NRK Meny
Normal

Fem usikkerhetsmomenter før VM

Sjukdom og formsvikt har preget oppkjøringen til VM til flere av de mest profilerte skiskytterne. NRKs ekspertkommentator Ola Lunde vurderer formen til noen av Norges medaljekandidater.

Bø, Bø, Bjørndalen, Eckhoff, Svendsen

UTØVERE I USIKKER FORM? Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø.

Foto: NTB scanpix

Ola Lunde

EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK
1. Bjørndalens form:

Veteranen er den store jokerne blant mennene. Bjørndalen har nemlig tilbrakt de tre siste ukene i høyden i Mellom-Europa. Han droppet også verdenscupen i Holmenkollen.

Hvilken form han egentlig er i får vi ikke svar på før lørdag. Bjørndalen deltar nemlig ikke i mixedstafetten torsdag.

– Han har fått kjørt et helt optimalt høydeopphold, bedre enn det han kjørte i jula, og jeg tror at han er i meget god form, sier Ola Lunde.

2. Svendsens sykdom:

Trønderen stakk av med fire gull og en bronsemedalje i forrige VM. Det kan bli tøft å gjenta denne gangen. Svendsen har slitt med både form og sykdom i vinter. Tirsdag forrige uke sluttet han seg til de andre landslagsløperne etter en tung periode med forkjølelse.

Også han står over åpningsdistansen, mixed stafett. Skiskytteren vil konsentrere om lørdagens sprintløp og det som følger senere i mesterskapet.

– Jeg er mer usikker på ham. Han var tross alt sjuk i ni dager i forbindelse med verdenscupen i Holmenkollen. Det var en kritisk tid å bli sjuk på for Emil, men han har i hvert fall begynt å kjøre noen tøffe økter som gjør at han kanskje kan prestere senere i mesterskapet, sier Lunde.

3. Tarjei Bøs oppladning:

Den tredoble verdensmesteren fra 2013 har slitt mye med sykdom i sin karriere, og resultatene denne sesongen har vært svært varierende. Oppladningen til VM i Finland har heller ikke vært ideell.

Det er ikke lenge siden Bø ble friskmeldt etter sin siste sykdomsperiode. Dermed er det usikkert om han har fått tid til å forberede seg godt nok. Bøs første distanse i VM er mixedstafetten torsdag.

– Jeg synes han ser betydelig bedre ut nå, men om det går fort nok på ski er vanskelig å si, kommenterer NRKs ekspert.

4. Kvinnenes ustabile sesong:

Tiril Eckhoff har, for å bruke hennes egne ord, hatt en «jævlig oppladning» til VM. Bærums-jenta er i utgangspunktet Norges største medaljehåp på kvinnesiden, men hun har slitt stort med formen etter nyttår. I verdenscupen i Holmenkollen fikk hun imidlertid en liten opptur da hun kom på 8. plass i sprinten.

Synnøve Solemdal har vært gjennom en sesong med mye motgang og sykdomstrøbbel. – Jeg ser på meg selv som en reserve, sa hun til NTB før avreise til Kontiolahti.

Fanny Welle-Strand Horn tok sin første verdenscupseier på sprinten i Ruhpolding denne sesongen. Er en av de mest rutinerte på laget, og er ifølge henne selv ofte i god form i

Kontiolahti

VÅTT: Det er ikke optimale forhold i Kontiolahti.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

begynnelsen av mars. Kan hun overraske en gang til?

5. Vær og føreforhold:

Hvor stor innvirkning vil snømangel, vær og førehold få under VM? I dagene før det hele begynner, rapporteres det om plussgrader i finske Kontiolahti og utøvere og ledelse frykter Falun-lignende tilstander under mesterskapet.

De norske skiskytterne har nemlig slitt med dårlige ski denne sesongen. Smørerne har blant annet måttet tåle kritikk fra idrettssjef Per Arne Botnan for de dårlige skiene i Nove Mesto. Også smøresjef Morten Hegle Svendsen har uttrykt bekymringer for de norske skiene.

Et sikkert kort? Johannes Thingnes Bø:

Årets mesterskap blir Johannes Thingnes Bøs første VM som senior.I fjor vant han tre verdenscuprenn på rad på samme sted, og er den løperen man har størst forventninger til. 21-åringen har vært Norges mest stabile skiskytter denne sesongen.

Bø går åpningsdistansen mixed stafett sammen med broren, Fanny Welle-Strand Horn og Tiril Eckhoff.

– Han ser veldig solid ut og er i veldig god form. Jeg tror han kan kan kjempe om flere VM-gull her, sier Ola Lunde.

Les også: Slik blir skiskytter-VM på NRK

Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal