Fem usikkerhetsmomenter før VM

Sjukdom og formsvikt har preget oppkjøringen til VM til flere av de mest profilerte skiskytterne. NRKs ekspertkommentator Ola Lunde vurderer formen til noen av Norges medaljekandidater.

Bø, Bø, Bjørndalen, Eckhoff, Svendsen

UTØVERE I USIKKER FORM? Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø.

Foto: NTB scanpix

Ola Lunde

EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK
1. Bjørndalens form:

Veteranen er den store jokerne blant mennene. Bjørndalen har nemlig tilbrakt de tre siste ukene i høyden i Mellom-Europa. Han droppet også verdenscupen i Holmenkollen.

Hvilken form han egentlig er i får vi ikke svar på før lørdag. Bjørndalen deltar nemlig ikke i mixedstafetten torsdag.

– Han har fått kjørt et helt optimalt høydeopphold, bedre enn det han kjørte i jula, og jeg tror at han er i meget god form, sier Ola Lunde.

2. Svendsens sykdom:

Trønderen stakk av med fire gull og en bronsemedalje i forrige VM. Det kan bli tøft å gjenta denne gangen. Svendsen har slitt med både form og sykdom i vinter. Tirsdag forrige uke sluttet han seg til de andre landslagsløperne etter en tung periode med forkjølelse.

Også han står over åpningsdistansen, mixed stafett. Skiskytteren vil konsentrere om lørdagens sprintløp og det som følger senere i mesterskapet.

– Jeg er mer usikker på ham. Han var tross alt sjuk i ni dager i forbindelse med verdenscupen i Holmenkollen. Det var en kritisk tid å bli sjuk på for Emil, men han har i hvert fall begynt å kjøre noen tøffe økter som gjør at han kanskje kan prestere senere i mesterskapet, sier Lunde.

3. Tarjei Bøs oppladning:

Den tredoble verdensmesteren fra 2013 har slitt mye med sykdom i sin karriere, og resultatene denne sesongen har vært svært varierende. Oppladningen til VM i Finland har heller ikke vært ideell.

Det er ikke lenge siden Bø ble friskmeldt etter sin siste sykdomsperiode. Dermed er det usikkert om han har fått tid til å forberede seg godt nok. Bøs første distanse i VM er mixedstafetten torsdag.

– Jeg synes han ser betydelig bedre ut nå, men om det går fort nok på ski er vanskelig å si, kommenterer NRKs ekspert.

4. Kvinnenes ustabile sesong:

Tiril Eckhoff har, for å bruke hennes egne ord, hatt en «jævlig oppladning» til VM. Bærums-jenta er i utgangspunktet Norges største medaljehåp på kvinnesiden, men hun har slitt stort med formen etter nyttår. I verdenscupen i Holmenkollen fikk hun imidlertid en liten opptur da hun kom på 8. plass i sprinten.

Synnøve Solemdal har vært gjennom en sesong med mye motgang og sykdomstrøbbel. – Jeg ser på meg selv som en reserve, sa hun til NTB før avreise til Kontiolahti.

Fanny Welle-Strand Horn tok sin første verdenscupseier på sprinten i Ruhpolding denne sesongen. Er en av de mest rutinerte på laget, og er ifølge henne selv ofte i god form i

Kontiolahti

VÅTT: Det er ikke optimale forhold i Kontiolahti.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

begynnelsen av mars. Kan hun overraske en gang til?

5. Vær og føreforhold:

Hvor stor innvirkning vil snømangel, vær og førehold få under VM? I dagene før det hele begynner, rapporteres det om plussgrader i finske Kontiolahti og utøvere og ledelse frykter Falun-lignende tilstander under mesterskapet.

De norske skiskytterne har nemlig slitt med dårlige ski denne sesongen. Smørerne har blant annet måttet tåle kritikk fra idrettssjef Per Arne Botnan for de dårlige skiene i Nove Mesto. Også smøresjef Morten Hegle Svendsen har uttrykt bekymringer for de norske skiene.

Et sikkert kort? Johannes Thingnes Bø:

Årets mesterskap blir Johannes Thingnes Bøs første VM som senior.I fjor vant han tre verdenscuprenn på rad på samme sted, og er den løperen man har størst forventninger til. 21-åringen har vært Norges mest stabile skiskytter denne sesongen.

Bø går åpningsdistansen mixed stafett sammen med broren, Fanny Welle-Strand Horn og Tiril Eckhoff.

– Han ser veldig solid ut og er i veldig god form. Jeg tror han kan kan kjempe om flere VM-gull her, sier Ola Lunde.

Les også: Slik blir skiskytter-VM på NRK

Siste nytt

 • Nordtveit-tap i Fulham-debuten

  Håvard Nordtveit debuterte for Fulham mot gamleklubben West Ham, men tapte til slutt 3-1. Ryan Babel gav Fulham leiinga, men Chicharito, Issa Diop og Michail Antonio snudde kampen.

  Nordtveit spela heile kampen, og fekk kneet på ballen som gav West Ham utlikning, men klarte ikkje å hindre scoring.

  I den andre kampen fredag scora Gerard Deloufeu tre og Troy Deeney to då Watford banka Cardiff 5-1.

  Håvard Nordtveit
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Semenya-høring avsluttet

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) avsluttet fredag en ukelang høring i saken Caster Semenya har anlagt mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). En avgjørelse vil bli fattet senest 26. mars. Spørsmålet til behandling er om kvinnelige utøvere som i likhet med Semenya har naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisin for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

  Caster Semenya i CAS
  Foto: Laurent Gillieron / AP
 • Arboine klar for Sarpsborg 08

  Pablo Arboine er klar for Sarpsborg 08, melder klubben på sine hjemmesider. Den 20 år gamle midtstopperen, som også kan spille som back, debuterte nylig for Costa Ricas landslag. Han ankom Sarpsborgs treningsleir i spanske Marbella fredag.

  Pablo Arboine
  Foto: Ezequiel Becerra / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal