NRK Meny
Normal

Færøyske Rógvi: – Vi har ikke den samme respekten for Norge

Norge har aldri vært dårligere og er igjen forbigått av Færøyene på FIFA-rankingen. Nå sier færøyske Rógvi Baldvinsson at ingen frykter Norge på den lille øygruppa.

Lars Lagerbäck / Ragni Baldvinsson

OPP- OG NEDTUR: Færøyene klatrer i dag fem plasser på FIFA-rankingen og er nummer 77 i verden. Norge stuper ytterligere og er nå nummer 86. Rógvi Baldvinsson (t.v.) har med andre mer å juble for enn Lars Lagerbäck (t.h.).

Foto: Tibor Illyes / Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Jeg tror ikke det er noen som ler på Færøyene, men vi har ikke lenger den samme respekten for Norge. Det er ikke akkurat en fryktet nasjon, sier færøyske Rógvi Baldvinsson.

Her i Norge er 27-åringen en relativt ukjent andredivisjonsspiller i Bryne. Hjemme på Færøyene er han imidlertid en stjerne på et landslag som i dag gikk forbi Norge på FIFA-rankingen.

Rogvi Baldvinsson

LANDSLAGSSPILLER: Rógvi Baldvinsson.

Foto: Attila Kisbenedek / AFP

0-2-tapet mot Nord-Irland i mars sendte nemlig Lars Lagerbäcks menn ned til den verste plasseringen Norge har hatt siden rankingen ble innført i 1992.

Norge er nå på 86. plass, forbigått av land som Kina, Syria, Kenya, Trinidad og Tobago – og Færøyene.

– Vant til at Norge er dårligere

Dette er ikke første gang at lilleputtnasjonen – med 50.000 innbyggere – går forbi Norge. Baldvinsson er derfor ikke lenger overrasket.

– I starten var det veldig mange spørsmål og kommentarer, men nå er folk vant til at Norge er dårlige og Færøyene er litt i andre enden, sier Bryne-spilleren.

Forsvarsspilleren er født på Færøyene, men har bodd i Rogaland i en årrekke.

– Nå har jeg vært på landslaget i snart syv år og jeg har alltid vært «nordmannen» blant de færøyske spillerne. Jeg har alltid sjekket de norske resultatene etter våre kamper. Nå har det snudd litt: Det er gjerne vi som tar et poeng eller vinner, mens Norge som mister poengene, sier han.

Joshua King

SLITER: Joshua King har gjort det stort i Premier League denne sesongen, men har ikke klart å skyte Norge oppover på FIFA-rankingen.

Foto: Peter Morrison / AP

Ekspert: – En vits

Fotballekspert Bengt Eriksen har fulgt landslaget i flere år, blant annet som ekspert i MAX. Han skjønner godt at folket på Færøyene ikke lenger har den samme respekten for Norge.

– Respekt får du når du gjør noe respektfullt. Det er ikke noe respektfullt over prestasjonene og resultatene vi har oppnådd i de senere årene, sier Eriksen til NRK.

– Hva tenker du om 86.-plassen?

– Jeg synes det er fryktelig trist og bortimot en vits. Vi har hatt en såkalt profesjonalitet i norsk fotball i mange år, men så rykker vi stadig bakover i køen. Når det er så gærent som det er nå, er det en veldig lur ting å erkjenne at vi har gjort noe klin gærent og ikke late som om det er noe som har skjedd som vi ikke er herre over, svarer han.

Baldvinsson sliter litt med å sette fingeren på hva som gjør Færøyene til et bedre lag enn Norge, men trekker blant annet frem mentaliteten til spillerne.

– I tillegg er trenerne i utlandet flinke til å fokusere på hva man som lag er gode på, mens i Norge er det ofte motsatt. Her snakkes det mer om det man ikke er god på. Det tror jeg også vår trener er. Han bruker spisskompetansen til spillerne sine for å få poeng, sier Baldvinsson.

Siste nytt

 • Svensk smell

  Sverige tapte 1-2 for Chile heime i Stockholm i kveld. Marco Bolados blei matchvinnar etter 90 minutt i sin landslagsdebut. Arthuro Vidal (Chile) og Ola Toivonen (Sverige) scora i første omgang. Sverige skal spele VM i sommar, det skal ikkje Chile.

  Marcos Bolados og Arturo Vidal
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS
 • Lorentzen og Bøkko leier sprint-NM

  Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko leier etter første dag av sprint-NM på skøyter i Bjugn. Lorentzen vann 500 m på 35,49 og 1000 m på 1.10,48. Han er 1,58 poeng framfor Henrik Fagerli Rukke.

  Njåtun vann også begge distansane på 39,17 og 1.17,61. Ida Njåtun er nr 2.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal