Fant trakassering og overgrep i en tredel av norske særforbund

ULLEVAAL STADION (NRK): Minst 18 av 54 norske særforbund har håndtert saker om seksuell trakassering og/eller overgrep siden 2015.

Idrett

ILLUSTRASJON: 18 av 54 norske særforbund har hatt problemer med seksuelle trakasseringer eller overgrep fra 2015 frem til april i år. Dette bildet er kun til illustrasjon.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Fra hvem det var og i hvilke situasjoner det fant sted, det har vi ikke spurt om. Men det er klart at det kan være forskjellige ting. Det kan være trenere, det kan være ledere, og det kan også være fra andre utøvere, forklarer Kari Fasting til NRK.

Hun er professor ved Norges idrettshøgskole, og sammen med forsker Trond Svela Sand har hun undersøkt kjønnsbalansen i norsk idrett ved å kontakte samtlige av særforbundene i norsk idrett med en rekke spørsmål. Resultatene ble lagt frem i dag, og der kom det blant annet frem at 18 av Norges 54 særforbund har håndtert saker om seksuell trakassering og/eller overgrep de siste årene.

– Skal nok en del til

– Det vi ikke spurte noe om, for dette var jo bare for å få en oversikt, er hva slags saker dette var, sier Fasting videre.

Nesten alle forbundene som svarte ja på spørsmålet om seksuell trakassering og overgrep, informerte imidlertid at de hadde fått bistand fra Norges Idrettsforbund (NIF).

– Det skal nok en del til - det må være en ordentlig sak på en måte - før et særforbund henvender seg til NIF, eller før en klubb henvender seg til et særforbund, for det går jo den veien og, forklarer professoren.

Spørreundersøkelsen var hovedsakelig for å kartlegge hvordan det står til med likestillingen i norsk idrett. Derfor var det kun to spørsmål som omhandlet seksuell trakassering og overgrep. Nå ønsker Fasting en egen undersøkelse om dette temaet.

Idrettspresidenten: – Skal ikke forekomme

Idrettspresident Tom Tvedt reagerer på funnene i undersøkelsen.

Tom Tvedt

IDRETTSPRESIDENT: Tom Tvedt.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Dette skal ikke forekomme. Alle skal være trygge når de kommer inn i norsk idrett, fastslår han.

– Hva gjør dere når dere får sånne saker?

– Noen er politianmeldelser. Andre er innmeldelser på bekymring. Da ivaretar vi det på en systematisk måte, slik at vi får gått opp saken, og samarbeidet med de instansene som må på banen for å påse at denne adferden fjernes fra norsk idrett.

– Hvem tar kontakt med NIF i forbindelse med seksuell trakassering eller overgrep?

– Det er alt fra enkeltmedlemmer til både klubber og særforbund, avslutter idrettspresidenten.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen løp med virus

  Gjert Ingebrigtsen varslet umiddelbar legesjekk da Jakob Ingebrigtsen lørdag måtte bryte Hytteplanmila. Nå foreligger svaret på hvorfor 20-åringen fikk problemet i løpet der han var ventet å løpe for ny norsk bestenotering på 10 km gateløp.

  – Det viser seg at Jakob løp med et virus. Det er ikke snakk om covid, men et såkalt rhinovirus, som er et veldig vanlig forkjølelsesvirus, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

  Han antyder at sønnen pådro seg viruset i forbindelse med mediedag i Oslo onsdag i forrige uke, tre dager før løpet. Jakob Ingebrigtsen hadde ikke følt seg dårlig i dagene før løpet, og reaksjonen kom derfor overraskende.

  Ingebrigtsen er tilbake i lett trening, men skal fortsatt igjennom ytterligere en medisinsk test for å få fastslått at viruset alene var årsaken til misforholdet som oppsto mellom fart og puls tidlig i løpet, som igjen gjorde at han valgte å stoppe.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Cicilie S. Andersen / NRK
 • Norge opp én rankingplass

  Norge klatrer til 43.-plass på siste Fifa-ranking. Det er én plass opp. Belgia er fortsatt rangert som verdens beste herrelandslag, foran Frankrike og Brasil. Danmark (13.-plass), Sverige (19) og Island (39) er de tre beste nordiske landene.

  Nicolae Stanciu fortviler etter Erling Braut Haalands andre mål
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • – OL-utsettelse øker medaljesjansen

  Landslagssjef Johan Flodin mener at dobbeltfireren med Olaf Tufte har større sjanser til OL-medalje neste år enn om OL skulle gått som planlagt i år. – De tre andre har fått ett år til på seg, og vi har sett en kapasitetsøkning hos flere av dem.

  Olaf Tufte
  Foto: Vidar Ruud

Sendeplan

Kl. Program Kanal