NRK Meny
Normal

Fallene som kan gjøre Marcus (16) til verdens beste på snowboard

DOMBÅS/OSLO (NRK): Norske Marcus Kleveland (16) lander triks som får brettstjernene til å måpe. Slik ble han verdens største snowboardtalent.

Bak verdens største snowboardtalent ligger timevis med triks - både vellykkede og mislykkede. Vi fikk tilgang på noen av Marcus Klevelands hjemmevideoer.

VIDEO: Se noen av alle de gangene Marcus Kleveland har falt siden han var tre år gammel.

– Jeg har vært i denne bakken siden jeg var tre år. Hver dag har vært en sjukt artig dag. Det er i denne bakken her jeg har tatt min første 180, 360, baklengs, framlengs... alt mulig rart, sier Marcus Kleveland mens han skuer utover alpinanlegget på Dombås.

Marcus Kleveland

TALENT: Marcus Kleveland.

Foto: Snowboardforbundet

Helt siden han bitteliten har han stått på alt han har kommet over av brett og sykler. Han har vært i bakken så godt som hver dag.

Nå er han i ferd med å få betalt.

Prøver og feiler

Nordmannen har vekket oppsikt denne høsten med flere ekstreme triks. Han er helt fersk i bretteliten, men blir allerede kalt «et naturtalent uten like» og en reell utfordrer til å vinne konkurranser mot seniorene.

Suksessen har ikke kommet av seg selv. NRK har fått tilgang på hjemmevideoer som viser hvordan Kleveland i time etter time, gang etter gang, har gått på trynet - helt siden han var tre år gammel. Han har gjort det til sitt varemerke å alltid reise seg for å prøve på nytt.

– Hvis jeg først tryner én gang, må jeg gjøre det en gang til for å prøve å overgå frykten. Det har fulgt meg hele veien, det har vært en vane siden dag én, sier han til NRK.

Bli kjent med Marcus Kleveland, verdens største snowboardtalent. Reporter: Knut Skeie Solberg.

VIDEO: Se hele NRKs seks minutter lange reportasje om Marucs Kleveland, verdens beste 16-åring på snowboard.

Den dag i dag tar han fortsatt sjanser, noe som gjorde at han kunne bli den tredje i verden som landet en quad cork 1800.

– Jeg tenkte jeg likeså godt kunne prøve. Det er et sjukt triks, og en stor risiko. Du går jo fire ganger opp ned og fem ganger rundt deg selv, sier han.

Leker på trening

Når NRK møter ham på Dombås, koser Kleveland seg med trampolinetrening. Tidligere har han imponert verdenseliten ved å ta snowboard-saltoer på flatmark. Landslagstrener Thomas Harstad har forklart hvordan leken hjelper Kleveland.

– Det viser hvilken snowboardglede han har og den kreative siden av kjøringen hans. Å leke seg på brettet hele dagen og ha det gøy er en viktig del av treningen hans. Samtidig finner han en god balanse mellom å leke seg i bakken og det å gjøre seriøse triks på store hopp, sier Harstad.

Se hele historien om hvordan Marcus Kleveland ble verdens største snowboardtalent i videovinduet lenger opp i saken!

Marcus Kleveland trippel cork

SPEKTAKULÆRT: Marcus Kleveland lander en trippel cork.

Siste nytt

 • – For lang oppkjøring i Norge

  Nicklas Bendtner mener oppkjøringen i Norge på en måned og tre uker blir for lang. – Jeg ville gjerne hatt det som i England, intensivt en måned og så «bang» på, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Vil satse på fartsdisiplinene

  Den doble OL-vinneren Marcel Hirscher vant sitt syvende strake verdenscuptreofé sammenlagt denne sesongen. Nå ser han at utfordringen til å ta sitt åttende ligger i å ta flere verdenscuppoeng i utfor og super-G.

  Marcel Hirscher
  Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix
 • Gulldén blir best betalt

  Svenske Isabelle Gulldén blir verdens best betalt kvinnelige håndballspiller når hun flytter til franske Brest. Hun får snaut 3 millioner i lønn per sesong. Det er Aftonbladet som erfarer beløpet.

  Isabelle Gulldén
  Foto: Jonas Ekströmer/tt/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag