NRK Meny
Normal

Farah fikk revansje og vant VM-gull: – Det var helt rått

Mohammed Farah innfridde som forhåndsfavoritt og sikret seg endelig VM-gullet på 10.000 meter - det eneste han manglet.

ATHLETICS-WORLD-2013-10000M

Mo Farah spurtslo Ibrahim Jeilan og vant 10.000 meteren i Moskva. I forrige VM for fire år siden var det Jeilan som vant gull foran nettopp Farah.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

ATHLETICS-WORLD/ Farah of Britain celebrates after winning the men's 10,000 metres final during the IAAF World Athletics Championships at the Luzhniki stadium in Moscow

Farah kysser flagget på drakten sin etter å ha vunnet VM-gull.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

– Jeg hadde forventet at det skulle gå sånn, men dette var helt rått. Nå har han seks gullmedaljer fra de store mesterskapene, og det sier sitt, sier den norske landslagsløperen Ingvill Måkestad Bovim til NRK.no.

Mo Farah har vært den store forhåndsfavoritten til å vinne 10.000 meteren i VM, noe som ville sikre ham den eneste gullmedaljen han har manglet i sin imponerende samling.

Etter dagens løp er den endelig komplett.

– Dette føles skikkelig bra, sa en lykkelig Farah til NRK like etter gulløpet.

– En skikkelig taktiker

Engelskmannen vant med tiden 27, 21, 71. Den er ikke spesielt rask, og flere minutter bak verdensrekorden.

Måkestad Bovim er imidlertid svært imponert over sisterunden til 30-åringen, som du kan se i klippet under.

– Farah er en skikkelig taktiker. Han ligger sist i begynnelsen av løpet, går frem og viser seg frem av og til, før han legger seg tilbake.

– Det er når bjellen ringer for sisterunden han setter i gang, og man trenger nesten ikke å ha sett ham før i løpet. Det er alltid sånn det fungerer for ham, forklarer hun.

Farah fikk også revansje over Ibrahim Jeilan. Etiopieren slo Farah på 10.000 meteren under VM i Daegu for to år siden. I dag var det Jeilan som måtte ta til takke med sølv. Paul Tanui fra Kenya fikk bronsemedaljen.

– Jeg ville veldig gjerne vinne på denne distansen. Jeg har prøvd før uten å klare det, så det har vært målet mitt, fastslår Farah overfor NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Se siste runde av 10000 meteren i friidretts-VM her. VM i friidrett arrangeres i Moskva. Kommentatorer: Lars Lystad og Vebjørn Rodal.

VIDEO: Se Farahs gullspurt her!

Rask avslutter

Før VM har Farah vist at formen har vært svært god. I slutten av juni vant han 5000-meteren under lag-EM i Gateshead, etter å ha løpt den siste runden på 50,89 sekunder.

Det er sannsynligvis den raskeste avslutningen på distansen noensinne, noe som fikk ekspertene til å omtrent kåre han til ny verdensmester allerede da.

– I dag viser han at han virkelig har truffet med formen. Et veldig imponerende løp, sier NRKs friidrettsekspert Verbjørn Rodal.

Farah skal også løpe 5000 meter senere i VM, og er like stor favoritt da. Forsøket for menn er førstkommende tirsdag, mens finalen er neste fredag.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal lade opp til det akkurat nå. Jeg må vel bare prøve å restituere meg godt, sier Farah, og legger til at han ikke helt har rukket å summe seg etter gullet ennå.

Tidligere lørdag tok Edna Kiplagat mesterskapets første gull, da hun forsvarte sin egen maratonseier fra forrige VM.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal