NRK Meny
Normal

Faryd (42) kan bli tidenes eldste VM-spiller

Han kan gå forbi Roger Milla som tidenes eldste i fotball-VM. Lær mer om VMs eldste og yngste spiller.

mondragon

Faryd Mondragón bikker snart 43 år. Spiller han for Colombia i Brasil skriver han seg inn i VM-historien.

Foto: JORGE ADORNO / Reuters

olinga2

Fabrice Olinga må krige mot Samuel Eto'o om spissplassen på det kamerunske landslaget.

Foto: PIERRE TEYSSOT / Afp

VMs yngste spiller heter Fabrice Olinga. Kameruneren er født 12. mai 1996 og fylte nylig 18 år. Han startet karrieren på Mallorca i 2009, før turen gikk videre til Malaga i 2011. Denne sesongen har gutten vært på lån til Zulte Waregem i Belgia.

Oppdaget av Eto'o

Hvor mye spilletid det blir på Olinga er usikkert, da idolet og den afrikanske legenden Samuel Eto’o mest sannsynlig vil lede det kamerunske angrepet.

Unge Olinga ble oppdaget gjennom The Samuel Eto’o Private Foundation, og Eto’o selv ble tidenes nest yngste til å spille i et verdensmesterskap da han VM-debuterte 17 år, tre måneder og sju dager gammel. Nå skal han igjen representere Kamerun i et VM, 16 år etter.

Om Fabrice Olinga vil få en like suksessfull karriere som læremesteren er foreløpig uvisst, men på klubbnivå har unggutten fått en fin start.

16 år og 98 dager gammel scoret han for Malaga og ble med det tidenes yngste målscorer i den spanske ligaen.Senere samme år ble han tidenes yngste målscorer for det kamerunske landslaget, da han scoret i debuten. Olinga kan være et skjult våpen i det kamerunske angrepet.

Kan bli tidenes eldste i VM

mondragon

Faryd Mondragon kan bli tidenes eldste til å spille i fotball-VM.

Foto: JOHN THYS / Afp

De fleste har kanskje ikke hørt om han, men Faryd Mondragón kan være i ferd med å skrive seg inn i historiebøkene. Den kamerunske legenden, Roger Milla, innehar rekorden som tidenes eldste til å spille i et VM. Da Milla satt rekorden var han 42 år og 39 dager. Mondragón vil fylle 43 år i løpet av gruppespillet i årets fotball-VM.

Han er derimot ikke førstevalget i det colombianske buret. Det er det David Ospina, som til daglig spiller i Nice, som er. Men om Ospina skulle bli skadet, kan den rutinerte keeperen komme inn og krone seg som tidenes eldste VM-spiller.

Mondragón har hatt en innholdsrik karriere, hvor han har tilbrakt størsteparten i klubber utenfor Colombia. Han har vært innom europeiske klubber som Real Zaragoza i Spania, Metz i Frankrike, Galatasaray i Tyrkia og FC Köln i Tyskland. Men gamlefar på det colombianske landslaget har et stort hjerte for hjemlandet og har de to siste årene spilt i klubben han startet karrieren i – Deportivo Cali.

Spilte sammen med Escobar

Etter VM i 1994 ble Colombia rammet av en tragedie da Andres Escobar ble skutt i hjel. En 22 år gammel Faryd Mondragón var med i Colombias VM-tropp også den gangen og husker lagkameraten godt.

– Han var elsket av alle. Han var en viktig del av hva vi var, fortalte Mondragón til Philadelphia Inquirer i 2011.

– Vi brukte å snakke og le til sent på natt på hotellet og han fortalte de beste vitsene. Han visste hvordan å få tankene bort fra alt det kjipe som foregikk, fortalte han om Escobar til avisen.

Sist gang Colombia kvalifiserte seg til VM var i 1998. Denne gangen setter landet sin lit til en rekke begavede offensive spillere, dog uten stjernespissen Falcao. Om laget skulle bli for angrepstungt kan det bli snart 43 år gamle Mondragóns oppgave å forhindre baklengs.

Siste nytt

 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold
 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG

Sendeplan

Kl. Program Kanal