NRK Meny
Normal

Etterlyser dansk mesterskapsmodell i Norge

I Norge er det forvirring om hvilken støtte store sportsarrangemener kan få. I Danmark har et profesjonelt selskap, dannet av idretten og næringsdepartementet, skaffet landet flere store mesterskap.

FULL JUBEL: Sykkel-VM i Köbenhavn ble en stor suksess. Her vinner Adrien Petit mennenes U23-ritt

FULL JUBEL: Sykkel-VM i Köbenhavn ble en stor suksess. Her vinner Adrien Petit mennenes U23-ritt

Foto: Peter Dejong / Ap

Slik bør Norge også ordne opp i forvirringen rundt pengesøknader til mesterskap. Det mener golfpresident Finn H. Andreassen.

Han var provosert over kulturministeren etter at arbeidet med å få Solheim Cup til Norge ble skringlagt.

Grunnen var null pengestøtte og forviklinger i søknadsarbeidet. Andreassen mener det ikke finnes et holdbart system for å søke om statlige midler, til store internasjonale sportsarrangementer i Norge.

Peker på Danmark

Han mener kulturministeren, som nå åpner for debatt om hvordan dette kan organiseres på nytt i Norge, bør hente erfaringer fra Danmark.

FINN H. ANDREASSEN og JOHAN OLAV KOSS

TOPPMØTE: Golfpresident Finn H. Andreassen sammen med Johan Olav Koss på Suzann Pettersen-challenge i 2013.

Foto: Stian Lysberg Solum, Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– De har laget et profesjonelt team som jobber med å utvikles søknader til å søke store internasjonale idrettsarrangementer. De sitter med spisskompetansen til å gjøre det. I Norge må hvert enkelt forbundet starte på en slik prosess hver gang det er aktuelt, sier Andreassen og peker på selskapet Sport Event Danmark.

Han påpeker at de i Danmark også tydelig poengterer næringsverdien av arrangementer.

– Når det kommer flere hundre tusen mennesker til en by så er det klart at det er god butikk, sier Andreassen.

Han peker på at land som England, Skottland og Danmark har offentlige midler som ligger klar til å utnyttes til å få store sportsarrangementer.

– Det er bred interesse fra særforbund om at dette ønsker man å få satt i system. Man ønsker å få bygd opp den kompetansen som skal til for å søke om store internasjonale arrangementer og fikse økonomiske modeller for hvordan vi kan utvikle dette, sier Andreassen

– Langt frem

Kulturminister Thorhild Widvey ser at det er en annen ordning i Danmark, der de også kan få støtte til å søknadsarbeidet for å få sportsarrangementer

– De gir også støtte til gjennomføring og dekking av underskudd. Men det er langt frem. Jeg vil gjerne ha tilbakemeldinger fra idrettsforbudnet om de er interessert i å være med på å etablere en ordning og hvordan de ser på det. Så får vi diskutere kriteriene etter hvert, sier Widvey.

Idrettspresident Tom Tvedt sier at han vil ha en diskusjon om hvordan Norge kan organisere andre ordninger for økonomisk støtte til sportsarrangementer, enn slik det fungerer per i dag.

– Nå vet ikke jeg hvordan kulturministeren tenker, men det hadde vært naturlig å se på om det er andre muligheter for å skape aktivitet. Vi vet at norsk idrett kaster av seg kolossalt mye penger rundt omkring i Norge, sier Tvedt.

Siste nytt

 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters
 • Bekreftet: Får OL-bronsen lørdag

  Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten mottar sine bronsemedaljer lørdag, bekrefter IOC. Det er første gang noensinne at en medaljeseremoni blir arrangert for andre gang. Det skjer etter at russiske Aleksandr Krusjelnitskij ble tatt i doping. – Vi kunne ikke takke nei da IOC inviterte oss ned, sier Nedregotten til NRK.

  Magnus nedregotten og Kristin skaslien
  Foto: HENRIK MYHR NIELSEN / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skiskyting stafett menn og skøyter 1000 m
OL i Pyeongchang: Ishockey, semifinale
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin