Et museum som skaper liv

Gjenopplev store norske høydepunkter fra den olympiske historie.

Kronprins Haakon tenner OL-ilden

Kronprins Haakon tente OL-ilden på Lillehammer i 1994.

Foto: Calle Törnström / Scanpix

På Norges Olympiske Museum på Lillehammer får du en enestående oversikt over den olympiske historien.

Du får selv innblikk i tilblivelsen og historien av de olympiske leker fra antikken og fram til i dag. Men enda viktigere, du får en gjennomgang av de moderne olympiske leker, sommerlekene og vinterlekene i bilde, lyd og ikke minst gjennom møte med ustyret gullvinnerne brukte

Hovedvekten er selvsagt lagt på norske deltakeres prestasjoner i de olympiske leker. OL-museet i Håkons Hall ble åpnet av Kong Harald og dronning Sonja i 1997. Det har blitt Norges største og viktigste museum for idrett. Her er kulturskatter fra norsk idrett gjennom mer enn 100 år. Åge Dalby er museets leder.

Gullmedalje fra 1906

La oss i denne omgang holde oss til nordmenns innsats i sommerlekene.

Her finner du gullmedaljen som Gudbrand G. Skatteboe fra Østre Slidre i Valdres vant i rifleskyting i Athen i 1906, Norges aller første individuelle OL-gull. Tett ved står sølvpokalen som den norske turntroppen vant i de samme lekene, og som ble overrakt av den greske kongen.

Her troner bildet av Ferdinand Bie, vinner av femkamp i 1912. Han var den første nordmann som tok gull i friidrett.

Et bildegalleri med Helge Løvland, 10-kamp-mester i 1920, en av de største prestasjoner av en nordmann i de olympiske sommerlekene.

Boksegull

Du får nærkontakt med boksehanskene til Otto von Porat, nordmannen som klarte gull i tungvektsboksing i 1924.

Selve originaldiplomet som Kong Olav mottok da han sammen med tre andre tok gull i seiling i 1928 er et av museets klenodier. 8 år tidligere, i Antwerpen i 1920, tok norske seilere hele 7 gullmedaljer!

I museet kan du kjenne på våpenet Willy Røgeberg brukte da ha under lekene i 1936 satte den uslåelige rekorden på 300 poeng i skyting. Blinkene viser deg om hvor stor prestasjonen var. Og så det legendariske bronselaget i fotball fra samme OL.

Eldste gjenlevende

Norsk gull ble det også i de første olympiske sommerlekene etter annen verdenskrig.

I museet får du gjensyn med Drakeklassens vinnere, Thor Thorvaldsen, Hakon Barfod og Sigve Lie i ”Pan”.

Barfod lever fortsatt og er Norges eldste levende gullmedaljør.

Les: Norges eldste OL-gullvinner

De seiret også i 1952. Ingen grener har gitt Norge så mange gullmedaljer i sommerlekene som seiling.

To skyttere, Johan H. Larsen og Erling Kongshaug, tok også gull i 1952.

Danielsens spyd

Her kan du gripe tak om Egil Danielsens gullspyd fra 1956, da han satte sin nærmest legendariske verdensrekord med 85,71, og du får høre Halfdan Hegtuns kommentarer som skaper skikkelig nærvær.

Bilder fra nytt seilergull, Peder Lunde og Bjørn Bergwall i 1960.

Her er den sagnomsuste gullfireren og et årepar fra seiren i kajakk, K 1000, i 1968 .Steinar Amundsen, Tore Berger, Jan Johansen og Egil Søby.

Linda Andersen tok gull i Europajolle under OL i Barcelona.

Linda Andersen tok gull i Europajolle under OL i Barcelona.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Knud Knudsen og sykkelhjelmen hans fra den utrolige seiren i banesykling i 1972. Rogigantene Alf og Frank Hansens gull i 1976, Grete Waits sølvmedalje i maraton fra 1984 og håndballjentene, som ble de nye yndlingene med sølv i 1988.

Her er brytedrakten til lille, store Jon Rønningen, brytegull både i 1988 og i 1992, siste gang i finalens siste sekund.. Enda et gull i skyting i 1988 til Tor Heiestad, løpende villsvin, en øvelse som nå er tatt ut av OL-programmet.

Første kvinnegull

På museet kan du se båten som Linda Andersen brukte da hun ble den første norske kvinne som tok gull i sommerlekene, i seiling i 1992.

Et gjensyn med 1996 er ikke dårligere, - Vebjørn Rodals gulløp på 800 meter får du servert på TV. Det var Norges første OL-gull i en av friidrettens løpsøvelser.

En av padlerkongen Knut Holmanns kajakker minner oss om hans bravader Han er Norges mestvinnende i sommerlekene gjennom tidene med 3 gull, 2 sølv og 1 bronse.

Selvfølgelig kan du kjenne på spydet Trine Solberg brukte da hun endelig lyktes i sitt femte OL og fikk gull. Bilder og utstyr fra fotballjentenes gull i 2000 med finaleseier 3-2 over USA,. De skikkelig slitte skoene til Kjersti Tysse Plætzer etter sølvet i 20 km kappgang.

Lua til Thorkildsen

Fire år senere, utstyr fra padlereneren Erik Verås Larsen som tok gull og bronse i 2004 , gullbilder fra roeren Olaf Tufte, gull i singlesculler i 2004, sølv i dobbeltsculler i 2000, og terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle, gull i 2004.

Nesten 900.000 nordmenn så Andreas Thorkildsen ta OL-gull i Athen i 2004.

Den blå lua til Andreas Thorkildsen er på museet.

Foto: THOMAS KIENZLE / AP

Vi fryder oss ikke minst over minst bilder, utstyr og den velkjente blå lua til spydkasteren Andreas Torkildsen, gullvinner i spyd, 2004, Norges tredje OL-vinner i spyd, og Norges kanskje fremste OL-favoritt også i år.

Vinterminner

For ikke å snakke om alt fra norske kvinner og menns innsats i vinterlekene,- med alle mesterskapsmedaljene til Kjetil André Aamodt som et spesielt kjært gjensyn og minne om en av våre største idrettshelter. Men vinterlekene er en annen historie..

Museet har over 7000 gjenstander. Her fins OL-frimerker, pins, bildegallerier og mye annet som trengs for å hente fram minner og skape begeistring foran et nytt OL.

22 000 besøkende hadde OL-museet i fjor, flere utlendinger enn nordmenn. Omkring 250 000 mennesker fra over 70 nasjoner har besøkt museet siden åpningen i 1997.

Åge Dalby er nok litt forbauset over at ikke enda flere nordmenn benytter anledningen til å gjeste det han kaller ”norsk idretts utstillingsvindu”.

Siste nytt

 • City-forsvarer ute med skade

  Manchester City-forsvarer Benjamin Mendy må belage seg på et opphold på sidelinen etter at han onsdag ble operert i kneet. Det opplyser klubben. Det opplyses ikke hvor lenge franskmannen er satt ut av spill.

  Benjamin Mendy
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Hjemmeseier for Blackhawks

  En enkelt scoring var alt Chicago Blackhawks trengte for å slå St. Louis Blues i «the windy city» onsdag. Kampens eneste mål sto hjemmelagets Brent Seabrook for. Norske Andreas Martinsen fikk drøyt elleve minutter på isen denne gangen.

  SPO-HKO-HKN-COLORADO-AVALANCHE-V-CHICAGO-BLACKHAWKS
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP
 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
Sport i dag: VM sjakk 2018
VM sjakk: Parti 5 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana