NRK Meny
Normal

Estil om ny tour: – Et veldig godt forslag

Frode Estil har stor tro på planene om å arrangere en ny langrennstour i Norge og Sverige.

Frode Estil

Tidligere langrennsløper Frode Estil er positiv til planene om en ny langrennstour.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg synes det var et veldig godt forslag. Jeg håper at det skal være mulig å få det til, at søknaden går i gjennom og at det blir noe av det allerede neste mesterskapsfrie år som er i 2016.

Mandag skrev Adresseavisen at det internasjonale skiforbundet (FIS) ønsker å etablere en ny tour for langrennsløperne, og at den kan havne i Norge og Sverige.

Midt-Norden

Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS, forteller at den foreløpige norsk-svenske ideen går ut på å innlede touren i Östersund, fortsette i Åre, deretter i Meråker og avslutte i Trondheim.

Ulvang

Vegard Ulvang leder langrennskomiteen i FIS.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Frode Estil har en rekke medaljer fra internasjonale mesterskap som langrennsløper.

Han bor i dag i Meråker hvor han er trener og lærer ved den videregående skolen. Og hvis Meråker skulle få en konkurranse i en ny tour, tror han bygda vil stille opp.

– Meråker er et såpass lite sted at der må alle bidra. Det er kultur for det så det regner jeg med at meråkerbyggen stiller opp på, sier Frode Estil til NRK.

Kompakt arrangement

Erik Andresen er administrasjonssjef i Sør-Trøndelag skikrets. Han sier de har vært kjent med og støttet planene hele veien.

– Vi mener at vi, sammen med våre svenske venner og kolleger, skal kunne gjøre flere bra arrangementer som sammen skal kunne skape et veldig, veldig bra Tour de ski-prosjekt i Midt-Norden.

Han sier at regionen har flere fordeler, og peker blant annet på arrangørkompetanse.

Forbundsdirektør i Svenska Skidförbundet Niklas Carlsson mener det er mye lettere å lansere et nytt konsept i land hvor langrenn står sterkt, som i Sverige og Norge.

Han sier også at et arrangement i Midt-Norden vil bli mer kompakt enn dagens Tour de ski.

– I den normale varianten må de aktive og lederne reise et antall hundre mil, mens vi innenfor en avstand på 40-50 mil kan ha et veldig kompakt og bra tour-opplegg, sier Carlsson til NRK.

Konkurrenter

Ifølge Adresseavisen må Norge og Sverige trolig kjempe mot Russland og Canada om den nye konkurransen.

Frode Estil sier han ikke kjenner til de andre søkerne, men sier at regionen som står bak det nordiske alternativet står sterkt i skiverdenen.

– Jeg tror det vil være en veldig god sjanse, det er jo velsmurte organisasjoner og arrangementskomiteer det er snakk om her, både Östersund, Trondheim, Meråker og kanskje Åre, sier den tidligere storløperen.

Avgjørelsen om hvem som får arrangere touren blir tatt av FIS i juni.

Siste nytt

 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal