NRK Meny

Får NM-fri for å øke gullsjansene i OL

SOGNEFJELLET (NRK.no): OL-klare langrennsløpere innvilges fri fra NM i Molde allerede etter én distanse. Egil Kristiansen hadde gjerne sendt jentene til høyden enda tidligere.

Marit Bjørgen og Therese Johaig

Marit Bjørgen og Therese Johaug kan reise til Seiser Alm allerede etter én distanse under NM i Molde til vinteren.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Artikkelen er flere år gammel.

Mesterskapet i Molde arrangeres 16.-19. januar, som er en uke tidligere enn normalt for ski-NM. Men også OL-kommer tidligere enn internasjonale mesterskap normalt gjør.

Allerede 8. februar skal Marit Bjørgen og Therese Johaug kjempe om gull på 15 km fellesstart med skibytte iSotsji.

LES OGSÅ: Bjørgen vil gå alt i OL

At mesterskapet foregår i høyden, stiller ekstra krav til forberedelsene. Skal man vinne, må man være hundre prosent høydeakklimatisert.

Derfor har landslagsledelsen bestemt at OL-utøverne får lov til å reise til høydesamling i Seiser Alm allerede etter én distanse i Molde.

– Det kan bli et litt redusert NM, bekrefter landslagssjef Vidar Løfshus overfor NRK.no.

– Hver dag teller

– Løperne reiser til høyden i løpet av NM. Noen kommer nok bare til å gå én distanse. Men det kan også være at noen går alle fire. Det blir individuelle planer ut fra hva vi mener er best for hver enkelt, sier Vidar Løfshus.

Blant dem som trolig bare går ett NM-løp, er NM-dronningen Marit Bjørgen. Kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen mener det haster å få løperne til høyden.

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus senker kravet til landslagsløpernes NM-deltakelse i OL-sesongen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det blir veldig viktig å være vant til høyden. Hver dag teller. Da blir konsekvensen at NM blir litt nedprioritert denne sesongen, bekrefter Kristiansen.

– Ville du helst sendt dine løpere til høyden enda tidligere?

– Det ideelle hadde kanskje vært å dra en uke tidligere. Men vi har respekt for at NM er et viktig arrangement, så alle stiller der. Vi får likevel til et opplegg jeg mener er sportslig godt nok, sier Kristiansen.

Minimum 60 døgn

Landslagssjef Vidar Løfshus mener at 60 døgn i høyden fra nå og fram til OL starter er et minimum for å kunne kjempe om medalje. Det gjør at det blir vanskelig for løpere utenfor landslaget å tilfredsstille kravene.

– Er det mulig for løpere utenfor landslag å komme til OL?

– På kvinnesiden vil jeg nesten si nei. Men på herresiden er det mulig. Petter Northug står jo utenfor. Og en mann som Chris Jespersen vil kunne være aktuell med en god sesong. Men så mange andre kandidater ser jeg ikke i øyeblikket. Nåløyet er ekstremt trangt, fastslår Vidar Løfshus.

Nettopp NM i Molde blir siste mulighet til å vise seg fram før det endelige OL-uttaket. Men når uttaket finner sted, er altså de mest aktuelle kandidatene for lengst i gang med de siste forberedelsene i Seiser Alm.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal