Etterforsker islamistisk link etter Dortmund-angrepet

Angrepet mot Dortmunds spillerbuss kan ha vært en respons på Tysklands militære involvering i operasjoner mot IS i Syria, melder tyske medier.

SOCCER-CHAMPIONS-DOR-AMO/

Slik så Dortmunds spillerbuss ut etter angrepet. Spillerne var på vei til mesterligakamp mot Monaco da bussen ble angrepet av tre eksplosjoner like etter avreise fra hotellet.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Et brev skal ha blitt funnet like ved bussen etter angrepet tirsdag kveld, og politiet i Tyskland jobber nå med å verifisere dette.

Avisen Süddeutsche Zeitung melder at i brevet skal det blant annet stå at de tre eksplosjonene som rammet fotballaget Dortmunds spillerbuss var en respons på Tysklands militære involvering i operasjoner mot IS i Syria.

Skal ha nevnt angrep på julemarked

SOCCER-CHAMPIONS-DOR-MON/BLAST-POLICE

Dortmund-spiller Marc Bartra ble skadet i angrepet. Han skal ha fått glassbiter i armen og ble operert. Tilstanden hans skal ikke være alvorlig.

Foto: © Ralph Orlowski / Reuters / Reuters

Politiet etterforsker derfor om eksplosjonene kan kobles til islamister, ifølge flere tyske medier.

Én av årsakene til at politiet følger dette sporet skal være at brevet der noen påtar seg ansvaret for eksplosjonene, inneholder «spor av islamisme», skriver nyhetsbyrået DPA.

I brevet skal det blant annet bli hevdet at tyske kampfly har vært med på å drepe muslimer i IS' selverklærte kalifat. Det skal også inneholde trusler mot idrettsutøvere og andre prominente personer i Tyskland, og det som omtales som andre "korsfarer-nasjoner".

Flere medier melder også at brevet inneholder henvisninger til angrepet mot julemarkedet i Berlin i desember, der 12 mennesker døde.

Politiet sier i en uttalelse at de samtidig holder mulighetene åpne for at de som står bak bevisst kan ha lagt ut villedende spor.

Statsadvokat Sandra Lücke uttaler at hun kan av etterforskningstaktiske grunner ikke beskrive innholdet i brevet, men sier at de jobber med å finne ut om innholdet er ekte.

Samtidig kommer det også meldinger om enda et brev skal ha blitt funnet. Ifølge tyske Focus online magazine undersøker tyske etterforskere også et brev der antifascister tar på seg skylden for eksplosjonene.

FBL-EUR-C1-DORTMUND-MONACO

Politiet i Tyskland jobbet på stedet rundt eksplosjonene i hele natt.

Foto: SASCHA SCHUERMANN / AFP

Angrepet utenfor hotellet

Det var i forkant av Dortmunds mesterligakamp mot Monaco spillerbussen ble angrepet av tre eksplosjoner, like etter at den hadde kjørt fra hotellet laget bor på.

Spilleren Marc Bartra ble skadet i angrepet. Tilstanden hans ble først omtalt som lettere skadet, men skal ha forverret seg noe utover kvelden. Bartra ble operert for skader i hånden og armen, og ifølge Bild må han trolig stå over en del av sesongen.

Også en politimann som fulgte bussen ble skadet under angrepet. Mesterligakampen er utsatt til klokken 18.45 onsdag.

På en pressekonferanse med Dortmund-politiet etter ulykken informerer Gregor Lange om at politiet nå holder alle muligheter åpne.

– Vi kan ikke si for mye av hensyn til etterforskningen. Vi må ha som utgangspunkt at dette var et målrettet angrep mot BVB, og vi har satt alle tilgjengelige styrker i beredskap. Vi søker i området etter annet sprengstoff, sier Lange.

Siste nytt

 • Everton ute etter straffedrama

  Etter åtte rundar med straffespark var cupbomba eit faktum; QPR slo ut Everton av den engelske ligacupens tredje runde.

  Tom Davies bomma på straffe for Everton og Jimmy Dunne kunne sørge for at OPR er klar for fjerde runde.

  Ved full tid stod det 2–2 mellom laga.

  Også mellom Fulham og Leeds gjekk det til ein dramatisk straffesparkkonkurranse, men etter seks rundar kunne Leeds-fansen sleppe jubelen laus.

  Carabao Cup - Third Round - Queens Park Rangers v Everton
  Foto: Peter Cziborra / Reuters
 • Reserven tok Liverpool vidare

  Liverpool tok seg komfortabelt vidare til den fjerde runden i ligacupen etter at dei slo Norwich 3-0. Takumi Minamino vart kveldens store spelar for gjestane med to mål. Også Divock Origi kunne setje seg på scoringslista. Når Norwich i tillegg bommar på straffe var dei aldri nær ved å utfordre eit reserveprega Liverpool.

  Manchester City tok seg også lett vidare etter at dei slo Wycombe 6-1.

  Carabao Cup - Third Round - Norwich City v Liverpool
  Foto: Paul Childs / Reuters
 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby

Sendeplan

Kl. Program Kanal