Hopp til innhold

Europeisk friidrettssjef om norske OL-krav: – Helt bånn i bøtta

AMSTERDAM/OSLO (NRK): Friidrettstopp Svein Arne Hansen mener det er urettferdig at Norge stiller strengere krav til sine utøvere enn andre land.

Ezinne Okparaebo, Isabelle Pedersen, Henrik Ingebrigtsen

GODE NOK? Ezinne Okparaebo, Isabelle Pedersen og Henrik Ingebrigtsen har alle klart det internasjonale OL-kravet, men ikke det norske.

Foto: NTB/Scanpix

Norsk friidrett har hatt et sterkt EM i Amsterdam denne uka. Utøverne har satt norske rekorder, tatt overraskende finaleplasser og kapret tre medaljer.

Men på grunn av Norges egne, nasjonale OL-krav er flere av de største stjernene fortsatt ikke klare for OL i Rio i august.

Utøvere som Henrik Ingebrigtsen, Ezinne Okparaebo, Isabelle Pedersen og Hedda Hynne har greid kravene fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), men når ikke opp mot de såkalte «særnorske» kravene, som er strengere enn de internasjonale.

Tordner mot norske krav

Svein Arne Hansen

TORDNER: Svein Arne Hansen, president i Det europeiske friidrettsforbundet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Svein Arne Hansen er president i det europeiske friidrettsforbundet og sitter i styret i IAAF. Fra sin posisjon i internasjonal friidrett synes han det er vås at Norge skal stille seg over kravene fra IAAF.

– Det synes jeg er helt bånn i bøtta, for å være helt ærlig. Vi har satt veldig sterke, strenge krav i IAAF. Det er veldig få der ute i verden som forstår noe av at Norge skal ha egne krav, meg selv inkludert, sier Hansen til NRK.

Han var til stede på stadion og så Filip og Henrik Ingebrigtsen sørge for to norske EM-medaljer på 1500-meter på lørdag. 70-åringen vil ikke at strenge OL-krav skal ødelegge en stor norsk friidrettsdag.

– Vi har noen brødre i Sandnes som dominerer på mellomdistanse. Disse gutta må til OL. De er mesterskapsløpere, du ser ikke på tidene deres hvor gode de er. Jeg oppfordrer Olympiatoppen på det sterkeste til å sende alle disse gode utøverne til OL. Jeg tror de forstår det når de ser denne innsatsen og gløden, sier han.

Brødrene Ingebrigtsen

Ingen av brødrene Ingebrigtsen har vært under det norske OL-kravet på 1500-meter. Lillebror Fliip har heller ikke greit det internasjonele. Her feirer de hver sin EM-medalje på lørdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Skal ha sjans på topp tolv

Norsk friidrett ønsker også å fjerne de særnorske kravene. Det sa generalsekretær Kjetil Hildeskor til Dagbladet tildigere i år. Også NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal har stilt seg kritisk til de særnorske kravene.

– Det er dumt om det brer seg et inntrykk av at Olympiatoppen motarbeider norske utøvere, sier Tore Øvrebø.

Øvrebø

TOPPIDRETTSSJEF: Tore Øvrebø.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Toppidrettssjefen forstår at de særnorske kravene kan skape reaksjoner, men han påpeker at de beste kommer til OL uansett, og at det er viktig med høy sportslig kvalitet.

– Vi ønsker å sende utøvere som kan levere gode prestasjoner, og som får gode opplevelser. Kriteriet er dokumentert sannsynlighet for å være blant de 12 beste, og sånn har det vært lenge, forklarer Øvrebø, og legger til at Olympiatoppen ikke har noen mulighet til å sende gårsdagens gullvinner til OL.

– Filip har ikke klart det internasjonale kravet. Han må inviteres av IAAF.

Norge er ikke alene om å ha nasjonale krav. Sveriges olympiske komité har for eksempel strengere krav enn vi har i Norge.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal