Karoline (23) får samme hjelp som Usain Bolt

Karoline Bjerkeli Grøvdal har vært forfulgt av skader. Nå får hun hjelp av samme fotklinikk som Usain Bolt.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal vil blomstre som løper med nye spesialsåler i skoene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I 2009 ble Karoline Bjerkeli Grøvdal kåret til årets kvinnelige «rising star» i europeisk friidrett, etter gull på både 3000 meter hinder og 5000 meter i U20-EM.

Etterpå har mye handlet om skader for romsdalsjenta, som har rukket å bli 23 år. Nesten kontinuerlig har hun slitt med beinhinnebetennelser, som igjen har ført til tretthetsbrudd.

Se reportasjen her (artikkelen fortsetter under bildet)

Som første norske utøver får Karoline Bjerkeli Grøvdal hjelp på fotklinikken som også Usain Bolt bruker. Det håper hun skal få slutt på skademarerittet.

Karoline Grøvdal i Bolts fotspor

Men nå har langløpstalentet endelig et berettiget håp om bedre tider. I forrige uke besøkte Bjerkeli Grøvdal, Tonje Angelsen og Bjørnar Ustad Kristensen som de første norske utøverne noen gang den meget anerkjente klinikken «Runners Service Lab» i Belgia.

Løp barbeint

Her har både sprintkongen Usain Bolt og langdistansedronningen Paula Radcliffe fått hjelp til å finne sko og såler som er optimalt tilpasset deres eget løpssteg.

– Det var for å få en skikkelig analyse av løpssteget, forteller Bjerkeli Grøvdal til NRK.no.

– Hvordan foregikk undersøkelsen?

– Vi gikk igjennom skadehistorikken for å se om det var en sammenheng med måten jeg løper på. Så løp jeg barbeint i ulike hastigheter, noe de filmet fra forskjellige vinkler. Deretter løp jeg med sko, forklarer hun.

Umiddelbar effekt

løpesko

Disse sålene skal hjelpe Karoline Bjerkeli Grøvdal tilbake til toppen

Foto: Karoline Bjerkeli Grøvdal / Privat

Karoline Bjerkeli Grøvdal har normalt over 50 par sko å velge blant når hun skal ut på trening hjemme i Oslo. Mange av disse parene ble testet foran øynene på ekspertene – og deres kameralinser.

Funnene var interessante. De viste at beinhinnebetennelsen påvirket måten Bjerkeli Grøvdal løp på.

– De kunne se at jeg fikk et drag der, forklarer hun.

Etter en kroppsskanning som avdekket symmetri, eller mangelen på sådan, lagde ekspertene nye spesialtilpassede såler.

– Med en gang jeg tok på meg de nye sålene, så de at jeg ikke fikk det samme draget. Det er ganske interessant hvis det kan bidra til at jeg blir kvitt skadeproblemene, erkjenner 23-åringen.

– Kan ha masse å si

Foreløpig er hun likevel forsiktig med å tro at de nye sålene betyr et endelig farvel til skader. Til det er justeringene for små.

– Man kan aldri vite hvor mye det har å si. De fant ingen store revolusjonerende ting, for da hadde jeg nok funnet det før. Men det å springe med bra såler slik at trykket blir riktig, kan ha masse å si, påpeker jenta fra Isfjorden.

– Hva var det viktigste med besøket på klinikken?

– At jeg fikk med meg sålene med en gang. Det var ganske effektivt. I tillegg var det bra å få tatt en undersøkelse som viser at det ikke var store ting som var feil med steget.

Små marginer

Besøket i Belgia kom i stand igjennom Honoré Hoedt, nederlenderen som er nyansatt i Norges friidrettsforbund som trener for mellom- og langdistanseløperne.

Karoline Bjerkeli Grøvdal anbefaler andre utøvere å benytte seg av åpningen som nå er skapt.

– Det kan være veldig avgjørende. Hvis det er et par såler som holder meg skadefri, så er det virkelig verdt det. Alle de beste har tilpassede såler. Når man er oppe i nesten 200 kilometer i uka, så er det veldig små marginer som avgjør om man blir skadet eller ikke, understreker hun.

Siste nytt

 • Foss får sin Grand Tour-debut

  Tobias Foss skal sykle årets utgave av Giro d'Italia, bekrefter 23-åringen til NRK. Unggutten, som er inne i sin første sesong for det nederlandske profflaget Jumbo-Visma, vant blant annet fjorårsutgaven av Tour de l'Avenir, også kalt «Ungdommens Tour de France».

  Grunnet koronapandemien har årets sykkelsesong blitt satt på vent, men gjenopptas fra 1. august. Giro d'Italia, som vanligvis går på våren, går i år fra 3.–25. oktober.

  Syklisten fra Vingrom opplyser at det kan skje endringer, men at høstens rittprogram per nå ser slik ut: NM tempo og fellesstart, Polen rundt, Ungarn rundt og Giro d'Italia.

  xmm1Sm533GI
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Europeisk fotball kan tape 40 mill.

  Fotballklubbene i Europa kan stå overfor et samlet inntektsbortfall på over 40 milliarder kroner som følge av koronapandemien, viser en ny undersøkelse.

  Bak undersøkelsen som ble presentert tirsdag står foreningen ECA. Den organiserer klubber fra hele Europa.

  Tallene baserer seg på inntektsbortfallet klubber fra 55 europeiske fotballnasjoner har anslått å lide denne sesongen og i 2020/21-sesongen som følge av virussituasjonen. Eventuelle overskudd fra spillersalg er ikke inkludert

 • Signerte milliardkontrakt

  Patrick Mahomes har skrevet under på en 10 år lang kontraktsforlengelse med Kansas City Chiefs. Avtalen er den største som er inngått i idrettshistorien.

  Quarterbacken var den store stjerna da Kansas City Chiefs vant sin første Super Bowl siden 1970 i februar. Fram til kontraktsslutt i 2031 kan Mahomes tjene opptil 503 millioner dollar, over 4,7 milliarder kroner, og er garantert over 4 milliarder i løpet av kontraktsperioden.

  Den tidligere rekorden ble holdt av baseballspiller Mike Trout som signerte en kontrakt verdt 425 millioner dollar i 2019.

  Til sammenligning tjener Cristiano Ronaldo 1,2 milliarder kroner på sin fireårskontrakt med Juventus fram til 2022 .Den største kontrakten fotballhistorien til nå signerte Gareth Bale da han skrev under en 6-årskontrakt med Real Madrid verdt 146 millioner dollar i 2013.

  Super Bowl LIV - San Francisco 49ers v Kansas City Chiefs
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal