Hopp til innhold

Ekspertene om Bjervigs avgang: – Hatt en bortimot umulig oppgave

Espen Bjervig (51) gir seg som langrennssjef i Norges Skiforbund ved årsskiftet.

espen bjervig

GIR SEG: Espen Bjervig slutter som langrennssjef.

Foto: NTB

Det bekrefter Bjervig til NRK, men han ønsker ikke å gi en kommentar på nåværende tidspunkt. Til VG, som omtalte saken først, sier Bjervig følgende.

– Jeg har vært lenge i en krevende jobb. Det krever at du er 110 prosent på ballen hele tiden. Jeg hadde en plan om å gi meg etter OL i Beijing i 2022, men det ville ikke vært noe morsomt å gi seg etter et mesterskap som ikke ble husket som det beste sportslige for Norge, sier Bjervig til VG.

Han har hatt jobben som langrennssjef siden 2018. Før det var han administrativ leder samme sted. Bjervig stiller seg disponibel for skiforbundet og langrennskomiteen ut 2023/24-sesongen.

– Det er ikke overraskende at han slutter. Det har vært en krevende jobb, med mye fokus på utenomsportslige saker som har tatt mye fokus, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland til NRK.

Fredrik Aukland

EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Torgeir Bjørn supplerer:

– Vi har venta på den avgjørelsen egentlig. Han har hatt bortimot en umulig oppgave. Han har hatt ansvaret for både marked, administrasjon og økonomi. Også fikk han også det sportslige ansvaret, forklarer eksperten.

– Utrolig stolt

Under Bjervigs tid har det blant annet vært flere konflikter med stjerneutøveren Johannes Høsflot Klæbo, som i skrivende stund fremdeles ikke har signert en landslagsavtale for kommende sesong.

– Det virker fastlåst rett og slett, sier Bjørn.

Les også Forbauset av skipresidentens kommentar: – Kom som et lite sjokk på alle

Klæbo

Under hans tid kom også dopingsaken mot Therese Johaug, den siste tiden har det vært krevende økonomiske tider for forbundet og i de forrige mesterskapene har det vært bråk rundt flere laguttak.

– Det har vært en stor belastning. Hele landslagsmodellen er under ordentlig press, mener Bjørn.

Bjervig opplyser at han ikke lenger har den samme motivasjonen og gløden lenger, men avviser at negative saker i media og utenomsportslig støy har vært en medvirkende årsak til at han nå gir seg.

– Det var mye utenomsportslig og ikke minst var det veldig mye negativt fokus på norsk kvinnelangrenn. Det var som at når Therese Johaug legger opp, var det slutt for norsk kvinnelangrenn. Så jeg bestemte meg for at den reisen skal jeg være med på, jeg skulle snu den trenden sammen med jentene og trenerne. Det er jeg utrolig stolt av, forteller han til avisen.

TQZcj1lFB-M

OL: Lekene i Beijing ble et spesielt mesterskap for Bjervig, Norge og verden.

Foto: NTB

– Veldig uheldig

Bjørn mener Bjervigs plutselige exit setter skiforbundet i en vanskelig situasjon.

– Tidspunktet er veldig uheldig. Det er under to måneder til sesongstart.

Nå starter jobben med å finne hans erstatter.

– Det blir en overgangsperiode. Det blir viktig å finne en som har tilliten til utøvere og ledere inn mot VM på hjemmebane og kommende OL. Ikke minst er det en utfordrende tid for langrennssporten, med et tøffere sponsormarked, tøffere økonomiske tider, lite snø og lavere seertall. Det er en utfordrende jobb, mener Aukland.

Stor sportslig suksess

Under Bjervigs ledelse har langrennslandslaget også hatt stor sportslig suksess. I løpet av hans tid har det bant annet blitt 26 VM-gull og fem OL-gull, samt tre verdenscupseire sammenlagt for både kvinner og menn.

Bjervig har også en lang karriere som aktiv langrennsløper bak seg og har tidligere vært ekspertkommentator for NRK.

51-åringen vet foreløpig ikke hva som blir hans neste jobb.

– Jeg har noen tilbud, og så har jeg egentlig ikke noe dårlig tid. Jeg har et småbruk, har en del eiendommer som jeg driver og forvalter og leier ut. Fokuset mitt er å gjøre en god innsats i skiforbundet til siste arbeidsdag. Så åpner det seg helt sikkert muligheter etter det, sier han til VG.

Siste nytt

  • Nakkebeskyttelse blir et krav for hockeyspillere

    Mandag annonserte det internasjonale ishockeyforbundet at nakkebeskyttelse blir obligatorisk i alle turneringer de arrangerer.

    Det skriver britiske The Guardian.

    Det innebærer blant annet de olympiske lekene i 2026 og VM for både menn og kvinner.

    Påbudet vil ikke gjelde for profesjonelle ligaer som blant annet NHL, som ikke har noen form for beskyttelse. Selv om det i årevis har blitt diskutert om en slikt påbud skal på plass i den amerikanske ligaen.

    Forbundets beslutning om påbud kommer etter dødsfallet til amerikanske Adam Johnson i oktober.

    https://www.nrk.no/sport/mann-pagrepet-og-siktet-etter-ishockeydodsfall-1.16637224

    wWt4B3cAsa8
    Foto: Reuters
  • Erling Braut Haaland kjemper med Max Verstappen og Novak Djokovic om gjev pris

    Erling Braut Haaland er én av bare seks nominerte i kampen om å bli kåret til årets idretttsutøver i verden av BBC.

    Han får kamp av Formel 1-stjernen Max Verstappen, som lekte seg med konkurrentene på veien mot en ny VM-tittel. Tennisstjernen Novak Djokovic kan også vinne prisen. Han vant tre Grand Slam-titler denne sesongen.

    Tirsdag offentliggjorde BBC årets seks nominerte til prisen som har blitt utdelt siden 1960. Blant dem finner vi Erling Braut Haaland. Han var svært viktig for Manchester City da de tok tre titler forrige sesong.

    Den amerikanske turnstjernen Simone Biles, den sørafrikanske rugbyspilleren Siya Kolisi og Barcelona-spiller Aitana Bonmatí er blant de tre siste nominerte.

    Det var Lionel Messi som vant den høythengende BBC-prisen for 2022. Året før gikk rytteren Rachael Blackmore til topps.

    Kun fem ganger tidligere i prisens 70 år lange historie har en fotballspiller gått seirende ut. Erling Braut Haaland kan bli den sjette. I så fall går han i fotsporene til blant andre Eusebio, Pelé, Ronaldo og Cristiano Ronaldo.

    Det er folket som stemmer fram vinneren av BBC-prisen. Den deles ut under en høytidelig galla senere denne måneden, og går til en ikke-britisk utøver som anses å ha gitt et betydelig bidrag til idretten sin det siste året. (NTB)

    Erling Braut Haaland klapper i hendene etter kamp.
    Foto: AP
  • Stina Nilsson vraket i verdenscuptropp

    Svake resultater i sesongstarten i Östersund gjør at skiskytter Stina Nilsson ikke får være med til verdenscuprennene i Østerrike.

    Nilsson ble nummer 84 på normaldistansen og gikk inn til 69.-plass på sprinten i verdenscupåpningen på hjemmebane nylig.

    Dermed har landslagsledelsen bestemt seg for å erstatte henne til kommende verdenscuphelt i Hochfilzen.

    Nilsson skal i stedet gå IBU Cup i Idre. Sara Andersson tar Nilssons plass i Østerrike, der det skal konkurreres i sprint, jaktstart og stafett.

    Nilsson står med én pallplass i verdenscupen i skiskyting etter at hun gjorde overgang fra langrenn foran 2020/21-sesongen. (NTB)

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal