NRK Meny
Normal

Får NM-fri for å øke gullsjansene i OL

SOGNEFJELLET (NRK.no): OL-klare langrennsløpere innvilges fri fra NM i Molde allerede etter én distanse. Egil Kristiansen hadde gjerne sendt jentene til høyden enda tidligere.

Marit Bjørgen og Therese Johaig

Marit Bjørgen og Therese Johaug kan reise til Seiser Alm allerede etter én distanse under NM i Molde til vinteren.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Mesterskapet i Molde arrangeres 16.-19. januar, som er en uke tidligere enn normalt for ski-NM. Men også OL-kommer tidligere enn internasjonale mesterskap normalt gjør.

Allerede 8. februar skal Marit Bjørgen og Therese Johaug kjempe om gull på 15 km fellesstart med skibytte iSotsji.

LES OGSÅ: Bjørgen vil gå alt i OL

At mesterskapet foregår i høyden, stiller ekstra krav til forberedelsene. Skal man vinne, må man være hundre prosent høydeakklimatisert.

Derfor har landslagsledelsen bestemt at OL-utøverne får lov til å reise til høydesamling i Seiser Alm allerede etter én distanse i Molde.

– Det kan bli et litt redusert NM, bekrefter landslagssjef Vidar Løfshus overfor NRK.no.

– Hver dag teller

– Løperne reiser til høyden i løpet av NM. Noen kommer nok bare til å gå én distanse. Men det kan også være at noen går alle fire. Det blir individuelle planer ut fra hva vi mener er best for hver enkelt, sier Vidar Løfshus.

Blant dem som trolig bare går ett NM-løp, er NM-dronningen Marit Bjørgen. Kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen mener det haster å få løperne til høyden.

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus senker kravet til landslagsløpernes NM-deltakelse i OL-sesongen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det blir veldig viktig å være vant til høyden. Hver dag teller. Da blir konsekvensen at NM blir litt nedprioritert denne sesongen, bekrefter Kristiansen.

– Ville du helst sendt dine løpere til høyden enda tidligere?

– Det ideelle hadde kanskje vært å dra en uke tidligere. Men vi har respekt for at NM er et viktig arrangement, så alle stiller der. Vi får likevel til et opplegg jeg mener er sportslig godt nok, sier Kristiansen.

Minimum 60 døgn

Landslagssjef Vidar Løfshus mener at 60 døgn i høyden fra nå og fram til OL starter er et minimum for å kunne kjempe om medalje. Det gjør at det blir vanskelig for løpere utenfor landslaget å tilfredsstille kravene.

– Er det mulig for løpere utenfor landslag å komme til OL?

– På kvinnesiden vil jeg nesten si nei. Men på herresiden er det mulig. Petter Northug står jo utenfor. Og en mann som Chris Jespersen vil kunne være aktuell med en god sesong. Men så mange andre kandidater ser jeg ikke i øyeblikket. Nåløyet er ekstremt trangt, fastslår Vidar Løfshus.

Nettopp NM i Molde blir siste mulighet til å vise seg fram før det endelige OL-uttaket. Men når uttaket finner sted, er altså de mest aktuelle kandidatene for lengst i gang med de siste forberedelsene i Seiser Alm.

Siste nytt

 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP
 • Martinsens IceHogs med ny seier

  Andreas Martinsen ser ikke ut til å bli tilgjengelig for det norske landslaget med det første. Søndag vant hans AHL-lag Rockford IceHogs 5-2 hjemme mot Chicago Wolves, og dermed leder IceHogs 2-0 i best av fem kamper. Ishockey-VM starter 04. mai.

  martinsen for norge
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08