Hopp til innhold

Fantomløpet skaper hodebry: – Kan si «ja, takk, begge deler». Da er vi «fucked»

Jakob Ingebrigtsen smadret europarekorden og verdensrekordholderen på 5000-meter. Trenerpappa Gjert er bekymret for at det skal få sønnen til å vrake sin opprinnelige OL-plan – og gjøre noe som straffer seg.

Jakob jubel

MYE Å FEIRE: Jakob Ingebrigtsen leverte sitt livs løp i Firenze.

Foto: CIRO DE LUCA / Reuters

– Nå har vi brukt en time på å lete etter sekken hans. Der har han jo alt. Pass, lommebok, smykker og sko. Så fant vi den ute på oppvarmingsbanen her, så nå får han jogget ned, sier Gjert Ingebrigtsen på telefon til NRK i 23-tida torsdag kveld.

Da har det gått omtrent halvanne time siden Jakob Ingebrigtsen sendte NRKs kommentatorer og en idrettsgal nasjon inn i ekstase.

– Han reiser ifra dem, unggutten fra Lura. Se på klokka, ny europarekord! 12.48,45! Han flytter den norske rekorden nesten 14 sekunder, brølte NRK-kommentator Jann Post da Ingebrigtsen gjorde unna oppløpet i Firenze.

zzUjbmshlSo

BRØDREJUBEL: En skadeplaget Henrik Ingebrigtsen klarte ikke å fullføre i Firenze, men var på målstreken for å feire lillebrors aller største seier så langt i karrieren.

Foto: CIRO DE LUCA / Reuters

Så segnet 20-åringen sammen etter sin kanskje største bragd så langt i karrieren, mens bror Henrik, som brøt løpet, kastet seg over ham.

– Europeisk rekord, og EPO-doperen Mohammed Mourhit er strøket av lista, og godt er det, konstaterte Jann Post.

Selv verdensrekordholder Cheptegei ble smadret og fraløpt på sisterunden.

– Men takk for at han var med, for han var en ypperlig hare, sa Post.

Ingebrigtsen: – Crazy

– Det er «crazy». Jeg forventet å løpe personlig rekord i dag, men det er to år siden forrige PB. Jeg vet jeg har gjort det bedre på trening og mest sannsynlig kunne løpe under 13 minutter, men at det både ble europarekord og verdensledende er utrolig, sa Ingebrigtsen til NRK etter løpet.

– Nå viser jeg at jeg kan løpe fort, så nå må jeg vise at jeg kan vinne medaljer. Jeg gleder meg virkelig til fremtiden, sier han.

Superløpet torsdag gir ham også noe å tenke på før OL, der han i utgangspunktet skal løpe 1500-meter. Han vant også Diamond League-åpningen på den distansen i Gateshead.

Nå fristes han av å løpe to distanser i OL.

– Foreløpig er det et dårlig tidskjema i OL. Jeg har lyst til å gjøre det bra på 1500 meter først, og så får vi se på andre øvelser etter hvert. Det hadde vært gøy å doble, men det ser ut som det bare blir 1500 meter, erkjenner han.

Jakob og Gjert Ingebrigtsen

MÅ DISKUTERE: Gjert og jakob Ingebrigtsen må ta en ny runde på om 1500 eller 5000 skal prioriteres i OL. Gjert håper sønnen ikke går for begge.

Gjerts frykt

Trenerpappa Gjert legger ikke skjul på at løpet har gir dem et vanskelig dillemma foran OL i Tokyo.

– Klart det gjør det. Det kan det ikke være tvil. For jeg er heller ikke i tvil om at han er verdens beste 1500-meterløper. Så det er en bunke dilemma som skal diskutere løses. Jakob tar beslutningen, sier han til NRK.

– Han kan si «ja, takk, begge deler». Da er vi fucked, sier Gjert Ingebrigtsen.

I VM i Doha 2019 løp Jakob Ingebrigtsen begge distanser. Det endte med en fjerde- og en femteplass, men ingen medalje. Trenerfaren er klar på at han ikke vil anbefale sønnen å doble.

– Men det er han som bestemmer, påpeker han.

I Tokyo er det forsøk på begge distanse 3. august. 5. august er det semifinale på 1500, 6. august finale på 5000 og 7. august finale på 1500. En nesten umulig kombinasjon.

HISTORISK ØYEBLIKK: Her skriver Jakob Ingebrigtsen idrettshistorie igjen.

Tre europarekorder

Før torsdagens løp hadde ikk Jakob Ingebrigtsen løpt 5000-meter siden VM-finalen i Doha 30. september 2019. Den gamle personlige rekorden på 13.02,03, som også var norsk rekord, ble satt i London 20. juli 2019.

Tatt i betraktning framgangen han har hatt, var det på ingen måte overraskende at det skulle bli ny norsk 5000-meterrekord. Ikke desto mindre var det et imponerende løp det norske fenomenet leverte.

12.48,45 er altså den nye europarekorden. I en alder av 20 år har Jakob Ingebrigtsen dermed europarekord på 1500, 2000 og 5000 meter.

Mysq39sPBck

DEN NYE STJERNA: Jakob Ingebrigtsen skinner på friidrettshimmelen.

Foto: CIRO DE LUCA / Reuters

– Jeg forventet det ikke, men jeg vet fra trening at jeg kunne løpe så raskt. Jeg gjør mange 1000- og 2000-meter intervaller og farten er ganske komfortabel for meg da. Så jeg vet jeg kan gjøre det, men det er noe annet å faktisk gjøre det, sier Jakob Ingebrigtsen.

Det var lagt opp til en sluttid på 12.55. Det lå det også an til da siste hare ga seg rundt halvveis i løpet.

– En av de største utholdenhetsprestasjonene

Da skrudde verdensrekordholder Joshua Cheptegei, som hadde antydet en tid på 12.40, like gjerne opp farten i front. Da ble det også strekk i feltet, og det så en stund ut til at Jakob Ingebrigtsen.

Men 20-åringen bet tennene sammen og meldte seg på i teten med én kilometer igjen å løpe.

– Det er norsk idrettshistorie vi blir vitne til her nå, konstaterte Jann Post da.

– Han slår dem alle sammen, det er så enormt klokt løpt. Når farten går opp underveis, blir han ikke med, tar luken gradvis og så slår han til i nøyaktig riktig øyeblikk. Dette er en av de største utholdenhetsprestasjonene gjort av en nordmann noensinne, fortsatte NRK-kommentatoren.

Prestasjonen vekker selvfølgelig også internasjonal oppsikt:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal