Hopp til innhold

Et museum som skaper liv

Gjenopplev store norske høydepunkter fra den olympiske historie.

Kronprins Haakon tenner OL-ilden

Kronprins Haakon tente OL-ilden på Lillehammer i 1994.

Foto: Calle Törnström / Scanpix

På Norges Olympiske Museum på Lillehammer får du en enestående oversikt over den olympiske historien.

Du får selv innblikk i tilblivelsen og historien av de olympiske leker fra antikken og fram til i dag. Men enda viktigere, du får en gjennomgang av de moderne olympiske leker, sommerlekene og vinterlekene i bilde, lyd og ikke minst gjennom møte med ustyret gullvinnerne brukte

Hovedvekten er selvsagt lagt på norske deltakeres prestasjoner i de olympiske leker. OL-museet i Håkons Hall ble åpnet av Kong Harald og dronning Sonja i 1997. Det har blitt Norges største og viktigste museum for idrett. Her er kulturskatter fra norsk idrett gjennom mer enn 100 år. Åge Dalby er museets leder.

Gullmedalje fra 1906

La oss i denne omgang holde oss til nordmenns innsats i sommerlekene.

Her finner du gullmedaljen som Gudbrand G. Skatteboe fra Østre Slidre i Valdres vant i rifleskyting i Athen i 1906, Norges aller første individuelle OL-gull. Tett ved står sølvpokalen som den norske turntroppen vant i de samme lekene, og som ble overrakt av den greske kongen.

Her troner bildet av Ferdinand Bie, vinner av femkamp i 1912. Han var den første nordmann som tok gull i friidrett.

Et bildegalleri med Helge Løvland, 10-kamp-mester i 1920, en av de største prestasjoner av en nordmann i de olympiske sommerlekene.

Boksegull

Du får nærkontakt med boksehanskene til Otto von Porat, nordmannen som klarte gull i tungvektsboksing i 1924.

Selve originaldiplomet som Kong Olav mottok da han sammen med tre andre tok gull i seiling i 1928 er et av museets klenodier. 8 år tidligere, i Antwerpen i 1920, tok norske seilere hele 7 gullmedaljer!

I museet kan du kjenne på våpenet Willy Røgeberg brukte da ha under lekene i 1936 satte den uslåelige rekorden på 300 poeng i skyting. Blinkene viser deg om hvor stor prestasjonen var. Og så det legendariske bronselaget i fotball fra samme OL.

Eldste gjenlevende

Norsk gull ble det også i de første olympiske sommerlekene etter annen verdenskrig.

I museet får du gjensyn med Drakeklassens vinnere, Thor Thorvaldsen, Hakon Barfod og Sigve Lie i ”Pan”.

Barfod lever fortsatt og er Norges eldste levende gullmedaljør.

Les: Norges eldste OL-gullvinner

De seiret også i 1952. Ingen grener har gitt Norge så mange gullmedaljer i sommerlekene som seiling.

To skyttere, Johan H. Larsen og Erling Kongshaug, tok også gull i 1952.

Danielsens spyd

Her kan du gripe tak om Egil Danielsens gullspyd fra 1956, da han satte sin nærmest legendariske verdensrekord med 85,71, og du får høre Halfdan Hegtuns kommentarer som skaper skikkelig nærvær.

Bilder fra nytt seilergull, Peder Lunde og Bjørn Bergwall i 1960.

Her er den sagnomsuste gullfireren og et årepar fra seiren i kajakk, K 1000, i 1968 .Steinar Amundsen, Tore Berger, Jan Johansen og Egil Søby.

Linda Andersen tok gull i Europajolle under OL i Barcelona.

Linda Andersen tok gull i Europajolle under OL i Barcelona.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Knud Knudsen og sykkelhjelmen hans fra den utrolige seiren i banesykling i 1972. Rogigantene Alf og Frank Hansens gull i 1976, Grete Waits sølvmedalje i maraton fra 1984 og håndballjentene, som ble de nye yndlingene med sølv i 1988.

Her er brytedrakten til lille, store Jon Rønningen, brytegull både i 1988 og i 1992, siste gang i finalens siste sekund.. Enda et gull i skyting i 1988 til Tor Heiestad, løpende villsvin, en øvelse som nå er tatt ut av OL-programmet.

Første kvinnegull

På museet kan du se båten som Linda Andersen brukte da hun ble den første norske kvinne som tok gull i sommerlekene, i seiling i 1992.

Et gjensyn med 1996 er ikke dårligere, - Vebjørn Rodals gulløp på 800 meter får du servert på TV. Det var Norges første OL-gull i en av friidrettens løpsøvelser.

En av padlerkongen Knut Holmanns kajakker minner oss om hans bravader Han er Norges mestvinnende i sommerlekene gjennom tidene med 3 gull, 2 sølv og 1 bronse.

Selvfølgelig kan du kjenne på spydet Trine Solberg brukte da hun endelig lyktes i sitt femte OL og fikk gull. Bilder og utstyr fra fotballjentenes gull i 2000 med finaleseier 3-2 over USA,. De skikkelig slitte skoene til Kjersti Tysse Plætzer etter sølvet i 20 km kappgang.

Lua til Thorkildsen

Fire år senere, utstyr fra padlereneren Erik Verås Larsen som tok gull og bronse i 2004 , gullbilder fra roeren Olaf Tufte, gull i singlesculler i 2004, sølv i dobbeltsculler i 2000, og terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle, gull i 2004.

Nesten 900.000 nordmenn så Andreas Thorkildsen ta OL-gull i Athen i 2004.

Den blå lua til Andreas Thorkildsen er på museet.

Foto: THOMAS KIENZLE / AP

Vi fryder oss ikke minst over minst bilder, utstyr og den velkjente blå lua til spydkasteren Andreas Torkildsen, gullvinner i spyd, 2004, Norges tredje OL-vinner i spyd, og Norges kanskje fremste OL-favoritt også i år.

Vinterminner

For ikke å snakke om alt fra norske kvinner og menns innsats i vinterlekene,- med alle mesterskapsmedaljene til Kjetil André Aamodt som et spesielt kjært gjensyn og minne om en av våre største idrettshelter. Men vinterlekene er en annen historie..

Museet har over 7000 gjenstander. Her fins OL-frimerker, pins, bildegallerier og mye annet som trengs for å hente fram minner og skape begeistring foran et nytt OL.

22 000 besøkende hadde OL-museet i fjor, flere utlendinger enn nordmenn. Omkring 250 000 mennesker fra over 70 nasjoner har besøkt museet siden åpningen i 1997.

Åge Dalby er nok litt forbauset over at ikke enda flere nordmenn benytter anledningen til å gjeste det han kaller ”norsk idretts utstillingsvindu”.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal