Norske boksere får ikke bokse under norsk flagg

Fem norske boksere drar i dag til Paris for å konkurrere. Der får de ikke bokse med det norske flagget på drakta.

NORWAY BOX OPEN

Norske boksere får ikke gå i ringen med det norske flagget på brystet i internasjonale konkurranser.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Det er veldig synd. Det er leit. Det er trist og ikke få representere landet sitt, sier amatørbokser Camilla Johansen.

Som en konsekvens av at Norge er suspendert av Det internasjonale bokseforbundet (AIBA), får ikke norske amatørboksere bokse med norsk flagg på brystet. Skal de bokse internasjonale konkurranser, må de bokse for AIBA.

Vil representere Norge

Camilla Johansen er en av fem norske amatørboksere som i dag reiser til Paris for å bokse.

Camilla Johansen

Camilla Johansen er en av fem norske boksere som i dag drar til Paris. Der må de bokse uten det norske flagget på drakta.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Alle de norske reiser sammen som et lag. Norge er Norge, ikke AIBA. Vi vil helst representere Norge, det er jo der vi kommer fra. Men denne gangen står det Raufoss Bokseklubb på drakten min, sier Johansen, som i mars ble Norgesmester for andre år på rad.

AIBAs lovverk sier at utøverne skal bokse uten hjelm. Norske regler sier at de må bruke hjelm. Norske regler ble fulgt under NM i Tønsberg og Norges Bokseforbund er blitt suspendert som en følge av det.

– Lite hyggelig

Generalsekretær i bokseforbundet, Erik Nilsen, mener også at situasjonen ikke er ideell.

Erik Nilsen

Generalsekretær i bokseforbundet, Erik Nilsen, er fortvilet over situasjonen Norge er i.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Vi må prøve å opprettholde en så normal aktivitet som mulig. Det finnes en åpning i suspensjonen, som gjør at våre utøvere kan bokse internasjonalt, og det er det som skal skje i Paris, sier han.

Han er fortvilet over at de norske utøverne ikke får bruke noe det står «Norge» på eller bruke det norske flagget i internasjonale mesterskap.

– Det er veldig lite hyggelig at de ikke får representere landet sitt, det er noe de jobber for hver eneste dag. Det burde være en selvfølge å få bokse for sitt eget land, men det får de ikke nå.

– Politikerne må få ut fingeren

Senere i april er det junior-VM og i mai er det EM for damer, hvor Norge har fått dispensasjon til å delta. Etter det kan det være kroken på døra for norsk boksing sier generalsekretæren. Camilla Johansen mener politikerne må ordne opp.

– Det er regjeringen og idrettsstyret som må ta tak og få ut fingeren nå. Jeg synes ikke det er akseptabelt å bokse for AIBA i EM. Det er et av de største mesterskapene i år, da er det veldig synd og ikke få bokse for Norge. Det er litt for viktig til at det kan graves under noen andres stolthet, mener hun.

Idrettspolitisk talsmann for Frp, Ib Thomsen, er enig med bokserne og ønsker å få fjernet forskriftene som hindrer de fra å bokse uten hjelm.

– Stikker kjepper i hjulene for bokseforbundet


- Vi prøver å få til en forskriftsendring, men det tar gjerne fem til seks uker fra den går ut på høring til den kan bli gjennomført, sier han.

Thomsen mener bokseforbundet ikke får den støtten de trenger av Norges Idrettsforbund for å få endret forskriftene.

- Politikerne må ta sin del av ansvaret, men det er synd at idrettsforbundet setter kjepper i hjulene for bokseforbundet. Det hadde vært lettere om de stilte seg bak bokseforbundet, noe de ikke gjør i det hele tatt, sier han.

Se video: Norge bokser under nøytralt flagg.

Etter at Norge forrige uke ble suspendert av det internasjonale bokseforbundet, får ikke norske boksere representere Norge internasjonalt. Men i dag reiste fem norske utøvere til Frankrike for å konkurrere under nøytralt flagg.
Reporter: Line Fosser Vogt
Foto: Trond Stenersen / redigering: Christian Ziegler Remme

Siste nytt

 • Ødegaard startar for Real

  Martin Ødegaard får sin første start for Real Madrid i kveld, når laget møter Real Sociedad borte.

  Det er arenaen som var hans heimebane i førre sesong, då han var utlånt til nettopp Sociedad.

  Kampen startar kolkka 21.00.

  Martin Ødegaard
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Mållaust i Sandefjord

  Verken Sandefjord eller Strømsgodset makta å score i kveldens eliteserie-møte. Første omgang var nærmast utan sjansar, men etter pause var Godset nærmast scoring då Johan Hove trefte tverrliggaren.

  Sandefjord-Strømsgodset
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Kristiansund vann i Kristiansand

  Christoffer Aasbakk og Amahl Pellegrino scora i første omgang, og det var nok til å sikre Kristiansund 2-1 over Start. Christian Bolanos reduserte seks minutt på overtid.

  Start er dermed framleis i stor nedrykksfare, med berre Mjøndalen og Aalesund bak seg.

  Start - Kristiansund
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal