Hopp til innhold

Får raskere bein i minus 150 grader

Profesjonelle sykkellag velger nye metoder for å hjelpe rytterne sine til å hente seg inn igjen etter tøffe ritt. Syklistene blir sendt inn i skap hvor det er minus 150 grader.

FDJ-lår

Lårene til FDJ-rytterne skal hente seg igjen raskere etter å bli utsatt for ekstremkulde.

Foto: ROBERT PRATTA / Reuters

Til årets Tour de France kommer flere franske lag til å benytte seg av metoden som innebærer at rytterne i tre minutter må være inne i et skap hvor flytende nitrogen sørger for at temperaturen kommer ned til minus 150 grader. Dette blir gjort både i forkant og i etterkant av tøffe konkurranser for at musklene i skal hente seg inn igjen raskere.

- Det hjelper rytterne til å komme seg igjen etter harde anstrengelser. Teknikken kan også ha effekt på lang sikt ettersom kulden kan bedre immunsystemet, sier legen for det franske laget AG2R-La Mondiale, Eric Bouvat til nyhetsbyrået Reuters. Laget hans benyttet seg av metoden en tid, og de kommer også til å bruke kuldeterapi under årets Tour de France som begynner i Passage du Gois 2. juli.

Sandy Casar i FDJ

Sandy Casar i FDJ vant den 9. etappen av Tour de France i fjor. I år kan han og lagkameratene hans vinne enda mer hvis kuldebehandlingen fungerer.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Brukt i Øst-Europa

Metoden bedre kjent som cryoterapi, er ikke et ukjent fenomen innen medisinen og ble brukt i det tidligere Øst-Europa for å få pasienter til å bli raskere friske etter ulykker.

- Etter hvert ble det også klart at det kunne brukes på idrettsutøvere for å hjelpe de til å komme seg i form igjen raskere, sier Gerard Guillaume som er lege for FDJ-laget.

Cryoterapi kan også sammenlignes med at utøvere oppholder seg i isbad rett etter konkurranser, men da er det ikke snakk om ekstreme temperaturer ned mot 150 grader.

Inggard Lereim

Inggard Lereim er skeptisk til metoden.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX
Ikke i Norge

Truls Raastad

Truls Raastad ved Norges idrettshøyskole

Foto: NRK

I Norge er dette ikke noen behandling man kjenner til og det stilles også spørsmål om det virkelig har noen effekt.

- Dette høres som et underlig tiltak som jeg ikke skjønner så mye av. Objektivt er det medisinsk vanskelig å bevise noen effekt av noe slikt, men det kan kanskje fungere psykologisk, sier professor i medisin og antidopingekspert Inggard Lereim til NRK.

Han får støtte av ekspertisen ved Norges Idrettshøyskole.

- Jeg kjenner ikke til at dette har blitt prøvd i Norge, og jeg stiller meg også tvilende til effekten av det. Denne ekstreme formen for temperaturforandringer kan kanskje ha en liten effekt på restitusjonen ved ekstreme belastninger, men samtidig kan den ha en negativ effekt hvis det benyttes i forbindelse med vanlig trening, sier professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, Truls Raastad til NRK.

- Helt ok

Sykkelrytterne som i en tid har prøvd å være "i skapet", mener at det hjelper.

- Det er helt ok og bedre enn isbad ettersom metoden er helt tørr i motsetning til isbad, sier Arnold Jeannesson som sykler for FDJ og prøvde metoden under Criterium du Dauphine.

Han får støtte av lagkamerat Francis Mourey.

Francis Mourey

Francis Mourey synes at han har hatt effekt av kuldeterapi.

Foto: FRED TANNEAU / Afp

- Det er faktisk bra. Jeg føler ikke behov for å bevege på meg når jeg er inne i skapet. Det hjelper også for søvnen min, sier Mourey til Reuters.

For å forhindre forfrysninger på vitale deler blir utøverne utstyrt med blant annet votter, sokker og luer.

Ikke prestasjonsfremmende

Cryoterapi blir også sett på som et alternativ etter at det Internasjonale sykkelforbundet (ICU) forrige måned forbød lagene å benytte seg av sprøyter med mindre det var medisinsk helt nødvendig.

Likevel er de medisinsk ansvarlig for de franske lagene raske med å påpeke at cryoterapi ikke blir gjort for å bedre prestasjonene, noe som i tilfelle ville være i gråsonen mot doping.

- Det er ikke for å bedre prestasjonen, men det hjelper med å hente seg inn igjen, sier Gerard Guillaume.

Sykkelsporten og andre idretter har tidligere brukt andre og forbudte midler som testosteron for å restituere seg igjen, og derfor mener sykkellegene at dette nå er er et skritt i riktig retning.

- Vi prøver faktisk å gjøre det som er riktig, og det er absolutt ikke prestasjonsfremmende. Hvis dette viser seg å ha bra effekt kommer sikkert mange av de andre lagene til å følge etter, sier legene videre.

- Så lenge dette ikke står på noen forbudliste hos WADA er det ikke snakk om noe ulovlig, men det kan kanskje stilles spørsmål om det etiske ved dette, spesielt om det er noe risiko forbundet med slike prosedyrer, sier professor Truls Raastad.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsaklig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    – På renndager mobiliserer jeg og håndterer smertene i et run. Treningsdager er en helt annen historie, skriver Fossland på Instagram.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belstning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal