NRK Meny
Normal

Langrennsløperne vil ikke stemme på sine egne

Samtidig som svenskene tordner mot utdelingen av Bragdguldet til langrennshelten Johan Olsson, innrømmer flere norske langrennsstjerner at de ikke kommer til å stemme på langrennsløpere som Årets utøver på Idrettsgallaen.

Marit Bjørgen

Medaljegrossist Marit Bjørgen tenker å stemme på Suzann Pettersen i kategorien 'Årets Utøver' under Idrettsgallaen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I stedet vil stemmene fra langrennsleiren trolig havne hos enten sjakkspiller Magnus Carlsen - dersom han nomineres - eller golfesset Suzann Pettersen.

I forbindelse med saken om Magnus Carlsen bør nomineres til Idrettsgallaen, spurte NRK.no sju av Norges beste langrennsløpere hvem de skal stemme på som Årets utøver på Idrettsgallaen i januar.

Carlsen eller «Tutta»

Eldar Rønning

Eldar Rønning tror hans stemme går til Magnus Carlsen - dersom sjakkspilleren blir nominert.

Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / NTB scanpix

Ingen svarte en vinteridrettsutøver - selv om Norge gjorde rent bord både i VM på ski og VM i skiskyting i vinter.

– Når du spør akkurat nå er det lett å si Magnus Carlsen, men jeg vil si Suzann Pettersen, sier Marit Bjørgen.

– Jeg vet ikke om Magnus Carlsen er idrettsutøver, men jeg tror kanskje jeg ville stemme på han. Han har gjort en unorsk prestasjon vi som driver med langrenn kanskje ikke helt skjønner, sier Eldar Rønning.

 • Se svaret til andre langrennsløpere i faktaboks til høyre (eller under saken dersom du leser på mobil)

– Vanskelig å sammenligne

Holdningene til de norske langrennsløperne er stikk i strid med konklusjonen til den svenske juryen som tirsdag ga svensk idretts største pris - Bragdguldet - til langrennsløperen Johan Olsson.

Les også: Fikk Bragdguldet etter 33 år

I likhet med at flere i Norge trekker frem Suzann Pettersens prestasjoner som gode nok til å kåre henne til Årets utøver, mener mange svensker at deres golfstjerne Henrik Stenson burde fått Bragdguldet.

– Det er vanskelig å sammenligne idretter, sier Stenson selv til Expressen.

Henrik Stenson

Henrik Stenson har spilt seg inn i den ypperste verdenseliten i golf. Likevel valgte svenskene i tildele Bragdgullet til langrennsløper Johan Olsson.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Suzann Pettersen har altså klatret til andreplass på verdensrankingen i golf, etter å ha vunnet fem turneringer i løpet av 2013 - inkludert én major-turnering.

Magnus Carlsen ble som kjent verdensmester i sjakk i november, og er soleklar verdensener i brettspillet.

Hemmelige nominasjoner

I Norge er nominasjonene til årets Idrettsgalla foreløpig hemmelige, men de første offentliggjøres trolig i løpet av neste uke.

I Sverige begrunner Bragdguld-juryen valget av Olsson og vrakingen av Stenson slik:

– Det hadde ikke hjulpet om Stenson hadde vunnet en major. Han kunne ikke gjort mer, for i år hadde Olsson vunnet uansett. VM-gullet er alle skibragders mor. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Ola Billiger, som delte ut prisen, til Expressen.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag