NRK Meny
Normal

Har fire år på å gjøre Russland best i verden

Med en superlønn på 70 millioner kroner skal Fabio Capello oppfylle Russlands våte VM-drøm på hjemmebane.

Fabio Capello

Fabio Capello skal lede Russland gjennom to VM, deretter slutter han som trener, har han uttalt.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Russland har store forhåpninger til sitt eget landslag. Russland er i sitt første VM siden 2002.

Capello

Capello ledet England til åttedelsfinalen i VM i 2010. Der ble laget slått av Tyskland. Han trakk seg etter uenigheter med fotballforbundet i England.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Landet i øst er i tillegg vertsnasjon for fotball-VM i 2018, og håper naturlig nok å gjøre det bra på banen også i Brasil.

– Vi er tilbake i VM for første gang på tolv år. Rutine er viktig for spillerne. Forventningene til VM i 2018 er virkelig store, sier Capello.

Russerne brukte over 300 milliarder kroner på Putins prestisjeprosjekt Sotsji-OL og de foreløpige tallene for neste fotball-VM er cirka 150 milliarder.

Fotball-VM er i likhet med OL viktig for Russland, derfor brukte man også svimlende summer på å hente meritterte Fabio Capello til Russland.

Demper forventninger

Med en superlønn på rundt 70 millioner kroner (ifølge Forbes) er italieneren den desidert best betalte landslagstreneren i dette fotball-VM, og landslagsledelsen forventer resultater.

Derfor har det russiske fotballforbundet forlenget kontrakten med Capello til etter VM på hjemmebane i 2018.

Men mislykkes italieneren i Brasil skaper det usikkerhet på hjemmebane, og fotballtreneren selv har forsøkt å dempe de enorme forventningene.

– Det viktigste med dette mesterskapet er at Russland er tilbake i VM etter 12 år. Det vil gi oss erfaring til VM i 2018, og også til EM i 2016, sier han.

Har gitt resultater

Det er altså en stund siden russerne kunne juble over resultatene i fotball-VM.

Etter at laget ikke greide å kvalifisere seg til VM i 2006 hentet man inn nederlandske Guus Hiddink (2006-10) og Dick Advocaat (2010-12) uten videre suksess.

I 2012 tok italienske Fabio Capello over landslaget etter at han trakk seg som trener for England etter en krangel med det engelske fotballforbundet. Treneren var ikke enig med vrakingen av John Terry som landslagskaptein.

I motsetning til sine nederlandske forgjengere bosatte treneren seg i Russland, og han bruker mye tid på å se kamper i den russiske ligaen.

Ansettelsen av Capello ga resultater. Russland kvalifiserte seg til VM i Brasil og er ubeseiret på 11 kamper.

Laget har faktisk ikke tapt en kamp siden de tapte for Nord-Irland i VM-kvalifiseringen i august 2013.

De ligger dermed godt an til å tangere rekorden på 12 kamper uten tap.

– Jeg er fornøyd med det vi har gjort så langt, men dette er bare begynnelsen. Jeg er sikker på at vi vil gjennomføre et godt VM, sa Capello før åpningskampen mot Sør-Korea.

– Treneren den største stjernen

Men: Laget imponerte ikke i sin første kamp som til slutt endte 1-1, og i kveld får de antagelig tøff motstand når de møter Belgia.

Capellos tropp er i tillegg den eneste i VM som utelukkende har spillere fra den hjemlige ligaen. Laget har først og fremst sin styrke i det defensive spillet, og mangler spillere på internasjonalt nivå.

– Treneren er den største stjernen på laget, innrømmer CSKA Moskva-spilleren Vasilij Berezutskij.

– Vi har noe å bevise i dette mesterskapet. Det er tolv år siden forrige gang Russland deltok i VM, så målet vårt er å spille mer enn tre kamper. Vi ønsker å gå videre fra gruppespillet, så får vi se hva som skjer etterpå.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Semifinale i cupen, menn
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08