NRK Meny
Normal

Derfor er Ndure bedre på 200 meter

Se godt på bildet over. At Jaysuma Saidy Ndure får ro og fred i startfasen er nemlig nøkkelen til suksess under kveldens 200 meter-finale.

Video EM friidrett fredag 30. juli 2010

For mens sprinterne starter på linje på 100 meteren, mens de ikke gjør det på den doble distansen, er en fordel for Ndure, mener eksperter NRKsport.no har snakket med.

Mann mot mann kjemper de om å få den beste starten, og er du ikke først ut av blokkene, vet du det med en gang. Da er du bak, og må kjempe for å ta igjen det tapte.

Det blir sjelden suksess.

Som da Jaysuma Ndure presset klampen i bånn etter en dårlig start i 100 meter-finalen onsdag. Det endte med 6. plass og "årsverste" på tiden 10,31.

Ndure: - Jeg begynte å stresse og det ødela hele løpet

– Det virker som om han binder seg litt når det virkelig gjelder. Utifra det jeg har sett, ser det ut til at han får litt høye skuldre og maser veldig med armføringen, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Se 200 meter-finalen direkte fra kl 19.25 i Nett-TV eller på NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jaysuma Ndure

Jaysuma Ndure i bane 5 under 100 meter-finalen. På 100 meter starter sprinterne på linje.

Foto: JOSE JORDAN / Afp

Starter i svingen

I kveld er duket for den doble distansen, og nordmannen har overbevist stort på veien mot finalen. Det gjorde han også på veien mot 100 meter-finalen.

Men dagens konkurranse vil bli annerledes. Tidligere toppsprinter John Ertzgaard vet hvorfor.

– Når du løper 200 blir du ikke like påvirket av konkurrentene dine i starten. Sprinterne starter på forskjellige punkter i svingen, og dersom du får en dårlig start, merker du ikke like fort om du ligger bak. Da vil du heller ikke stresse for å ta igjen det tapte, sier John Ertzgaard til NRK.

Den tidligere sprinteren har kjent Jaysuma siden han kom til Norge, og de to har bodd på rom sammen under flere treningsleirer med sprintlandslaget.

33-åringen mener Ndure er mye bedre rustet foran kveldens finale enn hva han var før 100-meteren.

– Jays liker sikkert ikke å høre det, men jeg mener egenskapene hans som sprinter kommer mye bedre til sin rett på 200. Dessverre er han litt for ustabil på 100 meter. Feilene du gjør der blir så veldig tydelig. På 200-meteren har du faktisk tid til å rette opp en dårlig start, mener Ertzgaard.

Vil bruke revansjelysten til noe positivt

Jaysuma Ndure

Jaysuma jogget uanstrengt inn til semifinale-seier torsdag. Til høyre Marlon Devonish.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Jays har vært overlegen i de innledende heatene. I torsdagens forsøksheat jogget han inn på 20,60, og i semifinalen senere på kvelden var han like suveren på tiden 20,50. Ndure er skadefri - og veldig revansjelysten.

– Kjenner jeg Jays riktig, er han rimelig forbannet etter det som skjedde på 100-meteren. Det var et skikkelig "arbeidsuhell". Han liker ikke å tape. Han kommer til å bruke fanden-i-volsk-heten for alt den er verdt, sier Ertzgaard.

Men kan det ikke hende at denne vinnerviljen er så sterk at han, igjen, prøver litt for hardt og dermed går i samme fella som på 100-meteren?

– Nei, det tror jeg ikke. Jays har vist før at han lærer av sine feil. Tidligere i sommer, i Gateshead, løp han en dårlig 100 meter på 10,23. Senere på kvelden løp han 200 meter og satte ny årsbeste på 20,31. Han kommer til å levere varene i kveld, det er jeg sikker på, mener Ertzgaard.

Lemaitre eller Jays?

Christophe Lemaitre

Christophe Lemaitre har en voldsom toppfart, og er Jays tøffeste utfordrer til 200 meter-gullet.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Utifra de innledende rundene, er det kun én mann som er i stand til å kunne tukte Jaysuma Ndure: vinneren av 100-meteren Christophe Lemaitre.

Franskmannen har i likhet med Ndure overbevist stort i de innledende rundene, og hadde bestetid av samtlige i semifinalene på tiden 20,39.

Les mer om det franske stortalentet: Lemaitre større talent enn Bolt

– Lemaitre er i kjempeform, og har en helt rå finish på 200 meter. Dersom han i tillegg får opp farten de første 100 meterne, skal det bli tøft å slå han. Jeg tror Lemaitre tar det, med Jays på 2. plass, er Rodals forhåndstips.

Ertzgaard tror også det kommer til å stå mellom Ndure og Lemaitre.

– Det virker ikke å være noen andre i feltet som er like gode som disse to. Marlon Devonish og Christian Malcolm er gode, men de kommer nok til å kjempe om bronsemedaljen. Lemaitre har nok høyest toppfart av samtlige i feltet, men er det noen som kan slå ham så er det Jays. Jeg tror det blir gull eller sølv, tipper Ertzgaard.

Tror du Jays takler presset? Si din mening!

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal