Hopp til innhold

Femteplass for Erik Tysse

Erik Tysse kom på femteplass på 50 km kappgang, og satte ny personlig rekord med nesten sju minutter. Trond Nymark brøt.

Erik Tysse

Erik Tysse ble nummer fem på 50 km kappgang.

Foto: Poppe / SCANPIX

Erik Tysse kollapset etter målgang på 50 km kappgang i Beijing

Erik Tysse kollapset etter målgang på 50 km kappgang i Beijing

Foto: NRK

Tysse slo sin gamle personlige rekord med 6.44 minutter. Femteplassen er tidenes nest beste i OL for en nordmann på distansen.

- Jeg har aldri vært så sliten. Jeg klarer nesten ikke å flytte knærne, sier han til NRK.

Tysse kollapset da han krysset mållinjen og ble liggende urørlig på banen i flere minutter, men han kom seg raskt igjen.

- Må holde meg fast

- Det var utrolig deilig å komme inn på stadion, men på de siste 100 metrene lurte jeg på om jeg klarte å komme i mål. Det er helt enormt. Jeg perset med nesten sju minutter, sier Tysse.

Erik Tysse etter 50 km kappgang i Beijing

Erik Tysse i intervju med NRK etter 50 km kappgang i Beijing.

Foto: NRK

- Jeg begynte fornuftig de første 20 kilometrene. Da jeg passerte 10-20 km at jeg hadde 151 i snittpuls. Da visste jeg at dagen er min dag. Rundt 30 km hadde jeg en, men det har jeg vanligvis på dette punktet. Da tenkte jeg at i dag er min dag, og da var det bare å gå på, sier Tysse.

- Hvordan kjennes en kropp ut etter 50 km kappgang?

- Den er mørbanket. Det kjennes som om at knærne, lårene og leggene såvidt står oppå hverandre, så jeg må holde meg fast for å ikke gå på trynet, sier en smørblid vestlending.

Det gikk ikke fullt så bra for Trond Nymark. Han drømte om å kjempe i teten på 50 kilometer, men drømmen ble et mareritt etter 35 kilometer. Da var det slutt på kreftene.

- Min dårligste dag på jobben på sju år, sa han.

  • I London-OL i 1948 gikk Edgar Bruun inn til tidenes norske OL-plassering på distansen med fjerdeplass

Italiener vant

Trond Nymark

Trond Nymark før han brøt konkurransen.

Foto: Poppe / SCANPIX

Han startet bra og lå blant de 20 beste helt til det begynte å røyne på etter snaue 25 kilometer. Da sank farten betraktelig.

Han ble tatt igjen av en offensiv Erik Tysse, og da det var drøye 15 kilometer igjen å gå, sa bergenseren Nymark takk for seg.

Forrige gang Nymark brøt et løp var under VM i Edmonton i 2001.

Vinneren av den store manndomsprøven ble italieneren Alex Schwazer, som satte ny olympisk rekord på distansen. Australieren Jared Tallent kom på andreplass og russeren Denis Nisjegorodov kom på tredje.

  1. Alex Schwazer, Italia 3.37,09 (olympisk rekord)
  2. Jared Tallent, Australia 3.39,27
  3. Denis Nisjegorodov, Russland 3.40

- Skulle vært i bedre form

Nymark sa at han ikke ble overrasket over at det gikk litt tungt etter de første kilometerne. Det har skjedd tidligere også.

– Jeg er vant med at jeg kan få en tung periode etter 12-14 kilometer av ei femmil. Det skjedde denne gangen også. Jeg følte på et vis at jeg klarte å gå ut av det, men jeg kom aldri inn i det gode siget jeg pleier å ha. Kroppen bare visnet hen, sa han til NTB.

Han kunne ikke forklare årsaken til sprekken i varmen utenfor Fugleredet.

– Ut fra den treningen jeg har gjennomført skulle jeg ha vært i bedre slag enn i Osaka-VM i fjor. Nei, dette var en skikkelig bom. Jeg prøvde så lenge som mulig å komme tilbake igjen i løpet, men det stoppet helt opp, slo Trond Nymark fast.

Fortsetter

– Det er ingen god følelse å stå her nå. Jeg må innrømme at jeg håpet jeg skulle klare å snike meg ut bakveien uten å prate med noen, men jeg skjønte det ikke gikk da arrangørene plasserte meg i en bil og kjørte meg rett til intervjusonen, sa Nymark.

Han gir ikke opp etter dette.

– Nå må jeg hjem for å trene mer, for jeg vet jeg har et mye større potensial enn det jeg fikk vist nå. Treningen i sommer har fortalt meg det. Jeg kommer ikke til å gi meg før jeg har truffet. Jeg satser mot VM i Berlin neste år. Det blir neste store mulighet til å vise hva jeg kan, sa Nymark, litt offensiv tross nedturen.

– Nå ser jeg fram til å komme meg hjem og blåse ut litt før treningen starter igjen for fullt, sa han.

- Jeg fikk aldri beina helt med meg. Etter hvert ble jeg helt vissen i kroppen, og det var umulig å fortsette, sa han til NTB.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal