NRK Meny
Normal

Fant trakassering og overgrep i en tredel av norske særforbund

ULLEVAAL STADION (NRK): Minst 18 av 54 norske særforbund har håndtert saker om seksuell trakassering og/eller overgrep siden 2015.

Idrett

ILLUSTRASJON: 18 av 54 norske særforbund har hatt problemer med seksuelle trakasseringer eller overgrep fra 2015 frem til april i år. Dette bildet er kun til illustrasjon.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Fra hvem det var og i hvilke situasjoner det fant sted, det har vi ikke spurt om. Men det er klart at det kan være forskjellige ting. Det kan være trenere, det kan være ledere, og det kan også være fra andre utøvere, forklarer Kari Fasting til NRK.

Hun er professor ved Norges idrettshøgskole, og sammen med forsker Trond Svela Sand har hun undersøkt kjønnsbalansen i norsk idrett ved å kontakte samtlige av særforbundene i norsk idrett med en rekke spørsmål. Resultatene ble lagt frem i dag, og der kom det blant annet frem at 18 av Norges 54 særforbund har håndtert saker om seksuell trakassering og/eller overgrep de siste årene.

– Skal nok en del til

– Det vi ikke spurte noe om, for dette var jo bare for å få en oversikt, er hva slags saker dette var, sier Fasting videre.

Nesten alle forbundene som svarte ja på spørsmålet om seksuell trakassering og overgrep, informerte imidlertid at de hadde fått bistand fra Norges Idrettsforbund (NIF).

– Det skal nok en del til - det må være en ordentlig sak på en måte - før et særforbund henvender seg til NIF, eller før en klubb henvender seg til et særforbund, for det går jo den veien og, forklarer professoren.

Spørreundersøkelsen var hovedsakelig for å kartlegge hvordan det står til med likestillingen i norsk idrett. Derfor var det kun to spørsmål som omhandlet seksuell trakassering og overgrep. Nå ønsker Fasting en egen undersøkelse om dette temaet.

Idrettspresidenten: – Skal ikke forekomme

Idrettspresident Tom Tvedt reagerer på funnene i undersøkelsen.

Tom Tvedt

IDRETTSPRESIDENT: Tom Tvedt.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Dette skal ikke forekomme. Alle skal være trygge når de kommer inn i norsk idrett, fastslår han.

– Hva gjør dere når dere får sånne saker?

– Noen er politianmeldelser. Andre er innmeldelser på bekymring. Da ivaretar vi det på en systematisk måte, slik at vi får gått opp saken, og samarbeidet med de instansene som må på banen for å påse at denne adferden fjernes fra norsk idrett.

– Hvem tar kontakt med NIF i forbindelse med seksuell trakassering eller overgrep?

– Det er alt fra enkeltmedlemmer til både klubber og særforbund, avslutter idrettspresidenten.

Siste nytt

 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Curlingpar selger unna OL-utstyr

  Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien selger unna OL-utstyr på Finn, melder Adressa. Bukser, jakker og mobiltelefoner, er blant det som selges.

  – Vi er jo de fattigste utøverne i OL, og det er en god måte å tjene inn penger, sier Nedregotten.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Curling Mixed
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport