Får slakt i intern undersøkelse: – Har mistet tilliten til IBU

SAALFELDEN (NRK): IBU får sterk kritikk for ledelse og antidopingarbeid av egne utøvere i en intern spørreundersøkelse. Nå håper styreleder i utøverkomiteen at skiskytterne får større innflytelse i IBUs operasjoner.

Clare Egan

UTØVERREPRESENTANT: – Jeg er kanskje den eneste som snakker høyt om dette, men det er derfor jeg er utøverrepresentant, sier Clare Egan til NRK.

Foto: Jorunn Hatling

Det har stormet rundt Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) etter at president Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch kom under politietterforskning for korrupsjon og dopingmanipulasjon.

Nå får også IBU sterk kritikk fra sine egne. Cirka hundre av tre hundre skiskyttere i verdenscupen har svart på en intern spørreundersøkelse, og resultatene viser stor misnøye til IBU på en rekke punkter.

Tilliten svekket

Forrige uke kunne NRK avsløre at både Besseberg og Resch skal ha antydet at det var korrupsjon som gjorde at Tjumen ble tildelt VM i 2021. Disse uttalelsene kom på to forskjellige IBU-møter i 2017 med utøvere til stede.

En av utøverne som deltok på disse møtene er styreleder i utøverkomiteen til IBU, amerikanske Clare Egan. Hun kan fortelle at utøverne nå stiller seg svært kritiske til organisasjonen.

Egan overtok som styreleder for utøverkomiteen etter landsmann Lowell Bailey så sent som i mars, men har allerede bemerket seg i sitt nye verv. Sammen med resten av komiteen som består av profiler som Martin Fourcade, Aita Gasparin og Erik Lesser, har hun laget og sendt ut den nevnte undersøkelsen.

– Det er et viktig verktøy for oss når vi starter vårt fireårsengasjement som den nye utøverkomiteen, for å få en god følelse av hva utøverne mener, forklarer Egan.

På spørsmål om utøverne fremdeles har tillit til IBU, bryter Egan ut i latter.

– Nei. Unnskyld for at jeg ler, men selvsagt har vi mistet tilliten. Når de to øverste lederne er under etterforskning, da mister man tilliten, sier hun.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

KRITISK: Svenske Sebastian Samuelsson er ikke fornøyd med hvordan IBU har håndtert dopingkrisen.

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Tidligere har den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson fortalt NRK at han har opplevd ignoranse fra IBU i forbindelse med gjennomføringen av verdenscupen i russiske Tjumen. Han bekrefter at skiskytterne ikke lenger har tiltro til sitt eget internasjonale forbund.

– Generelt vil jeg si at tilliten er svekket, sier han.

Misfornøyde med antidopingarbeidet

Utøverne ble ikke spurt direkte om de hadde mistet tilliten til IBU, men svarene samlet sett tyder på nettopp det, hvilket Egan bekrefter. NRK har fått tilgang til de viktigste funnene fra undersøkelsen:

 • Utøverne har mistet tilliten til IBUs ledelse.
 • Utøverne ønsker å få en sterkere stemme og få en mer sentral rolle i IBUs operasjoner.
 • De ønsker bedre kommunikasjon fra IBUs side.
 • Utøverne vil ha en IBU-ledelse med høye etiske standarder.
 • De vil ha et mer åpent og gjennomsiktig IBU.
 • De mener at IBU må forbedre antidopingarbeidet sitt.

Det siste punktet skal ifølge Egan ha den sterkeste statistikken.

– Utøverne er ikke fornøyde med antidopingarbeidet. 91 prosent svarte at det må forbedres, forteller hun.

Forrige uke opplyste IBU om at nettopp dopingarbeidet skal ettergås av en ekstern aktør.

– Det gjør vi både for å få klart for oss hvordan dopingarbeidet vårt fungerer, men også for å vise troverdighet eksternt, sier Olle Dahlin, en av visepresidentene i IBU.

Ikke bare kritikk

Resultatene fra spørreundersøkelsen ble lagt frem for et knippe IBU-styremedlemmer i Saalfelden i Østerrike tirsdag forrige uke. Dahlin skal ha deltatt på møtet med utøverkomiteen, men ønsker ikke å fortelle hva som ble diskutert med utøverrepresentantene Clare Egan og Erik Lesser.

olle dahlin

PRESIDENTKANDIDAT: Nåværende visepresident for utvikling i IBU, Olle Dahlin, har kunngjort at han ønsker å overta etter Anders Besseberg som ny IBU-president.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

– Vi har en bra dialog, men jeg vil ikke gå inn i detalj. Jeg synes vi har en mye nærmere dialog nå enn vi har hatt, sier svensken.

Det kan også Egan bekrefte.

– Jeg tror alle som kom og så resultatene var veldig fornøyde med å se den slags involvering fra utøverne og utøverkomiteen. Noen hadde naturligvis sterke meninger om enkelte ting, men det er bra. Jeg tror IBU-representantene som møtte opp var veldig mottakelige.

IBU fikk ikke utelukkende kritikk på møtet, og amerikaneren forklarer at organisasjonen scorer høyt på særlig ett punkt i spørreundersøkelsen.

– IBU gjør en veldig god jobb når det gjelder å organisere verdenscuprenn. Ikke én svarte at IBU er dårlige på det området, sier Egan.

– Må utnytte krisen

IBU har kunngjort at det vil bli gjort endringer i administrasjonen, og flere ansatte kan forsvinne. Etter det NRK har forstått ønsker IBU å fordele makten mellom flere personer enn det har vært frem til nå.

Clare Egan

OPTIMISTISK: Clare Egan tror IBU er på vei i riktig retning nå som de øverste lederne er suspendert.

Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT / AFP

– Jeg håper at uten de to lederne som er under etterforskning, så kan resten av IBU se fremover og bekjempe korrupsjon og håndtere de problemene vi faktisk bør håndtere, som er de problemene utøverne møter på en daglig basis, mener Egan.

Hun mener IBU må jobbe hardt for å gjenvinne skiskytternes tillit, men at de viser positive tendenser ved å love ekstern revisjon av antidopingarbeidet og strukturelle endringer i administrasjonen. Etter komitemøtene i Østerrike, er visepresident Olle Dahlin optimistisk.

– Vi må utnytte denne krisen, se fremover og bygge opp tilliten til organisasjonen. Den har kanskje vært splittet, men jeg kjenner at styremøtet vi hadde i Saalfelden var det beste vi noen gang har hatt, så det kjennes veldig bra.

– Har du tro på at dere vil vinne tilbake utøvernes tillit?

– Absolutt, sier Dahlin.

Siste nytt

 • Fall spolerte karrierebeste for Lie

  Kajsa Vickhoff Lie (21) var på vei mot en sterk plassering før hun falt i lørdagens utforrenn i Lake Louise i Canada.

  21-åringen startet som nummer 21 i lørdagens konkurranse, og var i ledelsen på sine tre første passeringer. Lie tapte noe tid nedover i bakken, men var likevel på vei mot en god plassering.

  Men mot slutten gikk det galt. Vie falt etter et hopp og ropte ut i frustrasjon over at et sterkt løp gikk i vasken.

  Andorra Alpine Skiing World Cup Finals
  Foto: Gabriele Facciotti / AP
 • Magnus Carlsen reddet remis

  Magnus Carlsen var ille ute, men klarte remis mot Levon Aronian i det andre langsjakkpartiet i kampen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London. Dermed leder han duellen mot Aronian 9-3 etter de to innledende partiene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald
 • To til fyllearresten

  To supportere ble innbrakt av politiet for ordensforstyrrelse tidligere i kveld, er satt i fyllearresten. Personene er svært beruset, og er ikke i stand til å ta vare på seg selv, ifølge jourhavende jurist Hans Olav Røyr i Agder politidistrikt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal