Hopp til innhold

Her er skiskytteren som alltid overrasker

Jakov Fak dukket igjen opp fra intet og sikret en overraskende seier på dagens normaldistanse i VM. Nordmennene skjøt seg nok en gang bort.

Video Jakov Fak vant 20km for menn

Se Jakov Fak gå i mål!

Jakov Fak levde opp til sitt jokerstempel på dagens normaldistanse i VM og snøt Simon Fourcade fra det som ville vært franskmannens første seier i karriéren. Sistnevnte er storebroren til verdenscupleder Martin Fourcade.

Overraskelsesmann

Lars Iver Birkeland, som kom inn for en syk Alexander Os, hadde to bom og ble tredje best av nordmennene på 39.-plass.

Fak er egentlig kroat, men ble slovensk statsborger i fjor. Han er sjelden i fokus, siden det er lenge mellom hver gang han hevder seg i toppen.

Likevel er han kjent for å to ganger tidligere ha overrasket hele skiskytterverdenen. Dagens seier føyer seg inn som en tredje overraskelse.

Først overrasket han med å ta bronsemedalje på normaldistansen, samme distanse som i dagens konkurranse, under VM i 2009.

Dette var hans første plassering i toppen noensinne. Før det hadde han en 16.plass i verdenscupen som bestenotering.

Deretter overrasket han for andre gang ved å ta bronsemedalje under OL i Vancouver i 2010. Samme år tok han sin foreløpig beste plassering i verdenscupen, en tredjeplass.

Dagens seier er dermed hans beste prestasjon i karriéren.

Nordmenne skjøt seg bort

De norske skiskytterne skjøt seg nok en gang tidlig ut av gullkampen på tirsdagens normaldistanse.

Ole Einar Bjørndalen pådro seg fem tilleggsminutter etter like mange bom og skjøt ikke et eneste fulllt hus. Tarjei Bø fikk totalt fire bom, men var nest raskest i sporet bak Simon Fourcade. Likevel ble det med en 18.plass.

– Det begynner på verst mulig måte. Når man skyter sånn vet man at det må noe ekstraordinært til om man skal vinne, og da blir det vanskelig, sier Bø.

Emil Helge Svendsen skjøt to bom som til slutt ble skjebnesvangre for en plass i toppen. Han ble likevel Norges beste på åttendeplass.

– Det går litt for sent på ski i dag. Jeg har vunnet normaldistanser med 18 treff før sier Hegle Svendsen.

Vi fulgte 20 kilometeren direkte her.

Siste nytt

 • McIlroy forklarer raseriutbruddet: – Det var respektløst

  Både oppførselen til den amerikanske caddien Joe LaCava og den europeiske spilleren Rory McIlroy skapte store overskrifter lørdag kveld.

  På pressekonferansen etter at Ryder Cup-seieren var sikret ble McIlroy spurt om hendelsen.

  Der forteller han at han ikke har møtt LaCava, men at de to utvekslet tekstmeldinger lørdag kveld og McIlroy forteller at tiden leger det meste.

  Ute ved parkeringsplassen var McIlroy helt fra seg og sa klart ifra til en annen amerikanske caddie, Jim Mackay. Da grep iren Shane Lowry inn og sørget for at McIlroy satt seg i bilen.

  På spørsmål om han er irritert eller lettet for at Lowry brøt inn, svarer McIlroy:

  – Jeg er lettet. Veldig lettet. Vi snakket om det som et lag i går (lørdag) kveld. Vi følte at det var respektløst. Det var ikke bare respektløst mot meg og «Fitz» (Matt Fitzpatrick), det var respektløst mot hele laget, sier McIlroy.

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Vålerenga skaffet seg pusterom i nedrykksstriden

  Før søndagens kamp mellom Sandefjord og Vålerenga lå begge de to lagene med 21 poeng, samme antall poeng som Haugesund på kvalikplass.

  Dermed var det en svært viktig kamp i Sandefjord søndag kveld, og det som viste seg å bli en kamp hvor Vålerenga tok et godt steg bort fra den verste nedrykkstriden.

  Den nyinnkjøpte spissen Andrej Ilic har vært en stor suksess i Vålerenga-trøya de siste ukene og serberen headet Vålerenga i ledelsen mot slutten av den første omgangen.

  Ti minutter ut i den andre omgangen økte Vålerenga ledelsen etter et straffespark fra Stefan Strandberg og de så ut til å ha full kontroll på seieren. Spenning ble det likevel etter at Sandefjord reduserte med Danilo Al-Saed halvveis i omgangen, men flere mål ble det ikke.

  Dermed var det Vålerenga som tok en viktig 2-1-seier og har et lite pusterom med syv runder igjen av Eliteserien. Vålerenga ligger nå på en ellevteplass, med Sandefjord to plasser bak.

  – Uansett om det er Sandefjord vi møter, så er det ekstremt viktig (å ta tre poeng). At det er et lag som ligger rundt oss på tabellen, det gjør ingenting. Vi må nok ha ti poeng til, så det er bare å jobbe på, sier Vålerenga-trener Geir Bakke til NRK.

  Eliteserien i fotball 2023: Sandefjord - Vålerenga
  Foto: Trond R. Teigen / NTB
 • Viking-kapteinen hardt ut etter «årsverste»: – Blir fullstendig ydmyket

  Molde herjet på hjemmebane i kveld da de sikret 4-0-seier over Viking, som gikk på sin første ligatap på fire måneder.

  – Vi stilte opp i dag og leverte på et nivå som var langt, langt unna det vi pleier. Og så synes jeg Molde er et godt lag. De straffer oss hardt, sier Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim til NRK.

  – Det er en kamp hvor vi blir fullstendig ydmyket. Vi får juling, supplerer Viking-kaptein Zlatko Tripic.

  Viking tapte på dramatisk vis 3-4 på hjemmebane mot Molde 4. juni. Fra å ligge midt på tabellen har de spilt seg helt opp til tabelltopp etter tolv seirer og én uavgjort på de neste 13 kampene i Eliteserien, men søndag var det igjen Molde som var motstander.

  Der var de regelrett sjanseløse og Molde vant 4-0 på hjemmebane. Vondt ble også verre etter en halvtime i den første omgangen da midtstopperkjempen David Brekalo måtte ut etter å ha fått seg en smell.

  Molde satte det første målet allerede etter 10 minutter spilt. Kort tid senere doblet Kristian Eriksen ledelsen. I andre omgang kom målene som perler på en snor, da Kristoffer Haugen økte ledelsen ytterligere og Magnus Wolff Eikrem til slutt puttet på til 4-0.

  – Jeg synes det er en veldig god kamp av oss, hvor vi får vist oss frem slik som vi ønsker. I dag er jeg veldig godt fornøyd med guttene.Vi spiller god fotball, sier Molde-trener Erling Moe.

  Med syv runder igjen ligger Molde syv poeng bak Viking. Bodø/Glimt, som møter Strømsgodset senere søndag, kan ta over tabelltoppen med seier.

  X9W5sGDEpPs
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste