Hopp til innhold

Det norske folk splittet i OL-spørsmålet etter jubel-lekene

I en fersk undersøkelse kommer det frem at 48 prosent av befolkningen sier nei til å søke om å få arrangere OL i Norge i 2026. Gerhard Heiberg er optimistisk til tallene.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn kvinner

OL I NORGE? Flertallet sier nei til å arrangere OL i Norge i 2026 i en ny undersøkelse. Bildet er fra tremila i Pyeongchang, da Marit Bjørgen vant gull.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Undersøkelsen er utført av Norstat på oppdrag fra NRK. Et representativt utvalg fikk spørsmål om Norge bør søke om å få arrangere vinter-OL i 2026.

  • 47,8 prosent svarte nei
  • 43,7 prosent svarte ja
  • 8,5 prosent svarte vet ikke

Under OL i Pyeongchang satte Norge rekord i flest antall medaljer vunnet under ett og samme vinter-OL. Norge endte til slutt opp med 39 medaljer totalt. Den forrige rekorden ble satt av USA under lekene i Vancouver på 37 medaljer.

Til tross for at dette ble tidenes beste norske OL, er folket fortsatt delt i sin mening når det kommer til å arrangere et nytt OL på norsk jord.

Heiberg er optimistisk

OL-general og tidligere IOC-medlem, Gerhard Heiberg er på sin side optimistisk til tallene som kommer frem i undersøkelsen.

Sommer OL i London 2012

OPTIMISTISK: Gerhard Heiberg er optimistisk til tallene i undersøkelsen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg tror det er mye skepsis i Norge, og ikke minst til IOC. Også er det en del skepsis til hva det måtte koste og at man er redd for at dette blir for dyrt for Norge. Jeg er allikevel positivt overrasket over at 44 prosent sier at Norge bør søke om OL, og derfor synes jeg at vi som er for bør komme med grunner til at det burde passe i Norge.

– Tror du medaljefangsten har påvirket tallene?

– Ja, det tror jeg. Vi ha sett at nordmenn er veldig interesserte og veldig mange følger med. Vinter-OL er for nordmenn enda større enn sommer-OL. Det synes jeg vi fikk bevist også denne gangen, sier Heiberg.

– Vi som er for OL må jobbe hardt med å få frem et konsept som er mulig å gjennomføre i Norge og tallene på kostnadene om man skal gå inn for et nytt OL, legger Heiberg til.

– Idretten klarer ikke å ta kampen alene

Idrettspresident Tom Tvedt er også positiv til tallene som kommer frem i undersøkelsen, men understreker at Norge må være samlet for å sette i gang en slik prosess.

Idrettspresident Tom Tvedt

POSITIV: Idrettspresident Tom Tvedt er positiv til tallene som kommer frem i undersøkelsen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det er jo gledelig at 44 prosent er positiv til OL i Norge og vi har jo sagt at en gang i fremtiden så bør vi invitere verden til Norge. Vi må være helt samlet for å sette i gang en slik prosess. Når det gjelder 2026, så har vi sagt at det kommer for raskt på.

– Hva skal til for å vippe folket?

– Det IOC gjør i forhold til å lage bærekraftige leker og gjenbruk av anlegg. De har en annen miljøprofil nå. Denne informasjonen tror jeg det er viktig at befolkningen får.

– Vi ønsker OL og Paralympics når vi er klare for det. Idretten klarer ikke å ta den kampen en gang til alene. Det koster altfor mye. Men vi er for begeistring og for å invitere når tiden er moden for det, sier Tvedt.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal