Får slakt i intern undersøkelse: – Har mistet tilliten til IBU

SAALFELDEN (NRK): IBU får sterk kritikk for ledelse og antidopingarbeid av egne utøvere i en intern spørreundersøkelse. Nå håper styreleder i utøverkomiteen at skiskytterne får større innflytelse i IBUs operasjoner.

Clare Egan

UTØVERREPRESENTANT: – Jeg er kanskje den eneste som snakker høyt om dette, men det er derfor jeg er utøverrepresentant, sier Clare Egan til NRK.

Foto: Jorunn Hatling

Det har stormet rundt Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) etter at president Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch kom under politietterforskning for korrupsjon og dopingmanipulasjon.

Nå får også IBU sterk kritikk fra sine egne. Cirka hundre av tre hundre skiskyttere i verdenscupen har svart på en intern spørreundersøkelse, og resultatene viser stor misnøye til IBU på en rekke punkter.

Tilliten svekket

Forrige uke kunne NRK avsløre at både Besseberg og Resch skal ha antydet at det var korrupsjon som gjorde at Tjumen ble tildelt VM i 2021. Disse uttalelsene kom på to forskjellige IBU-møter i 2017 med utøvere til stede.

En av utøverne som deltok på disse møtene er styreleder i utøverkomiteen til IBU, amerikanske Clare Egan. Hun kan fortelle at utøverne nå stiller seg svært kritiske til organisasjonen.

Egan overtok som styreleder for utøverkomiteen etter landsmann Lowell Bailey så sent som i mars, men har allerede bemerket seg i sitt nye verv. Sammen med resten av komiteen som består av profiler som Martin Fourcade, Aita Gasparin og Erik Lesser, har hun laget og sendt ut den nevnte undersøkelsen.

– Det er et viktig verktøy for oss når vi starter vårt fireårsengasjement som den nye utøverkomiteen, for å få en god følelse av hva utøverne mener, forklarer Egan.

På spørsmål om utøverne fremdeles har tillit til IBU, bryter Egan ut i latter.

– Nei. Unnskyld for at jeg ler, men selvsagt har vi mistet tilliten. Når de to øverste lederne er under etterforskning, da mister man tilliten, sier hun.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

KRITISK: Svenske Sebastian Samuelsson er ikke fornøyd med hvordan IBU har håndtert dopingkrisen.

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Tidligere har den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson fortalt NRK at han har opplevd ignoranse fra IBU i forbindelse med gjennomføringen av verdenscupen i russiske Tjumen. Han bekrefter at skiskytterne ikke lenger har tiltro til sitt eget internasjonale forbund.

– Generelt vil jeg si at tilliten er svekket, sier han.

Misfornøyde med antidopingarbeidet

Utøverne ble ikke spurt direkte om de hadde mistet tilliten til IBU, men svarene samlet sett tyder på nettopp det, hvilket Egan bekrefter. NRK har fått tilgang til de viktigste funnene fra undersøkelsen:

 • Utøverne har mistet tilliten til IBUs ledelse.
 • Utøverne ønsker å få en sterkere stemme og få en mer sentral rolle i IBUs operasjoner.
 • De ønsker bedre kommunikasjon fra IBUs side.
 • Utøverne vil ha en IBU-ledelse med høye etiske standarder.
 • De vil ha et mer åpent og gjennomsiktig IBU.
 • De mener at IBU må forbedre antidopingarbeidet sitt.

Det siste punktet skal ifølge Egan ha den sterkeste statistikken.

– Utøverne er ikke fornøyde med antidopingarbeidet. 91 prosent svarte at det må forbedres, forteller hun.

Forrige uke opplyste IBU om at nettopp dopingarbeidet skal ettergås av en ekstern aktør.

– Det gjør vi både for å få klart for oss hvordan dopingarbeidet vårt fungerer, men også for å vise troverdighet eksternt, sier Olle Dahlin, en av visepresidentene i IBU.

Ikke bare kritikk

Resultatene fra spørreundersøkelsen ble lagt frem for et knippe IBU-styremedlemmer i Saalfelden i Østerrike tirsdag forrige uke. Dahlin skal ha deltatt på møtet med utøverkomiteen, men ønsker ikke å fortelle hva som ble diskutert med utøverrepresentantene Clare Egan og Erik Lesser.

olle dahlin

PRESIDENTKANDIDAT: Nåværende visepresident for utvikling i IBU, Olle Dahlin, har kunngjort at han ønsker å overta etter Anders Besseberg som ny IBU-president.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

– Vi har en bra dialog, men jeg vil ikke gå inn i detalj. Jeg synes vi har en mye nærmere dialog nå enn vi har hatt, sier svensken.

Det kan også Egan bekrefte.

– Jeg tror alle som kom og så resultatene var veldig fornøyde med å se den slags involvering fra utøverne og utøverkomiteen. Noen hadde naturligvis sterke meninger om enkelte ting, men det er bra. Jeg tror IBU-representantene som møtte opp var veldig mottakelige.

IBU fikk ikke utelukkende kritikk på møtet, og amerikaneren forklarer at organisasjonen scorer høyt på særlig ett punkt i spørreundersøkelsen.

– IBU gjør en veldig god jobb når det gjelder å organisere verdenscuprenn. Ikke én svarte at IBU er dårlige på det området, sier Egan.

– Må utnytte krisen

IBU har kunngjort at det vil bli gjort endringer i administrasjonen, og flere ansatte kan forsvinne. Etter det NRK har forstått ønsker IBU å fordele makten mellom flere personer enn det har vært frem til nå.

Clare Egan

OPTIMISTISK: Clare Egan tror IBU er på vei i riktig retning nå som de øverste lederne er suspendert.

Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT / AFP

– Jeg håper at uten de to lederne som er under etterforskning, så kan resten av IBU se fremover og bekjempe korrupsjon og håndtere de problemene vi faktisk bør håndtere, som er de problemene utøverne møter på en daglig basis, mener Egan.

Hun mener IBU må jobbe hardt for å gjenvinne skiskytternes tillit, men at de viser positive tendenser ved å love ekstern revisjon av antidopingarbeidet og strukturelle endringer i administrasjonen. Etter komitemøtene i Østerrike, er visepresident Olle Dahlin optimistisk.

– Vi må utnytte denne krisen, se fremover og bygge opp tilliten til organisasjonen. Den har kanskje vært splittet, men jeg kjenner at styremøtet vi hadde i Saalfelden var det beste vi noen gang har hatt, så det kjennes veldig bra.

– Har du tro på at dere vil vinne tilbake utøvernes tillit?

– Absolutt, sier Dahlin.

Sportsnyheter

Siste nytt

 • Hovland med solid åpningsrunde

  Viktor Hovland åpnet PGA-turneringen i Playa del Carmen i Mexico med en runde på fire slag under par. Det holder foreløpig til delt 2.-plass.

  Særlig mot slutten av 1. runde imponerte Hovland. Han gikk de fem siste hullene på fire slag under par.

  Hovland startet runden på 10. hull og fikk en fin start med birdie på hull 11. En bogey på 18. hull gjorde imidlertid at han lå på par halvveis.

  På banens 5. hull puttet han til eagle ved å bruke tre slag på par fem-hullet. Han fulgte opp med birdier på hull sju og ni.

  Victor Hovland
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Perry og NFF enige om sluttavtale

  Landslagets tidligere assistenttrener Per Joar Hansen hadde en avtale med NFF fram til 2022, men partene er nå blitt enige om en sluttavtale.

  Tidligere i dag gjorde Ståle Solbakken det klart at «Perry» ikke ville være en del av hans trenerteam.

  Per Joar Hansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Solbakken avskilter «Perry»

  Ståle Solbakken bekrefter overfor TV 2 at Lars Lagerbäcks assistent «Perry» ikke blir med videre i den rollen.

  – Jeg har et veldig godt forhold til Perry, og synes han er en fantastisk person og trener. Men når du kommer inn som ny, så tror jeg det er greit at det også blir en ny person i den posten. Det er naturlig, sier Solbakken.

  Solbakken ble bekreftet som ny landslagssjef i dag. Han har holdt kortene tett til brystet når det gjelder et framtidig støtteapparat. Men det ser altså ut som det blir uten «Perry».

  Europa League kampen mellem FC København - HNK Rijeka
  Foto: Liselotte Sabroe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal