Hopp til innhold

Feiret med flagg for å markere revir, men Graabak advarer: – Må ikke bli for høye på oss selv

OBERSTDORF (NRK): Norge smadret seiersvante tyskere i prøve-VM. Landslagssjef Ivar Stuan sørget for at Jarl Magnus Riiber defilerte foran det tyske publikummet med norsk flagg.

IRRITERENDE OVERLEGNE: Et år før VM på hjemmebane var Tyskland så sjanseløse mot Norge at ankermann Jarl Magnus Riiber kunne ta flagget flere hundre meter før mål.

Tyskland har i årevis vært verdens beste kombinertnasjon. Men de siste to sesongene har Norge tatt mer og mer over, og lørdagens lagkonkurranse under prøve-VM i Oberstdorf ble en manifestering av maktskiftet.

Espen Bjørnstad, Jens Luraas Oftebro, Jørgen Graabak og Jarl Magnus Riiber hoppet alle over 130 meter i Schattenbergbakken. Dermed gikk Norge ut ett minutt og 27 sekunder foran Østerrike på andreplass – og 1.46 foran Tyskland.

Tyskland gikk seg opp til andreplass i langrennet, men var over halvannet minutt bak Norge. Og det til tross for at Norges ankermann gikk med det norske flagget i flere hundre meter.

– Det ble et godt stykke. Jeg fikk flagget grytidlig av sjefen selv. Det var stas å kunne ta hele rekka, med tyskere langs hele oppløpet.

For det var landslagssjef Ivar Stuan som ga Jarl Magnus Riiber flagget, og han erkjenner at det var en bevisst handling for å sette tyskerne litt ekstra på plass.

– Ikke bra for tyskerne

– Vi flagget for å markere at denne arenaen her har vi lyst til å herje på neste år også, sier Stuan.

Flagget fikk han låne av en tysk tilskuer.

– Jarl kunne ha stoppet og plantet det på målstreken. Jeg tror nesten sementen hadde størkna før neste lag var i mål, hvis han hadde støpt det fast på målstreken der. Det er klart det ikke er bra for tyskerne på hjemmebane, sier Stuan.

Stemningen har ikke alltid vært på topp mellom Norge og Tyskland. Og om den norske flaggmarkeringen var et ledd i et psykologisk spill, hadde også tyskerne et bidrag i samme gate.

Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak, tyske supportere, Jens Luraas Oftebbro og Espen Bjørnstad

LÅNT FLAGG: Sebastian Meik (i midten) fikk tilbake flagget han lånte ut til suverene Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak, Jens Luraas Oftebro og Espen Bjørnstad.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tok «en Weissflog»

Ifølge Jørgen Graabak prøvde en av tyskerne seg på «en Weissflog» etter hopprennet, med referanse til det som skjedde under OL på Lillehammer i 1994 da tyske Jens Weissflog gratulerte japanske Masahiko Harada med gull i lagkonkurransen i hopp rett før Harada skulle gjøre det avgjørende hoppet.

– De prøvde seg med en tilsvarende i dag. De prøvde å gratulere oss etter hopprennet. De prøvde seg igjen, men det lyktes ikke denne gangen, sier Graabak.

– Hva sa du?

– Jeg sa takk.

– Var det sagt med glimt i øyet?

– Det var nok med glimt i øyet, men det vet jeg ikke. Han var følelsesløs i ansiktsuttrykket.

Graabaks advarsel

Norge føler nå de har et mentalt overtak på erkerivalen.

– Det så ut som de irriterte seg grønne allerede etter Ruka, sier Jarl Magnus Riiber.

Han trives med å være i den posisjonen. Det gjør også lagkameratene, men Jørgen Graabak tillater seg at det ligger en liten fare i å være så suverene at man har tid til å feire med flagget.

– Vi skal ikke bli for høye på oss selv. Det må vi jobbe litt med, fastslår han.

Siste nytt

 • Kyrgios slo ut verdensener Medvedev fra Montreal-turneringen

  Australske Nick Kyrgios har funnet storformen på tennisbanen. Onsdag slo han ut Daniil Medvedev ut av 2. runde i ATP 1000-turneringen i Montreal.

  Taktikken hans var klar. Han satset på mye mer serve og volley enn tilfellet i deres siste møte i Australian Open.

  Det første settet tok Medvedev seg av med 7-2 i tie break. I det andre ble det et tidlig servebrudd som australieren utnyttet og tok hjem settet med 6-4.

  I det tredje settet hadde Medvedev er par bruddmuligheter som Kyrgios reddet seg unna. Kyrgios utnyttet derimot muligheten da han tok ledelsen 3-2. Han brøt og til 5-2 og kunne serve hjem kampen 6-2 i avgjørende sett. (NTB)

  Montreal Tennis
  Foto: Paul Chiasson / AP
 • Benzema matchvinner mot Hauges Eintracht Frankfurt i supercupfinalen

  Karim Benzema (34) fornektet seg ikke og scoret kampens siste mål i 2-0-seieren over Eintracht Frankfurt i Uefas supercupfinale onsdag kveld.

  Fjorårets toppscorer i mesterligaen sørget for at resten av kampen ble spilt med lavere skuldre for Real Madrids del da det gjensto 25 minutter igjen av kampen. Han bredsidet inn 2-0 etter godt forarbeid av Vinícius Júnior, som ble matchvinner for de hvitkledde mot Liverpool i CL-finalen i mai.

  Real Madrid kunne dermed løfte sesongens første trofé.

  Det første målet ble scoret av midtstopper David Alaba i første omgang etter en corner. (NTB)

  Finland Soccer Super Cup
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • McIlroy: – En bra dag for PGA-touren

  Golfstjernen Rory McIlroy gleder seg over beslutningen om at Talor Gooch, Hudson Swafford og Matt Jones ikke får delta i PGA-sluttspillet.

  – En bra dag for PGA-touren og majoriteten av medlemmene, sa McIlroy.

  Gooch, Swafford og Jones meldte tidligere i år overgang til den saudifinansierte golftouren LIV og var i forrige uke en del av flere spillere som varslet søksmål mot PGA-touren grunnet utestengelse fra turneringer. En føderal dommer satt ned foten for deltakelse torsdag.

  – Medlemmene av touren vår er rasende over det faktum at disse spillerne prøver å komme tilbake hit uten konsekvenser, som ville vært veldig urettferdig for alle som har forholdt seg til lovene og forskriftene som har eksistert, sa verdenstreer McIlroy. (NTB)

  APTOPIX British Open Golf
  Foto: Peter Morrison / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste