Får raskere bein i minus 150 grader

Profesjonelle sykkellag velger nye metoder for å hjelpe rytterne sine til å hente seg inn igjen etter tøffe ritt. Syklistene blir sendt inn i skap hvor det er minus 150 grader.

FDJ-lår

Lårene til FDJ-rytterne skal hente seg igjen raskere etter å bli utsatt for ekstremkulde.

Foto: ROBERT PRATTA / Reuters

Til årets Tour de France kommer flere franske lag til å benytte seg av metoden som innebærer at rytterne i tre minutter må være inne i et skap hvor flytende nitrogen sørger for at temperaturen kommer ned til minus 150 grader. Dette blir gjort både i forkant og i etterkant av tøffe konkurranser for at musklene i skal hente seg inn igjen raskere.

- Det hjelper rytterne til å komme seg igjen etter harde anstrengelser. Teknikken kan også ha effekt på lang sikt ettersom kulden kan bedre immunsystemet, sier legen for det franske laget AG2R-La Mondiale, Eric Bouvat til nyhetsbyrået Reuters. Laget hans benyttet seg av metoden en tid, og de kommer også til å bruke kuldeterapi under årets Tour de France som begynner i Passage du Gois 2. juli.

Sandy Casar i FDJ

Sandy Casar i FDJ vant den 9. etappen av Tour de France i fjor. I år kan han og lagkameratene hans vinne enda mer hvis kuldebehandlingen fungerer.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Brukt i Øst-Europa

Metoden bedre kjent som cryoterapi, er ikke et ukjent fenomen innen medisinen og ble brukt i det tidligere Øst-Europa for å få pasienter til å bli raskere friske etter ulykker.

- Etter hvert ble det også klart at det kunne brukes på idrettsutøvere for å hjelpe de til å komme seg i form igjen raskere, sier Gerard Guillaume som er lege for FDJ-laget.

Cryoterapi kan også sammenlignes med at utøvere oppholder seg i isbad rett etter konkurranser, men da er det ikke snakk om ekstreme temperaturer ned mot 150 grader.

Inggard Lereim

Inggard Lereim er skeptisk til metoden.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX
Ikke i Norge

Truls Raastad

Truls Raastad ved Norges idrettshøyskole

Foto: NRK

I Norge er dette ikke noen behandling man kjenner til og det stilles også spørsmål om det virkelig har noen effekt.

- Dette høres som et underlig tiltak som jeg ikke skjønner så mye av. Objektivt er det medisinsk vanskelig å bevise noen effekt av noe slikt, men det kan kanskje fungere psykologisk, sier professor i medisin og antidopingekspert Inggard Lereim til NRK.

Han får støtte av ekspertisen ved Norges Idrettshøyskole.

- Jeg kjenner ikke til at dette har blitt prøvd i Norge, og jeg stiller meg også tvilende til effekten av det. Denne ekstreme formen for temperaturforandringer kan kanskje ha en liten effekt på restitusjonen ved ekstreme belastninger, men samtidig kan den ha en negativ effekt hvis det benyttes i forbindelse med vanlig trening, sier professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, Truls Raastad til NRK.

- Helt ok

Sykkelrytterne som i en tid har prøvd å være "i skapet", mener at det hjelper.

- Det er helt ok og bedre enn isbad ettersom metoden er helt tørr i motsetning til isbad, sier Arnold Jeannesson som sykler for FDJ og prøvde metoden under Criterium du Dauphine.

Han får støtte av lagkamerat Francis Mourey.

Francis Mourey

Francis Mourey synes at han har hatt effekt av kuldeterapi.

Foto: FRED TANNEAU / Afp

- Det er faktisk bra. Jeg føler ikke behov for å bevege på meg når jeg er inne i skapet. Det hjelper også for søvnen min, sier Mourey til Reuters.

For å forhindre forfrysninger på vitale deler blir utøverne utstyrt med blant annet votter, sokker og luer.

Ikke prestasjonsfremmende

Cryoterapi blir også sett på som et alternativ etter at det Internasjonale sykkelforbundet (ICU) forrige måned forbød lagene å benytte seg av sprøyter med mindre det var medisinsk helt nødvendig.

Likevel er de medisinsk ansvarlig for de franske lagene raske med å påpeke at cryoterapi ikke blir gjort for å bedre prestasjonene, noe som i tilfelle ville være i gråsonen mot doping.

- Det er ikke for å bedre prestasjonen, men det hjelper med å hente seg inn igjen, sier Gerard Guillaume.

Sykkelsporten og andre idretter har tidligere brukt andre og forbudte midler som testosteron for å restituere seg igjen, og derfor mener sykkellegene at dette nå er er et skritt i riktig retning.

- Vi prøver faktisk å gjøre det som er riktig, og det er absolutt ikke prestasjonsfremmende. Hvis dette viser seg å ha bra effekt kommer sikkert mange av de andre lagene til å følge etter, sier legene videre.

- Så lenge dette ikke står på noen forbudliste hos WADA er det ikke snakk om noe ulovlig, men det kan kanskje stilles spørsmål om det etiske ved dette, spesielt om det er noe risiko forbundet med slike prosedyrer, sier professor Truls Raastad.

Siste nytt

 • Sky avslutter sykkelsatsing

  Sky avslutter sin sykkelsatsing etter neste sesong. Det bekrefter det på sine nettsider. Dermed blir laget nødt til å finne en ny hovedsponsor fra 2020. I løpet av sine ti år i sykkelsporten har Skys ryttere vunnet Tour de France seks ganger.

  thomas
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Hvas til semifinalen

  Tomoe Zenimoto Hvas er klar for semifinalen på 100 meter butterfly i kortbane-VM i svømming i Kina senere onsdag. Han kvalifiserte seg inn med tiden 51,04. Hvas hadde den 12. beste kvalifiseringstiden.

  Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
 • Tottenham videre i mesterligaen

  Tottenham var fem minutter fra mesterligaexit da Lucas Moura styrte Harry Kanes innlegg i mål til 1-1 mot Barcelona og sendte Tottenham til cupspillet.

  SOCCER-CHAMPIONS-FCB-TOT/
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
VM svømming kortbane
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
EM håndball kvinner: Spania - Norge
EM håndball kvinner: Nederland - Tyskland