Fargerik dekorasjon – eller?

Lurer du på hva all den fargerike teipen i sandvolleyball-VM kommer av? Her får du svaret.

Sandvolleyball teip
Foto: Yngvild Schei / NRK

Man ser de stadig oftere på de veltrente sandvolleyballspillerne. De fargerike teipene. Hva gjør de? Hvorfor har de forskjellige farger?

Fysioterapeut for Norges landslag Maria Øgreid Leitao gir deg svarene.

- Teipen vil "rynke" huden

-Teipen er elastisk og kan strekkes før den legges på, eller man kan strekke huden før man legger på en ustrukket teip, forteller Leitao.

De to ulike metodene gir to forkjellige resultat. Hvis man strekker huden før man legger på en teip som ikke er strukket vil teipen ”rynke” huden, og dermed gi et løft i huden som gir mer plass til sirkulasjon under. Dette igjen kan gi en avspenning i muskelen.

- Huden liker i utgangspunktet ikke å bli teipet, så da prøver den å motvirke dette. Da blir det økt blodsirkulasjon til musklene under, noe som stimulerer positivt. Et eksempel kan være hvis man har en blødning eller hevelse etter en skade. Da kan man legge teip i et sjakk-mønster over skadestedet, så vil man kunne se et sjakk-mønster etter at teipen er tatt av også, sier hun.

- Men det avhenger litt av hvordan man benytter den, legger hun til.

Sandvolleyball teip 2

Fysioterapeut for Norges landslag Maria Øgreid Leitao viser frem teipens fortreffeligheter.

Foto: Yngvild Schei / NRK

Man kan også sette strekk på teipen om man ønsker å posisjonere et ledd bedre, avlaste et område eller øke aktiviteten i en eller flere muskler. Sara Montagnolli, profesjonell sandvolleballspiller fra Østerrike, har tidligere slitt med en vond skulder og måtte teipe den opp.

- Da strammet jeg bakover slik at musklene ble brukt riktig og at skulderen stod i en mer gunstig posisjon i forhold til å bruke den aktivt i sandvolleyball, sier hun til NRK.

Overtroisk farge

Det samme gjør fysioterapeuten med kneet til Iver Horrem. Da strammes kneskålen opp ved at hun drar teip under skålen og opp på begge sider. Fargen derimot er likegyldig for de norske spillerene.

- Hvis du spør meg så er det ett fett hvilken farge man bruker. Noen er jo selvfølgelig litt overtroiske og har en viss farge de må bruke, men for eksempel Nila og Ingrid pleier å si at de tar det litt på dagsformen.

Det vil si at teipene ikke har noen ekstra fasiliteter utover det å være elastisk og stimulere hud, bånd og muskler der den settes.

(Skrevet av Yngvild Schei)

Siste nytt

 • Milan-Hauge er koronasmittet

  Den norske Milan-spilleren Jens Petter Hauge har testet positivt for korona, skriver klubben på sin hjemmeside.

  Klubben skriver at Hauge, stjernekeeperen Gianluigi Donnarumma og tre andre fra klubben har testet positivt.

  De fem er blitt sendt i karantene umiddelbart. Ingen av dem har symptomer. AC Milan møter Roma hjemme på San Siro i Serie A i kveld.

  Som følge av de positive testene er alle de andre spillerne testet en gang til, men alle resultatene var negative.

  Hauge scoret sitt første mål for «rossoneri» i mesterligaoppgjøret mot Celtic på bortebane sist uke.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP
 • Går mot disiplinærsak

  Det kan gå mot disiplinærsak for Kristiansund-spilleren Flamur Kastrati. Norges Fotballforbund følger standard prosedyrer i slike saker.

  – Vi har begynt å samle sammen opplysninger rundt saken og skal ha et møte ved 12-tiden mandag. Det er standard prosedyre i slike saker, sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, til NTB.

  Etter møtet blir det trolig klart om NFF går videre med saken eller ikke, men mye tyder på at det vil komme med en reaksjon, men det er gjennom NFFs disiplinærutvalg.

  Flamur Kastrati
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ødegaard framleis ute

  Martin Ødegaard er ikkje med i Real Madrid-troppen i meisterligakampen mot Borussia Mönchengladbach. Trenar Zinédine Zidane har tatt ut 21 spelarar til kampen på tysdag. Det er no ti dagar sidan klubben opplyste om at nordmannen hadde pådratt seg ein leggskade. Det er framleis uvisst når han er speleklar igjen.

  Nations league fotball, Norge - Nord-Irland (1-0)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal