Hopp til innhold

Fossesholm reagerte på spørsmål om nivået i Falla-comeback

LYGNA (NRK): Maiken Capsersen Falla har dårlig tid før VM, men var endelig tilbake med en oppløftende fjerdeplass under norgescup. Men meningene var delte i spørsmålet om et nasjonalt renn er en god målestokk for Norges sprint-ess og mesterskapshåp.

plS9bPWsTOc

FORSØKTE SEG PÅ SPRINT: Helene Marie Fossesholm, her under fredagens norgescup-renn på Lygna.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Falla gikk nemlig over målstreken til det som ble betegnet som en oppløftende prestasjon under klassisksprinten på Lygna fredag. Kun slått av Anna Svendsen, Tiril Udnes Weng og Mathilde Myhrvold.

Men langt unna, nærmere bestemt Tour de Ski i Mellom-Europa, konkurrerer imidlertid det som nå er verdens beste sprintere i Linn Svahn, Maja Dahlqvist og Anamarija Lampic.

Det store spørsmålet er hvordan Falla, som før fredagens renn ikke hadde gått et renn i sprint siden mars i 2020, ligger an sammenlignet med den utenlandske trioen før VM.

Og om norgescup-rennet kan brukes som målestokk.

t-uvzk44cKI

TILBAKE I SPRINT: Maiken Caspersen Falla, her under norgescuprennet på Lygna fredag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Trenger ikke stå og argumentere for det

Helene Marie Fossesholm, som selv gikk klassisksprinten fredag, var klokkeklar på at de beste i Norge kunne utfordret verdens beste damesprintere.

Fossesholm la til at toppnivået på norgescup og verdenscup er like bra.

– Hvorfor mener du det?

Det er vel ikke noe annet svar enn at de har vist det tidligere, Tiril og Lotta (Udnes Weng) og Ane (Stenseth) og Maiken og hele gjengen. De er gode sprintere og det har de vist før, så jeg trenger vel ikke stå her og argumentere for at de hadde gjort det bra i verdenscupen når du har vist det før, sier Fossesholm litt irritert.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn sier følgende om nivået på norgescup sammenlignet med verdenscup.

– Jeg er tryggere på herrenivået i Norge sammenlignet med det internasjonale, enn jeg er når det gjelder damer på sprint. Vi har en utfordring med å få klare gullkandidater i damesprint. Vi har noen som ligger oppunder der. De må ta et lite steg til for å utfordre et sterkt svensk damelag og en fra Slovenia, sier han.

Ikke vits å bruke krefter på Svahn

På grunn av sykdom og trøblete luftveier har Falla kun gått ett skirenn på lang, lang tid. Det var ingen sprint, men en 10 kilometer under Norgescup i desember. Da havnet hun også langt bak de beste.

gXjQhbzIgas

DAMEN Å SLÅ: Linn Svahn, her fra årets Tour de Ski.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

– Nervepirrende, sier Falla om det å være tilbake i sprintkonkurranse. Hun legger til at kroppen fungerer nå, formen mangler, men at fredagen på Lygna virkelig var et steg i riktig retning.

Å bli nummer fire var i tillegg foran hennes eget VM-skjema, sier 30-åringen, som deretter fikk spørsmål om hun blir stresset av å se en utøver som Linn Svahn. Svensken som har vunnet de to verdenscupsprintene hun har deltatt i denne sesongen.

– Nei, det får jeg ikke gjort noe med. Så det er ikke vits å bruke noen krefter på det heller, sier Falla.

Må tåle konkurransene frem til VM

Torgeir Bjørn mener Fallas comeback var oppløftende. Han trakk frem hvordan hun teknisk gikk på ski, selv om hun ikke hadde så mye å gi i finalen. Det setter NRK-ekspert på kontoen for manglende konkurranse- og hardtrening.

3ToKjtvBGRY

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet med kommentatorkollega Jann Post.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Han legger til at Norges sprint-ess på damesiden faktisk kan finne en formtopp og slåss om VM-gull.

På spørsmål om Falla tåler noen flere treningsavbrekk nå, svarer Bjørn slik:

– Kroppen må tåle hardere trening i sprint og konkurransene som er i sprint nå frem til VM.

– Linn Svahn ser råsterkt ut, bør Falla være bekymret?

– Nei, det er Maiken som er outsider nå. Presset ligger ikke på henne. Hun kan slå underfra igjen, slik hun gjorde i VM i Seefeld, sier NRK-eksperten.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal