NRK Meny
Normal

EU-nei kan velte norske overganger til England

Hvis Storbritannia bryter med EU denne sommeren, kan det sende sjokkbølger gjennom Fotball-Europa.

Nordtveit

DRO TIL ENGLAND: Håvard Nordtveit (t.v.) og Omar Elabdalloui dro til henholdsvis Arsenal og Manchester City som tenåringer. Nå er det duket for en Nordtveit-retur til England denne sommeren.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Cato Haug

SÅ TIL ENGLAND: Cato Haug håndterte overgangen til Manchester City for sønnen Kjetil Haug.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Britene har nok viktigere ting i bakhodet når de går til EU-urnene 23. juni, men utfallet av folkeavstemningen kan få store konsekvenser også for fotballspillerne.

Et nei betyr nemlig at også EU- og EØS-borgere må ha arbeidstillatelse i Storbritannia, og fotballspillere møter naturligvis krav som alle andre arbeidstakere.

En fersk undersøkelse viser at 332 spillere i de to øverste divisjonene blir truet av en EU-exit, skriver BBC.

Tallet inkluderer også norske spillere, hvor flere står uten landskamper.

Hinder for talentene?

Kort fortalt står engelske toppklubber fritt til å hente spillere fra samarbeidsland, men hvis de ønsker spillere fra for eksempel Afrika, må spilleren få innviglet arbeids- og eventuelt oppholdstillatelse.

Her ligger det flere krav, men hovedkravet er at spilleren må ha spilt et visst antall landskamper de to foregående årene.

– Hvis Storbritannia går ut av EU, må klubbene sannsynliggjøre at spillerne forsterker laget. For afrikanske spillere er det vanskelig å få tillatelse uten landskamper, og da vil den samme problematikken gjelde europeiske spillere, sier fagansvarlig for overganger i Norges Fotballforbund (NFF), Kristian Skjennum.

Det har blitt færre norske overganger til England de siste årene, men det har likevel vært en jevn strøm av talenter.

Håvard Nordtveit, Omar Elabdellaoui og Joshua King er eksempler på landslagsspillere som gikk gradene på balløya.

Nordtveit har bekreftet at England igjen er neste stoppested, og nordmannen har fått spilletid i 16 av Norges 20 siste landskamper.

Men et EU-nei kan gjøre det langt vanskeligere for nye talent å følge etter.

– Da må det være et eksepsjonelt talent, fordi dette er ikke spillere som blir hentet for å spille på førstelagene, sier Skjennum.

– Betydelig mer komplisert

Kjetil Haug er et ferskere eksempel. Keeperen dro til Manchester City som 15-åring, og i fjor undertegnet han proffkontrakt som 17-åring.

Men kunne City-eventyret gått i vasken hvis Storbritannia var utenfor EU?

– Ja, det tror jeg. Om det ikke hadde gått så langt, ville det i hvert fall blitt betydelig mer komplisert, sier pappa Cato Haug.

Sarpsborg-styrelederen håndterte selv City-overgangen før sønnen knyttet seg til agent Tore Pedersen.

– Med en såpass ung spiller blir det flere kriterier som faller bort. Du har ikke spilt landskamper og du er ikke på et så høyt nivå, poengterer Haug.

Disse kriteriene er det britiske myndigheter som fastsetter i dialog med FA og EU, og eksperter BBC har intervjuet, tror kravene blir senket ved et EU-nei.

Professor Raymond Boyle tror en EU-exit påvirker den generelle trafikken av internasjonale spillere.

Det kan bety et sportslig fall for klubbene på kort sikt, men samtidig være en gevinst for utviklingen av egne spillere.

– Politikken vil avgjøre hvor strengt det blir. Kriteriene kan bli senket blant annet for at det ikke skal svekke engelske klubbers konkurransevilkår, sier Skjennum.

Haug

LYS FREMTID: Kjetil Haug har allerede fått delta på landslagstreninger. Her før kampene mot Aserbajdsjan og Sverige i fjor sommer.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM