Rik polakk gir Kowalczyk ekstra OL-gull

Fredag fikk hver av de polske gullvinnerne i Sotsji-OL en uventet bonus: Gullet som "manglet" i medaljene deres.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk (midten) jubler over OL-gull. Men bare en brøkdel av medaljen er ekte gull, det har hun nå fått kompensert

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Kamil Stoch

Kamil Stoch tok to gull, og nå får han over ett kilo ekstra

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

De tre polske OL-mestrene fikk 526 gram gull for hver medalje, det vil si like mye som manglet i de ekte gullmedaljen i Sotsji.

Gullmedaljer tildelt i Sotsji inneholder nemlig ikke 100 prosent gull, men kun 6 gram. Resten av det 531 gram tunge trofeet inneholder andre metaller, hovedsakelig sølv.

Dette reagerte Polens rikeste mann på og helt uventet for utøverne bestemte han seg for å kompensere "tapet" på en spesiell måte.

Jan Kulczyk, som er også polsk OL-sponsor, overrakte fredag gullplater til de polske olympiske mestrene – 525 gram gull for hver medalje.

– Gull skal være gull verdt, sa han.

Dette betyr at dobbelmesteren i skihopp Kamil Stoch fikk over ett kilo gull. Justyna Kowalczyk, som vant 10 kilometer klassisk, fikk over et halvt kilo, og det samme fikk Zbigniew Brodka, som vant 1500-meteren på skøyter.

Siste nytt

 • Nederland til sluttspel

  Nederland scora to gonger på dei siste fem minutta, og 2-2 mot Tyskland var nok til å ta den siste plassen i "final four" som skal kjempe om sigeren i nasjonsligaen neste sommar.

  Dei tre andre er England, Portugal og Sveits.

 • – Ikke vanskelig å droppe Johansen

  – Var det vanskelig å sette Stefan Johansen ut? ble Lars Lagerbäck spurt på pressekonferansen.

  – Nei. Han vurderte at han ikke kunne spille mer enn 20-30 minutter. Han har noe rart i sin muskulatur. Vi hadde satt ham inn om vi hadde behøvt ham, sa landslagssjefen.

 • Beste sesong på 89 år

  Med 2-0 over Kypros har Norges landslag avsluttet sin beste sesong siden 1929. På ti kamper har laget et poengsnitt på 2,50.

  I 1929 var snittet 2,60, men da spilte Norge bare 5 kamper. 2,50 er tangering av 1934-sesongen.

  Ola Kamara Scorer
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal