Ingen har scoret ti mesterliga-mål raskere enn Haaland: – En naturkraft, et dyr

Med to mål mot PSGs superstjerner i mesterligaens åttedelsfinale er Erling Braut Haaland tidenes raskeste til å nå tosifra antall scoringer i turneringen. Faktisk har jærbuen scoret flere mål enn hele Barcelona i årets mesterliga.

Champions League - Round of 16 First Leg - Borussia Dortmund v Paris St Germain

EVENTYRLIG: Spillere som Neymar og Mbappé sto på motsatt banehalvdel i åttedelsfinalen i Mesterligaen, men Erling Braut Haaland (19) kommer til å stjele overskriftene.

Foto: Leon Kuegeler / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Erling Braut Haalands vanvittige start på Dortmund-eventyret ser ikke ut til å ha noen som helst ende.

19-åringen bare scorer og scorer. Og scorer.

I kveld ble det to til.

I Champions League er nå 19-åringen, med sine ti scoringer, delt toppscorer med Robert Lewandowski. Men ingen har scoret tosifra antall mål på færre kamper enn Haaland.

Laster Twitter-innhold

Den tyske storavisen Bild omtaler Haaland som et mareritt for PSG-trener Tomas Tuchel og den brasilianske stjernen Neymar.

– Hvem er ansvarlig for Tuchel-marerittet? Haaland, selvfølgelig, skriver avisen onsdag morgen.

Jærbuen er bare den andre tenåringen som har scoret tosifra antall mål i Mesterligaen og den eneste som har gjort det på én sesong. Den tyske sportsavisen Kicker har denne tittelen morgenen etter Haalands siste målshow:

– «En naturkraft, et dyr»: Haaland mediterer, tordner og begeistrer.

Den norske 19-åringen er den første spilleren i Dortmunds historie som har scoret i sin første kamp i serien, den tyske cupen og mesterligaen.

Og denne gangen kom ikke målene mot – sorry, Augsburg – middelmådig motstand i tysk Bundesliga, men mot Neymar, Kylian Mbappé og Angel Di Maria i Mesterligaens åttedelsfinale.

– Har ikke gått opp for meg

Haaland forsto det nesten ikke helt selv etter oppgjøret. Så langt i denne sesongens mesterliga har jærbuen scoret flere mål enn Lionel Messi og alle hans lagkamerater i Barcelona til sammen.

– Det er ikke så mye å fortelle her, det har ikke gått opp for meg ennå. Hva kan jeg si? Det er jævla kjekt, sier Haaland til Viasat.

19-åringen påpeker viktigheten av å nullstille.

– Jeg har mye jeg kan bli bedre på. Det gjelder å jobbe hardt, nullstille, men samtidig ta med seg selvtilliten videre. I morgen tidlig er jeg nullstilt. Da er det fokus på neste kamp. Så enkelt er det, sier han til Viasat.

Signaturscoring

Haaland hadde vist seg bare glimtvis fram i en – til da – relativt kjedelig kamp, da han etter 70 minutters spill leverte en signaturscoring:

Germany Soccer Champions League

1-0: Erling Braut Haaland var, som vanlig, kjappest til å reagere da en returmulighet dukket opp i PSG-boksen.

Foto: Michael Probst / AP

Achraf Hakimi slo inn til Raphael Guerreiro, som skjøt i PSG-stopper Marquinhos. Ballen spratt litt foran keeper Keylor Navas, før Haaland kom i hundre og løftet den opp i nettaket over keeperen fra kloss hold.

Noen få minutter etter at Haaland hadde sendt det som før het Westfalen stadion til himnmels, utlignet Neymar for PSG etter et fantastisk forarbeid av Kylian Mbappé.

Haaland hadde imidlertid ingen planer om å stilles i skyggen av de to superstjernene.

Neymar

STJERNEJUBEL: Neymar feirer med Mbappé etter å ha utlignet for PSG.

Foto: Sascha Schurmann / AFP

– «Drylte» til

Bare to minutter etter Neymars scoring, var 19-åringen fra Jæren frampå igjen, og denne gangen leverte han en scoring av det mer spektakulære slaget.

Giovanni Reina fikk ballen høyt i banen og vendte opp, før han spilte til Haaland. Nordmannen tok med seg kula og klinte til fra 17 meter.

Han fikk en vanvittig kraft i skuddet, og fikk se ballen fyke inn i krysset bak en sjanseløs Keylor Navas.

– Jeg tenkte jeg bare skulle «dryle» til, for å være ærlig. Og så «drylte» jeg den i mål, så det var fint, sier Haaland til Viasat.

Haaland

DEN NYE HELTEN: Borussia Dortmund har mange store stjerner, men Erling Braut Haaland er i høyeste grad i ferd med å bli en av dem.

Foto: Sascha Schurmann / AFP

Neymar i stolpen

PSG presset hardt mot slutten av oppgjøret, men kom aldri nærmere enn Neymars gode skudd som traff utsiden av stolpen.

Dermed tar Dortmund med seg en 2–1-ledelse til Paris etter den første åttedelsfinalen i Mesterligaen.

Mye takket være han som sammen med Bayern Münchens Robert Lewandowski er toppscorer i den gjeveste europeiske turneringen.

Han er 19 år, norsk og heter Erling Braut Haaland.

Dortmund-stjerna Axel Witsel er full av lovord om sin nye lagkamerat.

– Jeg kjente ham ikke som spiller før han kom hit, men siden første dag har han passet godt inn i laget. Han har scoret hele veien. Vi trengte virkelig en spiss som ham. Han kommer til å bli en av de aller beste, sier Witsel til Viasat.

– Historisk ellevilt

NRK-ekspert og tidligere toppspiller Carl-Erik Torp måtte nesten gni seg i øynene over det han så tirsdag kveld.

Carl-Erik Torp

IMPONERT: NRK-ekspert Carl-Erik Torp trodde knapt det han fikk se tirsdag kveld.

Foto: Julia Marie Naglestad

– Det er historisk ellevilt. Det er så kult. Det er ikke så mange år siden det var helt utenkelig at en norsk spiller skulle holde på sånn i en åttedelsfinale i mesterligaen, sier Torp.

– Hva er det som gjør at han lykkes gang på gang?

– Det er en kombinasjon av en helt unik fysikk, med fart og styrke, som nesten er helt komisk innimellom. Det er litt den samme følelsen som på et TV-spill hvor en spiller har fått for mye fart og styrke. Så har han en vanvittig målteft. Han har en innebygd radar. Det er fantastisk å se på hvordan han lukter mål. Det er utrolig å se på.

– Man er litt i en fantasi-verden. Det er vanskelig å tenke på at han er norsk. Det er sånn at vi må klype oss i armen vi som følger fotball. Nå har Norge den heiteste unggutten i verden, sier Torp.

Eksperten mener Haaland nå er helt der oppe akkurat nå.

– I kveld er han en av verdens beste fotballspillere, når han leverer det han gjør mot PSG i en åttedelsfinale i mesterligaen. Jeg syns han leverer en bra kamp utenom målene også. Han beveger seg smart og kunne faktisk blitt spilt enda bedre. I kveld er han den heiteste spilleren i Europa. Da er det verdensklasse, da. Han har jo vist litt over tid at det ikke er et blaff, sier Torp.

Champions League - Round of 16 First Leg - Borussia Dortmund v Paris St Germain

FEIRING: Slik feiret Haaland og Dortmund-stjernene med fansen etter seieren mot PSG.

Foto: Leon Kuegeler / Reuters

Siste nytt

 • Ventura ikke med videre

  Kristoffer Ventura gikk fredagens runde ett slag over par. Dermed blir det ikke mer spill på ham i PGA-turneringen i North Carolina. Han lå plassert som nummer 109 da han var ferdigspilt.

  Ventura brukte 74 slag på den første dagen, mens det ble 72 slag på dag to etter sju bogeyer og seks birdier. Han havnet dermed fem slag over den antatte cuten - eller kvalifiseringsgrensen.

  Zurich Classic Of New Orleans - Final Round
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Ruud feide Bublik av banen

  Dagen etter at han tok sin største skalp i karrieren, er Norges store tennisstjerne klar for nok en semifinale.

  For Casper Ruud slo kasakhstanske Alexander Bublik i kvartfinalen i Madrid Masters med sifrene 7-5, 6-1. Bublik er rangert som nummer 44 i verden.

  – Det var veldig jevnt i første sett, det kunne gått litt begge veier. Men i andre sett så var det nesten et feilfritt sett, sa Casper Ruud til Eurosport etter kampen.

  Dermed er nordmannen klar for sin tredje strake semifinale på dette nivået. Først i Monte Carlo, deretter i München – og nå i Madrid.

  Eurosports tennisekspert Øivind Sørvald kunne fortelle at Ruud kun gjorde tre upressede feil, noe som er imponerende. Bublik hadde en bruddball i første sett og det er første og eneste bruddballen Ruud har fått mot seg i hele turneringen.

  I kvartfinalen lørdag møter Ruud enten italienske Matteo Berrettini eller Cristian Garin fra Chile til duell om finaleplassen.

  – Uansett hvem det blir, blir det en tøff match. Men jeg føler meg bra og skal gjøre alt jeg kan for å være klar for i morgen, sier Ruud.

  ATP Masters 1000 - Madrid Open
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Ni utbryterklubber får kjempebøter

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har bestemt at ni av de tolv klubbene som ville bryte ut og danne en superliga slipper unna med bøter, melder NTB.

  Det er imidlertid ikke snakk om småpenger. Hver av klubbene må betale 15 millioner euro, altså nærmere 150 millioner kroner, som skal gå til gressrotfotballen i Europa.

  I tillegg ilegges de en bot som skal tilsvare fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa legger til at de aksepterer unnskyldningen etter at de forsøkte å starte sin egen superliga. De ni klubbene har sagt ja til å være en del av Uefas turneringssystem framover.

  De risikere ytterligere bøter på opp til 150 millioner euro om de gjør nye forsøk på å bryte ut.

  Ifølge en pressemelding fra Uefa, har de ni klubbene akseptert disse betingelsene.

  Tre klubber risikerter imidlertid enda tøffere sanksjoner. Det gjelder klubbene Juventus, Barcelona og Real Madrid. Trioen har ikke gitt opp planene om en framtidig Super League i europeisk fotball. Saken mot disse klubbene sendes videre til Uefas disiplinærkomité.

  nZptWNhyI8s
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal