Hopp til innhold

Far Lindvik: – Føltes som jeg pådro meg hjerteinfarkt tre ganger

Det ble en emosjonell ettermiddag for Trond Lindvik da sønnen Marius tok Norges første storbakkegull på 58 år. Også for Arne Scheie var det en stor opplevelse.

Hoppuka

STOLT: Marius Lindvik sammen med far Trond og mor Torill under hoppuka i fjor.

Foto: Geir Olsen / NTB

Det var slitsomt, nervepirrende. Føltes som jeg pådro meg hjerteinfarkt tre ganger, er det første far Lindvik sier når NRK snakker med etter at det historiske OL-gullet var sikret.

Marius Lindvik var andremann etter første omgang i det olympiske hopprennet i Zhangjiakou, 200 kilometer nord for Beijing.

Men takket være det Halvor Egner Granerud omtalte som «et av OL-historiens beste hopp», la han virkelig press på japanske Ryoyu Kobayashi.

– Da hadde jeg god tro på at det skulle holde. Kobayashi har ikke vært så overlegen på trening, så jeg hadde håp om at Marius skulle klare det.

Marius Lindvik

AVGJORDE: Da Marius Lindvik landet i finaleomgangen, hadde far Trond god tro på gull.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Og det gjorde han, gudskjelov.

Trond Lindvik forteller at han skjønte at gullet var sikret da japaneren landet sitt hopp.

– Da sto jubelen i taket. Det ble emosjonelt. Så ble det enda sterkere når 2-tallet kom på Kobayashi, sier han.

– Å se gleden som sønnen viser, det er stort, sier Trond Lindvik.

– Varmer et pappahjerte

Det var en nærmest målløs Marius Lindvik som møtte pressen etter rennet. Far Trond forteller om en stille og rolig gutt som normalt ikke er den som viser mest følelser.

– Men i dag så du på hele gutten at dette betyr noe. Den gleden han utviser, for meg som kjenner han veldig godt, varmer det et pappahjerte, sier han.

– Hva har han gjort for å klare dette?

– Han er veldig dedikert. Hoppteknisk har han ligget foran andre på grunn av den spesifikke treningen han har gjort, spesielt sammen med Øyvind Grønn.

– Han har ofret veldig mye med treninger, og han har vært villig til å legge det harde arbeidet som kreves.

Les også Lindvik sikret Norges første storbakkegull på 58 år: – Klarer nesten ikke å prate

– Forut for sin tid

Trond Lindvik trekker særlig fram nettopp Øyvind Grønn og Kollenhopp-trener Yngve Ludvigsen som viktige for sønnens utvikling i hoppbakken. Førstnevnte blir også trukket fram av sportssjef Clas Brede Bråthen.

– Dette er det største som har skjedd omtrent, sier Grønn til NRK.

– Hvordan opplevde du rennet?

– Det var inderlig spennende. Da han gjorde det sistehoppet, skjønte jeg at gullet var sikret. Da tenkte jeg at til og med Ryoyu måtte ha flaks med forholdene for å vinne, sier hopptreneren.

Han trekker fram mye av det samme som far Lindvik.

Øivind Grønn

FØRSTE TRENER: Øivind Grønn.

Foto: Privat

Jeg vet hvor mye arbeid som ligger bak. Hvor mye dedikasjon og oppofrelse. Det er det han har vært flink med helt siden han startet som elleveåring.

– Han var forut for sin tid. På den tiden trente jeg Rune Velta og hadde trent Lars Bystøl, men han begynte med de samme tingene som de allerede fem-seks år tidligere. Han fikk det på en måte inn med morsmelka da han begynte med hopp, sier Grønn.

– Hvordan er det å bli trukket fram på en dag som dette?

– Jeg blir veldig rørt, sier han.

Scheie: – Fantastisk prestasjon

Gullet er det første norske i storbakken siden Toralf Engan vant i Innsbruck i 1964. Nå hylles Lindvik av hele norsk hoppsport.

En av dem er tidligere NRK-kommentator Arne Scheie.

Arne Scheie blir intervjuet om Nils Arne Eggens død.

IMPONERT: Arne Scheie.

Foto: Snorre Tønset / NRK

Det er så mye å si, fantastisk prestasjon. Han var god i begge omgangene, og det som var så hyggelig var at det var så fine forhold, og at vi fikk et så fint renn, sier Scheie til NRK.

– Så er det jo dette med at det 58 år siden siste. Vi har ventet så lenge, og så gjøre han det på en slik måte, sier han.

– Hvor stort er dette?

– Storbakken er for meg det største under et olympisk mesterskap. All respekt for å vinne olympisk gull, men storbakken i tillegg, det er helt utrolig.

Scheie trekker fram at det var et lite minus at to av Norges fire hoppere ikke tok seg til finaleomgangen.

– Men det blir borte når vi har vinneren. «The winner takes it all», er det ikke det amerikanerne sier?

Engan Innsbruck 1964

SIST: Slik så det ut sist Norge tok gull i storbakken i OL.

Foto: Ivar Aaserud / NTB scanpix

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal