en tilskuer og falt.

OLYMPICS-RIO/OPENING

TENTE ILDEN: Vanderlei de Lima tente OL-ilden.

Foto: POOL / Reuters

«Vondt i øynene»

Skytteren Ole-Kristian Bryhn var flaggbærer og ledet den norske troppen ut på det mektige fotballstadionet som det 140. landet i rekken. Utøverne hadde alle med seg et frø og en kapsel med jord inn på arenaen. De skal plantes i en park i Deodoro, der blant annet skyting og terrengsykling skal arrangeres. Den nye parken vil ha 207 tresorter, en for hver av delegasjonene i OL.

For øvrig vakte den norske delegasjonens påkledning oppsikt i nabolandet Sverige. «Å nei, hva gjør de?» utbrøt Expressens kommentator, og utnevner Norge som et av landene med styggest påkledning:

– Altså, Norge, hva holder dere på med? Hvite shorts og så en fargeeksplosjon? Det gjør vondt i øynene.

BBC mente dog noe helt annet. Da Ole Kristian Bryhn kom inn tvitret de spørsmål om hvor man kunne få tak i disse jakkene Norge brukte.

Laster Twitter-innhold

Krisetider

Det har stormet rundt Rio-OL og i Brasil i tiden fram mot åpningsseremonien. Mye har skjedd i landet siden Rio ble tildelt lekene i 2009. Økonomien er helt skakkjørt, forskjellene mellom fattige og rike er enorme, og landet er i politisk krise etter at president Dilma Rousseff ble suspendert fra sin stilling etter at riksdagen i landet vedtok å stille henne for riksrett.

– Jeg håper åpningsseremonien kan være et slags antidepressiv for Brasil, sa Fernando Meirelles, den kjente filmregissøren («City of God») som har vært med på å lage åpningsseremonien.

Dans og musikk på åpningsseremonien i Rio de Janeiro
Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Dilma Rousseff boikottet åpningsseremonien på Maracana stadion, der Brasils fungerende president Michel Temer erklærte lekene for åpnet.

Mer trøbbel

Rio har også måttet takle en rekke andre problemer fram mot lekene. Frykten for zikaviruset har skapt overskrifter verden rundt og ført til at flere utøvere har trukket seg fra å delta, mens søppel og høyt bakterieinnhold i vannet skaper problemer for blant andre roerne og seilerne.

Sikkerhet har også vært et gjennomgangstema. Rio de Janeiro regnes for å være blant verdens farligste byer, og sikkerhetsoppbudet er massivt. Rundt OL-parken og deltakerlandsbyen holder tusenvis av soldater vakt. Rundt Maracana stadion var det også militære vakter og politi overalt i timene før åpningsseremonien.

Rundt det sportslige har det også vært bråk. Den russiske dopingskandalen har ført til åpen krangel mellom IOC og Verdens antidopingbyrå (WADA).

Fredag kveld (lokal tid) var problemene glemt, i alle fall for noen timer. Så gjenstår det å se om de neste 16 dagene vil gå i minneboken som en eventyrlig idrettsfest, eller om det er alle skandalene som vil bli husket.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal