Europeisk friidrettssjef om norske OL-krav: – Helt bånn i bøtta

AMSTERDAM/OSLO (NRK): Friidrettstopp Svein Arne Hansen mener det er urettferdig at Norge stiller strengere krav til sine utøvere enn andre land.

Ezinne Okparaebo, Isabelle Pedersen, Henrik Ingebrigtsen

GODE NOK? Ezinne Okparaebo, Isabelle Pedersen og Henrik Ingebrigtsen har alle klart det internasjonale OL-kravet, men ikke det norske.

Foto: NTB/Scanpix

Norsk friidrett har hatt et sterkt EM i Amsterdam denne uka. Utøverne har satt norske rekorder, tatt overraskende finaleplasser og kapret tre medaljer.

Men på grunn av Norges egne, nasjonale OL-krav er flere av de største stjernene fortsatt ikke klare for OL i Rio i august.

Utøvere som Henrik Ingebrigtsen, Ezinne Okparaebo, Isabelle Pedersen og Hedda Hynne har greid kravene fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), men når ikke opp mot de såkalte «særnorske» kravene, som er strengere enn de internasjonale.

Tordner mot norske krav

Svein Arne Hansen

TORDNER: Svein Arne Hansen, president i Det europeiske friidrettsforbundet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Svein Arne Hansen er president i det europeiske friidrettsforbundet og sitter i styret i IAAF. Fra sin posisjon i internasjonal friidrett synes han det er vås at Norge skal stille seg over kravene fra IAAF.

– Det synes jeg er helt bånn i bøtta, for å være helt ærlig. Vi har satt veldig sterke, strenge krav i IAAF. Det er veldig få der ute i verden som forstår noe av at Norge skal ha egne krav, meg selv inkludert, sier Hansen til NRK.

Han var til stede på stadion og så Filip og Henrik Ingebrigtsen sørge for to norske EM-medaljer på 1500-meter på lørdag. 70-åringen vil ikke at strenge OL-krav skal ødelegge en stor norsk friidrettsdag.

– Vi har noen brødre i Sandnes som dominerer på mellomdistanse. Disse gutta må til OL. De er mesterskapsløpere, du ser ikke på tidene deres hvor gode de er. Jeg oppfordrer Olympiatoppen på det sterkeste til å sende alle disse gode utøverne til OL. Jeg tror de forstår det når de ser denne innsatsen og gløden, sier han.

Brødrene Ingebrigtsen

Ingen av brødrene Ingebrigtsen har vært under det norske OL-kravet på 1500-meter. Lillebror Fliip har heller ikke greit det internasjonele. Her feirer de hver sin EM-medalje på lørdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Skal ha sjans på topp tolv

Norsk friidrett ønsker også å fjerne de særnorske kravene. Det sa generalsekretær Kjetil Hildeskor til Dagbladet tildigere i år. Også NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal har stilt seg kritisk til de særnorske kravene.

– Det er dumt om det brer seg et inntrykk av at Olympiatoppen motarbeider norske utøvere, sier Tore Øvrebø.

Øvrebø

TOPPIDRETTSSJEF: Tore Øvrebø.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Toppidrettssjefen forstår at de særnorske kravene kan skape reaksjoner, men han påpeker at de beste kommer til OL uansett, og at det er viktig med høy sportslig kvalitet.

– Vi ønsker å sende utøvere som kan levere gode prestasjoner, og som får gode opplevelser. Kriteriet er dokumentert sannsynlighet for å være blant de 12 beste, og sånn har det vært lenge, forklarer Øvrebø, og legger til at Olympiatoppen ikke har noen mulighet til å sende gårsdagens gullvinner til OL.

– Filip har ikke klart det internasjonale kravet. Han må inviteres av IAAF.

Norge er ikke alene om å ha nasjonale krav. Sveriges olympiske komité har for eksempel strengere krav enn vi har i Norge.

Siste nytt

 • God start for Storhamar

  Storhamar valset over Stavanger Oilers, og vant den første NM-semifinalen 5–2. Hamar-laget vant både serie og NM-sluttspillet forrige sesong. Neste kamp mellom de to lagene spilles søndag i Stavanger.

  Storhamar
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Norge tapte mot Finland

  Det norske U21 landslaget i fotball er i Spania for å spille privatlandskamper mot Finland. I møte med Finland fikk de nordmennene det tøft. Til tross for tre mål, tapte laget 8–3. Mandag venter Russland på stadion Dama de Noche i Málaga.

  U21 fotball
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Klæbo vant prologen

  Johannes Høsflot Klæbo vant prologen i Quebec. Aleksandr Bolsjunov, som er hans nærmeste utfordrer i verdenscupen sammenlagt, ble nummer tre. Åtte nordmenn gikk til kvartfinalen. Det gjorde ikke Hans Christer Holund.

  Verdenscup langrenn sprint klassisk menn
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal