Få full oversikt - slik blir VM i orientering

VM i orientering 2021 foregår nord i Tsjekkia fra 3. til 9.juli. Det er i alt ni medaljeøvelser på sju dager– tre stafetter og seks individuelle. I tillegg er det kvalifiseringsløp i sprint og mellomdistanse.

VM i orientering. Mellomdistanse menn.

Olav Lundanes ble den store helten da VM ble arrangert i Norge for to år siden. Nå skal 34-åringen forsøke å forsvare gullene i Tsjekkia.

Foto: Geir Olsen / NTB

Lørdag 3.juli kl 14.50

Menn

Øvelse: Sprint (kvalifisering på morgenen)

Regjerende mester: Daniel Hubmann, Sveits

Norges lag: Håvard S. Eidsmo (23), Kasper H. Fosser (22), Gaute H. Steiwer (31)

Løpsområde: Terezin er en garnisonsby grunnlagt i 1780. En festning med både vollgraver, tuneller og opp til 10 meter høye murer i ulike nivåer er sentralt i løpsområdet, noe løypeleggerne antagelig vet å utnytte. Rundt festningen er det flatt med rektangulært gatenett, så her blir farten høy.

Under andre verdenskrig hadde byen en mørk epoke som nazistenes konsentrasjonsleir Teresienstadt. Den minste delen av festningen var Gestapos største fengsel i det okkuperte Böhmen. Etter andre verdenskrig var det militærleir her til 1996.

Terezin

Sprintdistansen løpes i Terezin som under andre verdenskrig ble brukt som en av nazistenes konsentrasjonsleirer.

Foto: Petr David Josek / AP

Favoritter: Hjemmeløperne har spisset formen til dette, og tsjekkernes beste sprinter Vojtech Kral er absolutt en av favorittene. Men sannsynligvis er den største favoritten den meget løpssterke belgieren Yannick Michiels. Om han lykkes blir det Belgias første medalje i et VM noensinne. Samtlige svensker og sveitsere på start er også gode nok for medalje, mens New Zealands Tim Robertson er eneste ikke-europeiske medaljekandidat.

Norske forhåpninger: Norge har aldri tatt VM-medalje i sprint for menn! Men Kasper Fosser brøt en barriere da han tok EM-bronse i mai. Han er i stand til å ta en medalje her også, men her vil det neppe være mer enn tjue sekunder mellom gull og sjetteplass. Hvis løypa blir teknisk krevende sprint er det en fordel for Gaute Steiwer. Han ble nummer fire i den famøse verdenscupsprinten i Kina i 2019.

Kvinner

Øvelse: Sprint

Regjerende mester: Maja Alm, Danmark

Norges lag: Andrine Benjaminsen (26), Victoria H. Bjørnstad (22), Ingrid Lundanes (24)

Løpsområde: Som mennenes løp

Favoritter: Tove Alexandersson ble europamester i mai, og verdens beste orienteringsløper er naturlig favoritt hver gang hun stiller til start. Sveitserne Elena Roos og Simona Aebersold var sammen med Alexandersson på pallen i EM, og det samme kan skje nå. I EM ble russiske Natalia Gemperle nummer fem omtrent rett fra fødsel, og to måneder med kvalitetstrening bør ha gjort henne enda hvassere. Og så kommer regjerende mester Maja Alm til start etter å ha måttet stå over EM med hjernerystelse. Alm har fire strake VM-gull på sprinten, men spørsmålet er om det er litt for tidlig. Hjemmeløper Tereza Janosikova er en outsider.

Norske forhåpninger: Andrine Benjaminsen har tatt steget opp i den øverste verdenseliten etter å ha bodd og trent i Århus i noen sesonger. Hun tok bronse på knockoutsprinten i EM (ikke VM-øvelse) og ble nummer seks på sprinten. Med full klaff er hun medaljekandidat, men dette er nok distansen Benjaminsen har lavest forhåpninger til på forhånd.

Søndag 4.juli, kl 18.10

Øvelse: Sprintstafett

Regjerende mester: Sverige

Norges lag: Victoria H. Bjørnstad, Audun Heimdal (24), Kasper H.Fosser, Andrine Benjaminsen

Løpsområde: Doksy – som også er hovedsetet for årets mesterskap, er en tsjekkisk småby sørvest for Liberec. «Terrenget» har parkområder og uregelmessig gatebilde. Underlaget er asfalt og gress. Det er lite høydeforskjeller, med unntak av en skråning med 15 meters høydeforskjell ned til elva som skjærer gjennom store deler av byen. Vi forventer at det kreves svært høy toppfart, men også evne til å lese nøyaktig og velge raskeste vei i smug og gater.

Favoritter: Sverige og Sveits har flest løpere på det aller høyeste nivået i sprint, og er favoritter til å kjempe om gullet. Bak dem er det tett.

Norske forhåpninger: Norge tok bronsen i EM med samme lagoppstilling som i VM. Lag som Danmark, Finland, Russland og hjemmenasjonen Tsjekkia vil bli tøffe konkurrenter når medaljene skal fordeles. Mye av nøkkelen ligger i de to første etappene, dersom VM-debutantene Viktoria Hestad Bjørnstad og Audun Heimdal henger med her, har Norge en avslutning med Kasper Fosser og Andrine Benjaminsen som ikke står tilbake for noen andre lag.

Tirsdag 6.juli, kl 16.20

Kvinner

Øvelse: Mellomdistanse

Regjerende mester: Tove Alexandersson, Sverige

Norges lag: Andrine Benjaminsen, Marie Olaussen (24), Kamilla Steiwer (28)

Løpsområde: Jizerske Hory. Stupbratte åssider blandet med åpen bøkeskog og tett granskog. Til dels steinete bunn som begrenser løpshastigheten. Store granittblokker og klipper – et kupert og fysisk krevende terreng, samtidig som mellomdistansen er den mest tekniske øvelsen.

Favoritter: Tove Alexandersson. Verdensmesteren er naturlig favoritt, men sveitsernes stjerneskudd Simona Aebersold er i stand til å matche henne. Her er det mange som vil kunne kjempe om medaljer.

Tove Alexandersson, Elena Roos og Simona Aebersold

Tove Alexandersson er den aller største favoritten på damesiden, men skal få kamp av sveitserne Elena Roos og Simona Aebersold. Her fra EM tidligere i år.

Foto: Jean-christophe Bott / AP

Norske forhåpninger: Andrine Benjaminsen blir bedre og bedre, og bør være med i medaljekampen. Kamilla Steiwer er tilbake etter skadetrøbbel, men usikkert om hun er helt på sitt toppnivå. Søsteren Marie Olaussen får sin VM-debut.

Menn

Øvelse: Mellomdistanse

Regjerende mester: Olav Lundanes, Norge

Norges lag: Olav Lundanes (34), Eskil Kinneberg (29), Kasper H. Fosser, Magne Dæhli (34)

Løpsområde: Som kvinnenes mellomdistanse

Favoritter: I tillegg til nordmennene – en svært åpen konkurranse. Både sveitsere, svensker, tsjekkere og finner vil kjempe i teten.

Norske forhåpninger: Alle nordmennene har VM-medalje fra før. Kinneberg svært god i tilsvarende terreng i testløp tidligere i sommer. Noe usikkerhet rundt skade på Lundanes tidligere denne måneden. Men her stiller Norge med fire mann som alle kan ta gull.

Torsdag 8.juli kl 16.20

Kvinner

Øvelse: Stafett

Regjerende mester: Sverige

Norges lag: Marie Olaussen, Kamilla Steiwer, Andrine Benjaminsen (ikke nødvendigvis i den rekkefølgen)

Løpsområde: Både stafetten og langdistansen går i Kokorinsko, typisk kontinentalt sandsteinsterreng. Bratte daler, samt massive klippeformasjoner av sandstein, til dels så tette at de danner labyrinter. Bratte bakker og til dels høy lyng.

Favoritter: Sverige og Sveits

Norske forhåpninger: Et av mange lag som kan kjempe om medalje – gjerne gull.

Norges Olav Lundanes og Gaute Hallan Steiwer

Norge håper på revansj fra 2019, da det bare ble femteplass med Olav Lundanes og Gaute Steiwer på laget.

Foto: Audun Braastad / NTB

Menn

Øvelse: Stafett

Regjerende mester: Sverige

Norges lag: Eskil Kinneberg, Olav Lundanes, Kasper H. Fosser (etappefordeling ikke offentliggjort)

Løpsområde: Som kvinnenes stafett

Favoritter: Sverige og Sveits, men også lag som Tsjekkia, Finland og Frankrike.

Norske forhåpninger: Etter tre strake gull ble det femteplass på hjemmebane i 2019. Nå er det gull som gjelder.

Fredag 9.juli, klokka 15.20

Kvinner

Øvelse: Langdistanse

Regjerende mester: Tove Alexandersson

Norges lag: Andrine Benjaminsen, Viktoria H. Bjørnstad, Kamilla Steiwer

Løpsområde: Som stafett, men enda mer fysisk krevende

Favoritter: Tove Alexandersson har vunnet de fire siste langdistansene i VM. Hun må være favoritt igjen.

Norske forhåpninger: Andrine Benjaminsen har vist at hun er i form til å kjempe om VM-tittelen.

Andrine Benjaminsen

Andrine Benjaminsen er Norges største håp på kvinnesiden i dette mesterskapet.

Foto: Ivar Haugen/norges Orienteringsforbund / NTB

Menn

Øvelse: Langdistanse, menn

Regjerende mester: Olav Lundanes

Norges lag: Lundanes, Magne Dæhli, Kasper H. Fosser, Gaute H. Steiwer

Løpsområde: Som kvinnenes langdistanse

Favoritter: Olav Lundanes har som Alexandersson fire strake gull på langdistanse, men han har flere utfordrere enn svensken. Tsjekkiske Milos Nykodym er en utfordrer som kjenner terrengtypen ut og inn. Sveitserne er sterke i bratte bakker. Svenskene har et bra lag, men det er over tjue år siden siste svenske seier på langdistansen!

Norske forhåpninger: Alle er i stand til å ta medalje. Kasper Fosser har vært ekstremt god i denne terrengtypen i testløpene i vår, mens både Dæhli og Steiwer står over stafetten og bør ha friske bein. Det kan bli en meget god norsk avslutning på mesterskapet.

Sportsnyheter

Sheriff Tiraspol sjokkerer i mesterligaen – slo Real Madrid

Lille Sheriff Tiraspol kommer fra en stat som ikke er internasjonalt anerkjent. Tirsdag slo de sensasjonelt Real Madrid i mesterligaen og leder nå den tøffe gruppe D.

Siste nytt

 • Messi-scoring da PSG slo City

  I den fjerde kampen for Paris Saint-Germain fikk Lionel Messi omsider sin scoring. Den bidro til 2-0-seier over Manchester City i mesterligaen.

  Messi og hans spisskollegaer hadde stanget lenge fram til Kylian Mbappé la ballen igjen til den lille argentineren på 16-metersstreken i det 74. minutt. Messi kom stormende og skrudde ballen høyt i målet utenfor City-keeper Edersons rekkevidde.

  Målet kom i Messis første hjemmekamp for PSG i mesterligaen, og den utløste naturligvis ville jubelscener blant hjemmefansen.

  Den ble også nådestøtet for et City-lag som kunne og burde ha svart på Idrissa Gueyes tidlige ledermål, som kom etter åtte minutters spill.

  Messis lag står nå med fire poeng og topper gruppe A. Brugge har også fire poeng, mens City har tre og RB Leipzig null.

 • Knusende Liverpool-seier over Porto

  Liverpool var i scoringsform da de slo Porto på bortbane hele 5-1 i mesterligaoppgjøret tirsdag. Både Mohammed Salah og Roberto Firmino scoret hver sine to mål, mens Sadio Mané også var ansvarlig for en scoring. Etter seieren topper Liverpool sin gruppe suverent med seks poeng.

  Porto var hardt rammet av skader. Stopperkjempen Pepe måtte gi seg etter å ha fått problemer under oppvarmingen, mens midtbanespilleren Otávio måtte byttes ut før det var spilt et kvarter. Laget er nå på sisteplass med ett poeng.

  Liverpool spilte for øvrig med sørgebind etter klubblegenden Roger Hunts død.

 • Bråthen har levert stevning

  Ifølge VG har hoppsjef Clas Brede Bråthen levert stevning til Oslo tingrett. Det får også NRK bekreftet. Det innebærer at det allerede varslede søksmålet mot Norges Skiforbund blir en realitet.

  Også Bråthens advokat, Marit Håvemoen, bekrefter dette overfor NTB.

  Bråthens fagforening, Handel og Kontor, vil kommentere stevningen i en pressemelding tirsdag kveld.

  Norges Skiforbund og forbundets hoppkomité satt mandag i møter om Bråthen-konflikten, men det er ikke kommet noen konklusjon fra møtet.

  Toppledelsen i skiforbundet ønsker ikke å forlenge kontrakten til Clas Brede Bråthen når den går ut i april 2022, mens Bråthen lenge har varslet et søksmål hvor han krever fast jobb.

  Hopperne konkurrerer på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal