Feiret med flagg for å markere revir, men Graabak advarer: – Må ikke bli for høye på oss selv

OBERSTDORF (NRK): Norge smadret seiersvante tyskere i prøve-VM. Landslagssjef Ivar Stuan sørget for at Jarl Magnus Riiber defilerte foran det tyske publikummet med norsk flagg.

IRRITERENDE OVERLEGNE: Et år før VM på hjemmebane var Tyskland så sjanseløse mot Norge at ankermann Jarl Magnus Riiber kunne ta flagget flere hundre meter før mål.

Tyskland har i årevis vært verdens beste kombinertnasjon. Men de siste to sesongene har Norge tatt mer og mer over, og lørdagens lagkonkurranse under prøve-VM i Oberstdorf ble en manifestering av maktskiftet.

Espen Bjørnstad, Jens Luraas Oftebro, Jørgen Graabak og Jarl Magnus Riiber hoppet alle over 130 meter i Schattenbergbakken. Dermed gikk Norge ut ett minutt og 27 sekunder foran Østerrike på andreplass – og 1.46 foran Tyskland.

Tyskland gikk seg opp til andreplass i langrennet, men var over halvannet minutt bak Norge. Og det til tross for at Norges ankermann gikk med det norske flagget i flere hundre meter.

– Det ble et godt stykke. Jeg fikk flagget grytidlig av sjefen selv. Det var stas å kunne ta hele rekka, med tyskere langs hele oppløpet.

For det var landslagssjef Ivar Stuan som ga Jarl Magnus Riiber flagget, og han erkjenner at det var en bevisst handling for å sette tyskerne litt ekstra på plass.

– Ikke bra for tyskerne

– Vi flagget for å markere at denne arenaen her har vi lyst til å herje på neste år også, sier Stuan.

Flagget fikk han låne av en tysk tilskuer.

– Jarl kunne ha stoppet og plantet det på målstreken. Jeg tror nesten sementen hadde størkna før neste lag var i mål, hvis han hadde støpt det fast på målstreken der. Det er klart det ikke er bra for tyskerne på hjemmebane, sier Stuan.

Stemningen har ikke alltid vært på topp mellom Norge og Tyskland. Og om den norske flaggmarkeringen var et ledd i et psykologisk spill, hadde også tyskerne et bidrag i samme gate.

Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak, tyske supportere, Jens Luraas Oftebbro og Espen Bjørnstad

LÅNT FLAGG: Sebastian Meik (i midten) fikk tilbake flagget han lånte ut til suverene Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak, Jens Luraas Oftebro og Espen Bjørnstad.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tok «en Weissflog»

Ifølge Jørgen Graabak prøvde en av tyskerne seg på «en Weissflog» etter hopprennet, med referanse til det som skjedde under OL på Lillehammer i 1994 da tyske Jens Weissflog gratulerte japanske Masahiko Harada med gull i lagkonkurransen i hopp rett før Harada skulle gjøre det avgjørende hoppet.

– De prøvde seg med en tilsvarende i dag. De prøvde å gratulere oss etter hopprennet. De prøvde seg igjen, men det lyktes ikke denne gangen, sier Graabak.

– Hva sa du?

– Jeg sa takk.

– Var det sagt med glimt i øyet?

– Det var nok med glimt i øyet, men det vet jeg ikke. Han var følelsesløs i ansiktsuttrykket.

Graabaks advarsel

Norge føler nå de har et mentalt overtak på erkerivalen.

– Det så ut som de irriterte seg grønne allerede etter Ruka, sier Jarl Magnus Riiber.

Han trives med å være i den posisjonen. Det gjør også lagkameratene, men Jørgen Graabak tillater seg at det ligger en liten fare i å være så suverene at man har tid til å feire med flagget.

– Vi skal ikke bli for høye på oss selv. Det må vi jobbe litt med, fastslår han.

Sportsnyheter

Athletics - Men's 400m Hurdles - Round 1. Karsten Warholm

Warholm møter erkerivalen i semifinalen: – Kan hende de kunne tenkt seg å slippe

TOKYO/OSLO (NRK): Karsten Warholm virket både avslappet og tent i sitt første løp i OL. Nå er det klart at han møter sin største rival, Rai Benjamin, allerede i semifinalen.

Drs4U_QiSnQ8BIM
8BIM)

Borch takket Tuftes godterikrokodille-stunt etter OL-sølvet

Kjetil Borch rodde inn til et knallsterk OL-sølv i singelsculler. Etterpå fortalte han om øyeblikket da Olaf Tufte la en godterikrokodille på puta hans - og hvorfor det endret alt.

Siste nytt

 • Gull og olympisk rekord for McKeon

  Australske Emma McKeon satte ny olympisk rekord da hun tok gullet på 100 meter fri fredag.

  McKeon satte OL-rekord allerede i kvalifiseringen, men senket den ytterligere i finalen med 17 hundredeler. Nå lyder den på 51,96.

  rgMOoxPx-fA
  Foto: Jae C. Hong / AP
 • Elleville tider på 100 meter

  Friidretten er i gang i OL, og fredag var det mange forsøksheat i en rekke distanser på programmet.

  Der Karsten Warholm og de fleste andre tok det rolig i sine forsøk, var farten en helt annet på kvinnenes 100 meter.

  Først løp Elaine Thompson-Herah inn til det raskeste forsøksheatet som noen gang er løpt i et OL på tiden 10.82, men like etterpå ble den tiden slått av Marie-Josée Ta Lou, som løp på 10.78. En tid som hadde holdt til OL-gull i både 2012 og 2016.

  De var ikke de eneste som løp raskt. Flere satt personlige rekorder, mens storfavoritt Shelly-Ann Fraser-Pryce løp kontrollert inn til tredje beste tid med 10.84.

  Tokyo Olympics Athletics
  Foto: Morry Gash / AP
 • Dansk OL-leder i tårer

  Den danske seileren Anne-Marie Rindom ledet OL-seilingen i laser radial klart før siste seilas.

  Rett før starten fikk hun et gult flagg for en manøver med roret. Hun fikk en straff og seilet bort fra startområdet. Dansken startet likevel seilasen, til tross for at hun var diskvalifisert fra den. Først litt ut i seilasen, snudde dansken, før hun knakk sammen i tårer i båten.

  I seiling kan du normalt stryke ditt dårligste resultat etter ti seilaser, men akkurat denne typen straff var det usikkert om man kan stryke. Det danske gullhåpet fryktet derfor at gullmuligheten røk. Danske DR melder nå at de har fått bekreftet at dansken kan stryke denne øvelsen, og dermed vil hun lede før den avgjørende medaljeseilasen.

  Sailing - Women's Laser Radial - Opening Series
  Foto: Carlos Barria / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal