NRK Meny
Normal

Evensen spår Fannemel over 250 meter

Til helga tror Johan Remen Evensen at hans egen verdensrekord endelig skal stå for fall.

Nå legger han opp, mannen som har verdens lengste hopp.

Her setter Johan Remen Evensen verdensrekorden på 246,5 meter.

Johan Remen Evensen

Johan Remen Evensen er NRKs hoppekspert.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Med dagens utstyr og med perfekte forhold vil jeg si definitivt «ja». Det ligger til rette for ny verdensrekord i Vikersund til helga, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen engasjert.

– Skal jeg spå utfallet, så håper og tror jeg vi får hopp over 250 meter. Anders Fannemel kommer til å sette verdensrekord med 251,5 meter.

11. februar er det fire år siden Evensen selv satte verdensrekorden på 246,5 meter i Vikersundbakken. Og til helga braker det løs med ny skiflygingsfest på samme sted. Moldenseren mener det er på tide at rekorden hans endelig blir slått.

– Det vil naturligvis være litt blandede følelser, men bakkene blir større og grensene har stadig blitt pushet. Jeg vil uansett være en del av historien og utviklinga i sporten. Jeg skal juble som alle andre når Fannemel eventuelt lander på 251,5 meter, forklarer Johan Remen Evensen med et smil.

Fannemel lander

Her lander Anders Fannemel på 244,5 meter - verdens nest lengste skihopp - i Vikersundbakken i 2012.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Må kunne hoppe 247 meter her

Arne Scheie

Arne Scheie har kommentert hoppsporten på NRK i en årrekke.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Tidligere NRK-journalist Arne Scheie skal for første gang nyte skiflygingsrennene i Vikersund som tilskuer. Den pensjonerte hoppkommentatoren ser derfor med ekstra spenning fram mot helga.

De sier det er muligheter for verdensrekord. Jeg hører det skal komme trekk inn i bakken, sier han engasjert til NRK.

– Det er farlig å love verdensrekorder, men hopperne må kunne greie 247 meter her. Med gode forhold og en jury som ikke ødelegger rennet med for lav fart, tror jeg både Fannemel og Severin Freund kan klare det, sier Scheie.

Se Anders Fannemel hoppe 244,5 meter i Vikersund i 2012 (Artikkelen fortsetter under videoen):

Fantastisk hopp av Anders Fannemel

Fint å være i publikum

Marit Jensen, statsmeteorolog

Statsmeteorolog Marit Helene Jensen i Meteorologisk institutt forventer pent vær til verdenscupen i skiflyging.

Foto: Bård Gudim / Meterologisk institutt

Ifølge vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen hos Meteorologisk institutt kan både Arne Scheie, hopperne og publikum glede seg til pent vær hele den kommende helga.

– Det ser ut til å bli pent vær, med rolige vindforhold og noen få minusgrader. Det blir store perioder med opphold, sol og ganske «all right» vær, forteller hun til NRK.

– Jeg ser ikke noe som kan lage problemer for å få gjennomført rennene, legger hun til.

Under kvalifiseringen på fredag kan det imidlertid bli noen snøbyger, men ikke store mengder, ifølge meteorologen.

– Mye av tiden vil det bli blå himmel, med perioder av sol. Kanskje blir det ikke verst å være publikummer, sier Marit Helene Jensen med et smil.

– Det meste ligger til rette

Anders Fannemel 244,5

Fannemel etter 244,5 meter.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Etter Vikersund-helga i 2012, der Anders Fannemel hoppet 244,5 meter (verdens nest lengste skihopp), har det ikke kommet noen hopp i nærheten av verdensrekorden. Skal vi tro Johan Remen Evensen er ikke det helt tilfeldig.

– Etter 2012 innførte de (FIS) mindre hoppdresser. Nå har de imidlertid gått fra helt tettsittende (+0 cm) til gradvis større dresser igjen (+2 cm i 2014 og +4 cm i 2015) - noe som gjør det lettere å fly, forklarer romsdalingen.

+0 betyr at dressen ikke kan være tjukkere enn kroppen - er du 80 centimeter rundt livet må dressen også være det. +4 betyr at du kan ha en dress som måler 84 centimeter rundt livet.

– Reglene førte til at hopperne de siste årene var avhengig av høyere fart og svevkurve - noe som gjorde det vanskelig å stå i bunn av bakken.

– Nå er det bare naturlig å forvente at det skal komme hopp lenger enn min rekord. Det blir helt vanvittig å se hopp på over 250 meter, sier Evensen forventningsfullt.

– Viktig å bevare farten

Vikersundbakken har dessuten blitt gravd ut med cirka 10-15 meter siden rekordåret 2011. Johan Remen Evensen mener hopperne som greier å bevare farten lenger enn bare til kulen, er de som vil nærme seg verdensrekorden hans i helga.

– Uten å ha sett bakken tror jeg alt ligger til rette for en ny verdensrekord og hopp over 250 meter.

– Hopperne må imidlertid spare all energi fra tilløpet til 160-170 meter ned i bakken. Om ikke har de bremset så mye at de ikke har noen sjanse til å nå bunnen. Eventuelt har de fått så mye høyde at de ikke greier å lande oppreist der nede, forklarer verdensrekordholderen.

Fannemel i form

Dette er flyegenskaper som Anders Fannemel mestrer til det fulle. Og etter at han knuste verdenseliten i Titisee-Neustadt forrige helg, mener Evensen at hornindølen er den naturligste kandidaten til å kline til med minst ett superhopp - også i Vikersund.

– Det virker som han virkelig fant formen i Tyskland. Fannemel vil ha en veldig god «feeling» når han reiser til Vikersundbakken, sier Evensen.

– Hvem andre enn Anders Fannemel tror du vil kunne hevde seg til helga?

– De hopperne som er flinke til å bevare farta i svevfasen - Peter Prevc, Jurij Tepeš og kanskje Kamil Stoch. Av våre er også Rune Velta dyktig til å fly.

Se Fannemels utklassing i Titisee-Neustadt. (Artikkelen fortsetter under videoen):

Komm.: Christian Nilssen og Johan Remen Evensen. Direkte fra Titisee-Neustadt.

Skeptisk til Severin Freund

Severin Freund

Severin Freund vant verdenscuprennet i Titisee-Neustadt lørdag, men ble disket søndag.

Foto: PATRICK SEEGER / Afp

Eksperten har imidlertid ikke veldig mye tro på verdenscupsirkusets store formhopper Severin Freund.

– Han er i desidert best form om dagen, men jeg mener han hopper litt for vertikalt i lufta - veldig høyt og med for mye brems over kulen. Kanskje kan han justere seg litt til Vikersund, men om han er i stand til å stå helt nederst i bakken, på ekstreme lengder, er jeg litt usikker på.

– De er likevel alle avhengige av god fart og å treffe på riktige forhold for å nå langt ned i bakken, understreker Evensen.

Uansett, i løpet av fredag, lørdag eller søndag tror Johan Remen Evensen at han får se sin egen verdensrekord bli historie.

– Er man i nærheten av Vikersund i helga, så ta turen, eller sitt klistret foran TV-en, reklamerer han.

PS: Siden FIS ikke opererer med offisielle verdensrekorder er det omstridt når en verdensrekord skal godkjennes. Johan Remen Evensen sier til NRK at han vil anse sin rekord som tapt om noen hopper 250 meter på trening i Vikersund.

Siste nytt

 • Lønnskrav kan stoppe Bolt

  Den tidligere stjernesprinteren Usain Bolt (31) håper å spille seg til kontrakt med Central Coast Mariners i A-league, men Australias fotballforbund er skeptisk siden de trolig må betale ca 5,4 millioner kroner av Bolts lønn.

  Usain Bolt smiler med lukkede øyne, hodet bakover og med hendene mot hverandre
  Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
 • Rekordomsetning etter Neymar-salg

  Etter skatt sitter Barcelona igjen med et nettoresultat på 13 millioner euro (123 millioner kroner) etter forrige sesong.Mye skyldes salget av Neymar til PSG 222 millioner euro.

  Barcelona hadde 914 millioner euro i inntekter og utgifter på 882 millioner euro.

  neymar
  Foto: Francois Mori / AP
 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez holder en ball
  Foto: Filippo Monteforte / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 11. etappe
Tour de France: 11. etappe
Sport i dag