NRK Meny
Normal

Feide over Malta: Men EM-festen på vent

ULLEVAAL (NRK): Alexander Tettey sendte Ullevaal til himmels, men Kroatia sørget for at Norge ikke fikk EM-billett lørdag kveld.

Tettey og Skjelbred

ENORM JUBEL: Trønderduoen Alexander Tettey og Per Ciljan Skjelbred jubler for Norges første scoring mot Malta etter 19 minutter.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Allerede etter tre minutter gikk Kroatia opp i ledelsen mot Bulgaria, og kroatene fortsatte til det sto både 2- og 3-0. Nå er det kun minutter igjen av kampen.

Dermed må Norge slå Italia i Roma for å kvalifisere seg direkte til EM.

Men Norge gjorde uansett sin jobb for kvelden, og spillerne fikk trampeklapp og stående ovasjoner fra et begeistret Ullevaal-publikum.

– Gjenvinningsspillet fikk Malta til å se dårligere ut enn de faktisk er. Vi biter oss fast og da får vi kjørt oss fast og det gir rom. Også scorer vi relativt tidlig og det er nyttig mot denne typen motstand, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Slik er EM-veien

Samtidig som Ullevaal eksploderte i jubel da dommeren blåste av kampen, vant også Italia 3-1 borte mot Aserbadsjan. Det betyr at Italia allerede nå er EM-klare før siste runde. Og det er dit Norge drar for å spille siste kamp i gruppen tirsdag. Og der må Høgmos mannskap vinne i Italia, dersom Kroatia får full pott i de siste to kampene.

Norges EM-håp hviler i kveld på Bulgaria. Men Per-Ciljan Skjelbred var nøktern i troen etter Malta-kampen.

– Vanligvis er det grei skuring. Kroatia vinner klart mot Builgaria til vanlig. Men som jeg sier; alt kan skje i fotball. Bulgaria kan ha en fantastisk dag, vi får håpe på det, sier Skjelbred til NRK.

Nervøse før EM-drama

Landslagssjef Høgmo har vært klar på at Malta var det eneste de skulle tenke på frem til den jobben var gjort. Men han er klar på at Norge nå drar til Roma med mye selvtillit.

Vegard Forren tror det blir forskjellig hvordan nervøse landslagsspillere kommer til å følge kveldens drama i Kroatia. Han tror det er flere spilleresom ikke kommer til å orke å følge kampen.

– Det er mange som ikke tåler å se på fjernsynet og så er det noen som vil se. Vi får bare vente. Det blir spennende. Vi har et lite håp om at Bulgaria kan stenge og parkere bussen foran 16-meteren. Så får vi se hvor lenge det går, sier Forren til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Mot Malta hadde Norge trykket fra avspark og det lå et mål i luften nesten allerede fra start. Norge presset Malta, som hadde sluppet inn 13 baklengsmål på åtte kamper, bakover.

Tettey sikret ledelse

Det var etter 19 minutter det løsnet etter at Norge hadde vært nærmere og nærmere scoring. Corneren ble slått mot Even Hovland som headet ned i en Malta-spiller.

1-0 målet mot Malta

UTROLIG VIKTIG: Her har Tettey akkurat satt inn 1-0 målet mot Malta, etter norsk press fra kampstart.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Deretter hadde Englandsproffen Alexander Tettey nærmest «Drillo-flaks» da han skjøt i en maltesisk spiller deretter gikk ballen tilbake i benet til trønderen, og i mål. Et fullsatt Ullevaal eksploderte i jubel etter scoring fra kort hold. Det ble annonsert at kampen kunne bli en kjedelig kamp og en tålmodighetsprøve, i dagene før kampen. Men kvelden var alt annet enn kjedelig på Ullevaal.

Søderlunds første landslagsmål

Søderlund hadde vært svært nær scoring rett før Norges første scoring. Men etter 21 målløse landskamper fikk endelig Søderlund nettsus i sin 22. landskamp, sju minutter etter hvilen. Eliteseriens toppscorer, som har 21 seriemål for Rosenborg bare denne sesongen, sto perfekt plassert rett foran mål og kunne enkelt slå inn Norge andre scoring for kvelden.

Søderlund knyttet neven og man så at denne scoringen betydde noe helt ekstra.

Norges 3-0 seier fra bortemøtet var Maltas største tap i denne kvalifiserinngen. Norge jaktet videre på å kopiere det resultatet.

Og det var nesten utrolig at ikke Martin Ødegaard satte inn 3-0 noen minutter etter at han hadde kommet på banen.

Men 16-åringen må fortsatt vente på sitt første landslagsmål.

Siste nytt

 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH

Sendeplan

Kl. Program Kanal