Hopp til innhold

Ett år igjen: Mørke skyer over Rio-OL

På dagen ett år igjen til sommer-OL i Brasil sliter Rio de Janeiro med kriminalitet, forurensning og sprengt budsjett.

Brazil Filthy Water

ET SØPPELPROBLEM: Rio de Janeiro er meget forurenset, og det er forbundet med en helserisiko å bade i vannet.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

– Det er en helserisiko. Nå må vi ta forholdsregler for ikke å bli smittet, sier den OL-aktuelle roeren Olaf Tufte til NRK.

For bare ett år før sommer-OL åpnes 5. august 2016 sliter vertsby Rio de Janeiro og den brasilianske arrangøren med forurensning.

Tester gjennomført av Associated Press viser høye verdier av virus i vannet, som kan forsårsake luftveis- og fordøyelsessykdommer - ikke ett av vannene som skal brukes er trygge for de som skal svømme eller bruke båt.

Det bekymrer Tufte.

– Dette er blant de tingene som var lovet forbedret, ikke bare for oss som skal delta, men også for infrastrukturen rundt. Det er skuffende, sier Tufte.

IOC-sjefen: – Ikke bekymret

OLYMPICS-BRAZIL/ Bach talks with journalists on Barra da Tijuca beach

ETT ÅR IGJEN: I går var IOC-president Thomas Bach på besøk i Rio.

Foto: SERGIO MORAES / Reuters

Thomas Bach, president for Den internasjonale olympiske komité (IOC), har akkurat besøkt strendene i Rio. Til nyhetsbyrået Reuters sier tyskeren at han ikke er spesielt bekymret.

– Det er viktig med gode forhold for utøverne i vannet, men vi har sett god utvikling, forteller Bach.

– Forholdene må følges opp tett, men jeg er sikker på at vi får se fantastiske konkurranser her neste år.

Olympiatoppen-lege Lars Engebretsen vil avvente situasjonen.

– Vi vil se hvordan prøve-OL går. Utover det tar vi vanlige forholdsregler som vi gjør når vi er i vannet i store byer; å ikke svelge vann og å holde seg ute av vannet mest mulig, sier Engebretsen.

Farligere enn tidligere OL

TV Ready For Rio Olympics Usain Bolt

PROMOTERTE OL I 2012: Verdens raskeste menneske, Usain Bolt.

Foto: Felipe Dana / Ap

Men Rio de Janeiro sliter med mer enn forurensning. For voldstallene øker kraftig, og fører til spørsmål om hvordan byen skal kunne håndtere en halv million turister.

I fjor økte antallet ran i byen med 25 prosent. Mordraten i Rio er i dag på 20 per 100.000 innbyggere. Det gjør byen mer enn dobbelt så farlig som de tre forrige arrangørene av sommer-OL - Athen, Beijing og London - til sammen!

– Sikkerheten bedret seg da økonomien vokste. Folk hadde fremtidshåp, men nå har alt endret seg, sa Theresa Williamson, leder av den veldedige organisasjonen Catalytic Communities, til Reuters i juni.

Se Dagsrevy.reportasjen her:

Vannet der roere, seilere og padlere skal konkurrere er forurenset og direkte helsefarlig.

Korrupsjonsskandale

På toppen av det hele sliter Brasil økonomisk. Dessuten har den store nasjonale korrupsjonsskandalen «Car wash» satt flere av landets ledende entreprenører i fengsel.

Fem av selskapene involvert i skandalen jobbet med OL 2016, ifølge Reuters. Prosjekt-koordinator Pedro Paulo benekter overfor Reuters at arrangøren betaler overpris.

– Det finnes ingen «Car wash» her, sier Paulo.

– Våre prosjekter er i gang, prisen er satt og ingen prosjekter vil koste det dobbelte av hva de var i starten, forsikrer han.

Likevel tar IOC-presidenten det hele med ro.

– Rio har levert flere prosjekter enn lovet, så de har overprestert. Jeg mener OL er en ordentlig «boost» for byen og at innbyggerne kan være veldig stolte, sier IOC-president Bach.

OLYMPICS-BRAZIL/ Bach plays soccer on Barra da Tijuca beach

IMPONERT: IOC-president Thomas Bach tror OL i Rio blir en stor suksess.

Foto: SERGIO MORAES / Reuters

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal