NRK Meny
Normal

Fem grunner til at Sverige trengte Hellners opptur

De norsk-svenske duellene gjør langrenn mer spennende. Sjelden har det vært færre slike dueller enn denne sesongen.

Hellner

KAPUTT: Marcus Hellners tredjeplass i Ski Tour Canada var en sjelden opptur denne sesongen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Marcus Hellners tredjeplass i sesongens nest siste internasjonale renn var de svenske herrenes første pallplass denne sesongen.

På kvinnesiden har det blitt tre seire og ni pallplasser, mens de norske kvinnene har vært på pallen til sammen 73 ganger.

Her er fem av de største svenske nedturene denne sesongen:

1. Kallas mange fall

For en av Sveriges største langrennprofiler, Charlotte Kalla, har det virkelig gått nedover denne sesongen, bokstavelig talt. Kalla har vært uheldig og slitt med å holde seg på beina denne sesongen, både i motbakke og i utfor.

Nedturene har gjort at den ellers så blide langrennsløperen ofte sett ned i bakken i intervjuer. Og da hun ble hektet av på hjemmebane i Falun i februar, orket hun ikke en gang prate med noen etter rennet.

Det har blitt mange fall på Charlotte Kalla denne sesongen.

SE VIDEO: Her kan du se flere av Charlotte Kallas fall denne sesongen.

Kalla sto over prøve-VM i Lahti fordi hun var sliten, mens dametrener Mattias Persson uttalte at Kalla «ikke hadde det så bra i sjelen». Det likte ikke Kalla å høre.

2. Redningskvinnen syk - hun også

Stina Nilsson har vært et av de svenske lyspunktene denne sesongen. Tre ganger har hun tatt råtta på de norske sprintkanonene.

Dessverre sluknet lyset før sesongen var over. Det svenske kvinnelandslaget dro til Ski Tour Canada med åtte løpere. Nå er de kun tre løpere igjen etter at blant annet Nilsson, Maria Rydqvist og Ida Ingemarsdotter er blitt syke.

Stina Nilsson spurtslår Maiken Caspersen Falla og tek sigeren, men Falla vinner likevel sprintcupen samanlagt.

SE VIDEO: Her danker Stina Nilsson ut samtlige av de norske.

3. Beste svenske herre: 33

Sykdom har, i enda større grad, preget det svenske herrelandslaget. Under sesongens utgave av Tour de Ski måtte både Marcus Hellner, Calle Halfvarsson og Martin Johansson stå av på grunn av sykdom.

sliten

SLITEN: Marcus Hellner var sliten etter fredagens tredjeplass.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

På sammenlagtlista i verdenscupen er sprinteren Teodor Peterson beste svenske løper på en 33.-plass med sine 198 verdenscuppoeng.

4. Legenden måtte stå over alt

Femmilskongen Johan Olsson meldte overgang til langløp denne sesongen, og skulle blant annet satset mot Vasaloppet. Slik gikk det ikke.

Sykdom og plage med en skade fra 2014 (!) gjorde at han måtte gi seg for sesongen like før Vasaloppet. Dermed har han ikke gått et eneste renn i år.

5. Det norske Vasaloppet

Uten Olsson på startstreken var det enda enklere for de norske langløpsspesialistene å dominere Vasaloppet.

Det endte som det måtte - med norsk totaldominans.

Beste svenske løper i rennet var Markus Ottosson på en sjetteplass, vi må også gå tilbake til 2012 for å finne en svensk vinner i det prestisjetunge rennet blant herrene.

I kvinnenes klasse gikk det derimot bedre, med andreplass til Britta Johansson Norgren og tredjeplass til Lina Korsgren.

Siste nytt

 • Bråten ble tredjemann i USA

  Øystein Bråten hevet seg fra kvalifiseringen og slo til med tredjeplass i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge.

  Øystein Bråten
  Foto: Norfreeski
 • Tredjeplass på Røisland

  20-åringen fra Høvik kom seg inn på pallen i Dew Tour i kveld. Han endte fem poeng bak Max Parrot fra Canada som vant slopestyle-konkurransen. Ståle Sandbech kom på niendeplass og Emil Ulsletten endte på 12.- plass.

  Røisland
  Foto: Matthew Stockman / AFP
 • Legkov legger ikke opp

  Aleksander Legkov sin trener, Markus Cramer er irriitert på Aftonbladet sin artikkel om at Legkov legger opp. – Legkov venter på beslutningen fra CAS og vil da bestemme seg for sin sportslige fremtid, sier han til NRK.

  Markus Cramer, russisk langrennstrener
  Foto: Arild Samsvik / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Storslalåm, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart, kvinner