Karoline (23) får samme hjelp som Usain Bolt

Karoline Bjerkeli Grøvdal har vært forfulgt av skader. Nå får hun hjelp av samme fotklinikk som Usain Bolt.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal vil blomstre som løper med nye spesialsåler i skoene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I 2009 ble Karoline Bjerkeli Grøvdal kåret til årets kvinnelige «rising star» i europeisk friidrett, etter gull på både 3000 meter hinder og 5000 meter i U20-EM.

Etterpå har mye handlet om skader for romsdalsjenta, som har rukket å bli 23 år. Nesten kontinuerlig har hun slitt med beinhinnebetennelser, som igjen har ført til tretthetsbrudd.

Se reportasjen her (artikkelen fortsetter under bildet)

Som første norske utøver får Karoline Bjerkeli Grøvdal hjelp på fotklinikken som også Usain Bolt bruker. Det håper hun skal få slutt på skademarerittet.

Karoline Grøvdal i Bolts fotspor

Men nå har langløpstalentet endelig et berettiget håp om bedre tider. I forrige uke besøkte Bjerkeli Grøvdal, Tonje Angelsen og Bjørnar Ustad Kristensen som de første norske utøverne noen gang den meget anerkjente klinikken «Runners Service Lab» i Belgia.

Løp barbeint

Her har både sprintkongen Usain Bolt og langdistansedronningen Paula Radcliffe fått hjelp til å finne sko og såler som er optimalt tilpasset deres eget løpssteg.

– Det var for å få en skikkelig analyse av løpssteget, forteller Bjerkeli Grøvdal til NRK.no.

– Hvordan foregikk undersøkelsen?

– Vi gikk igjennom skadehistorikken for å se om det var en sammenheng med måten jeg løper på. Så løp jeg barbeint i ulike hastigheter, noe de filmet fra forskjellige vinkler. Deretter løp jeg med sko, forklarer hun.

Umiddelbar effekt

løpesko

Disse sålene skal hjelpe Karoline Bjerkeli Grøvdal tilbake til toppen

Foto: Karoline Bjerkeli Grøvdal / Privat

Karoline Bjerkeli Grøvdal har normalt over 50 par sko å velge blant når hun skal ut på trening hjemme i Oslo. Mange av disse parene ble testet foran øynene på ekspertene – og deres kameralinser.

Funnene var interessante. De viste at beinhinnebetennelsen påvirket måten Bjerkeli Grøvdal løp på.

– De kunne se at jeg fikk et drag der, forklarer hun.

Etter en kroppsskanning som avdekket symmetri, eller mangelen på sådan, lagde ekspertene nye spesialtilpassede såler.

– Med en gang jeg tok på meg de nye sålene, så de at jeg ikke fikk det samme draget. Det er ganske interessant hvis det kan bidra til at jeg blir kvitt skadeproblemene, erkjenner 23-åringen.

– Kan ha masse å si

Foreløpig er hun likevel forsiktig med å tro at de nye sålene betyr et endelig farvel til skader. Til det er justeringene for små.

– Man kan aldri vite hvor mye det har å si. De fant ingen store revolusjonerende ting, for da hadde jeg nok funnet det før. Men det å springe med bra såler slik at trykket blir riktig, kan ha masse å si, påpeker jenta fra Isfjorden.

– Hva var det viktigste med besøket på klinikken?

– At jeg fikk med meg sålene med en gang. Det var ganske effektivt. I tillegg var det bra å få tatt en undersøkelse som viser at det ikke var store ting som var feil med steget.

Små marginer

Besøket i Belgia kom i stand igjennom Honoré Hoedt, nederlenderen som er nyansatt i Norges friidrettsforbund som trener for mellom- og langdistanseløperne.

Karoline Bjerkeli Grøvdal anbefaler andre utøvere å benytte seg av åpningen som nå er skapt.

– Det kan være veldig avgjørende. Hvis det er et par såler som holder meg skadefri, så er det virkelig verdt det. Alle de beste har tilpassede såler. Når man er oppe i nesten 200 kilometer i uka, så er det veldig små marginer som avgjør om man blir skadet eller ikke, understreker hun.

Siste nytt

 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund stilte uten kneskadde Erling Braut Haaland da Emre Can ordnet 1-0-seieren over Hertha Berlin, som hadde Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred i startoppstillingen. Dortmund halte i land den fjerde seieren på de fem siste kampene.

  1sIp-qXBZm8
  Foto: Lars Baron / AP
 • Haaland ikke med i troppen

  Erling Braut Haaland har slitt med en liten skade, og var ikke med i Borussia Dortmund-troppen som møtte Hertha Berlin lørdag kveld. Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred startet begge for Hertha, som til slutt tapte 1-0 etter scoring av Emre Can.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute for Haaland. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet. Han haltet av banen etter 72 minutter.

  Ifølge Kicker ble det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn og deltok heller ikke på de tre første treningene denne uken. Han har fått behandling for sitt vonde kne, men ble altså ikke klar til helgens kamp heller.

  94gO41faTw8
  Foto: POOL
 • Stav-Guttormsen skadet

  Stavhopperen Sondre Guttormsen har fått en liten hamstringskade og må trekke seg fra torsdagens Impossible Games på Bislett.

  – Jeg lover at jeg skal komme sterkere tilbake senere, sier Guttormsen i en kommentar gjennom Norges Friidrettsforbund.

  VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar
  Foto: Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal