Hopp til innhold

Haaland fikk kjeft etter superdebuten: – Pass på språket

Presset var enormt, men Erling Braut Haaland (22) fikk en drømmedebut for Manchester City. Etterpå ble han irrettesatt for banning.

Erling Braut Haaland, Manchester City

PANGSTART: Haaland scoret to og skaffet straffe i debuten i Premier League for Manchester City. Trykk for høydepunkter.

Da Erling Braut Haaland sto i spillertunnelen før søndagens Premier League-åpning mellom West Ham og Manchester City var det det med en alvorlig mine.

Det så ut som tusen tanker gikk rundt i nordmannens hode på en gang: Presset. Prislappen. Bomskuddene mot Liverpool i Community Shield-finalen. Liverpool-spiss Darwin Nunez' pangstart i den røde trøya.

Hvem vet?

Men 22-åringen så aldri nervøs ut der ute på gresset i Premier League-debuten. Han løp. Han kjempet. Og han scoret to ganger.

Debuten ble helt enorm, og nå er godstoget fra Jæren i gang.

Språktabbe

Da han ble intervjuet av Sky Sports i et intervju vist på Viaplay etter matchen, gikk han imidlertid på en skikkelig språkblemme. Da Haaland fikk spørsmål om han burde ha scoret hat-trick, svarte han:

Jeg burde ha vært der (på innlegget, journ.anm.). Det var litt dritt («a bit shit»), men...

– Pass på språket, sa Sky Sports' reporter Geoff Shreeves.

– Å ja, unnskyld, man kan ikke si dritt i dette landet, svarte nordmannen og så tydelig flau ut mens intervjuet fortsatte.

For ordens skyld: Å si «shit» i England er betydelig styggere enn å si «dritt» på norsk.

Til Viaplay sier nordmannen seg fornøyd med sin første kamp i Premier League:

– Jeg har det fint. Det er en stor dag for meg og familien min.

– Nervøs

Om straffescoringen sier han:

– Jeg var nervøs, det gjaldt å ha hodet på plass og få den ballen i mål.

Og om scoring nummer to:

– Vi har øvd på litt sånne ting på trening den siste måneden. Det gjelder å få kjemien i orden og lære å kjenne hverandre. Det er fortsatt tidlig i sesongen.

Om presset etter bomskuddene mot Liverpool, sier han – også det til Viaplay:

– Det var mye snakk etter forrige kamp, men nå er det allerede 30 minutter etter siste mål, så nå må vi komme i gang igjen.

Britain Soccer Premier League, Erling Braut Haaland

SIKKER: Haaland var sikker fra straffemerket da sjansen bød seg.

Foto: Frank Augstein / AP

NRKs fotballskribent Thore Haugstad er imponert over innsatsen banen i kveld.

Det er vanvittig å levere så bra, så umiddelbart, etter all den forventningen og alt det presset som har bygget seg opp den siste uka. Han ble kritisert etter kampen mot Liverpool i Community Shield. Han vet han vil få høre det om han ikke scorer umiddelbart. Og så leverer han. Det er rått, sier Haugstad.

Thore Haugstad, NRKs fotballskribent.

IMPONERT: Thore Haugstad.

Det mest skremmende er kanskje at Pep sier han ennå ikke er i toppform, og at han ennå ikke er kjempegodt kjent med lagkameratene. Det virker kanskje rart å si etter to mål, men han har helt sikkert mer å gå på, legger han til.

Nær på hodet

Etter 20 minutter av den første omgangen kom – en så langt anonym – Haaland fryktelig nær. Phil Foden slo inn fra høyre, og i boksen var en umarkert Haaland bare centimetre unna å rekke opp til innlegget.

Like etter var han tredje sist på ballen da Kevin de Bruyne satte ballen i West Ham-kassa, men Ilkay Gündogan var offside da Haaland flikket ballen fram til tyskeren.

Dessverre for hjemmelagets del måtte Fabianski ut med en skade etter en snau halvtime. Inn kom Alphonse Aréola. Og det skulle ikke gå mange minuttene før han kom i sentrum.

Straffeåpning

Gündogan slo nemlig en glitrende stikker inn i boksen mot Haaland like etter. Nordmannen var lynraskt etter kula og rakk akkurat få høyrefoten på den, før Aréola dro ham ned i stor fart.

Haaland hadde neppe rukket å slå ballen i mål, men visste akkurat hva han gjorde. Dommer Michael Oliver pekte på straffemerket.

Og ellevemeteren tok Haaland selvsagt selv. Jærbuen sendte Aréola til høyre og satte ballen til venstre, knallhardt langs bakken, via stanga.

Deretter dro han fram signaturfeiringen, der han satt i «yogastilling», med lukkede øyne, mens lagkompisene hev seg over ham.

– Det er første Premier League-kamp, og når han da får den starten er det fantastisk. Jeg satt oppe med City-supporterne og alle så på meg da han skulle ta det (straffesparket), sa far Alfie Haaland til Viaplay i pausen.

Erling Braut Haaland, Manchester City

I KJENT STIL: Slik feiret Haaland etter sitt første mål i Premier League.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

West Ham var langt mer med i kampen innledningsvis etter pause, men etter ti minutter av den andre omgangen var Haaland nær ved å komme til nok en stor mulighet etter å ha kombinert fint med de Bruyne og Gündogan, men sistnevnte mislyktes da han forsøkte å dytte ballen til side til nordmannen i boksen.

Rett etterpå fikk West Hams nye storkjøp Gianluca Scamacca debuten for londonerne. Spissen kom inn for Michail Antonio etter 57 minutter. Italieneren viste hodestyrke og fysikk ved flere anledninger, men var aldri nær scoring.

Signaturscoring

Haaland var nær ved å få sitt andre etter en times spill, men 22-åringen nådde akkurat ikke fram på et godt og hardt innlegg langs bakken fra de Bruyne. Isteden ble han muligens liggende litt i veien da Gündogan skjøt fra bakre stolpe.

Istedenfor spilte West Ham, anført av Declan Rice, seg mer inn i kampen. Hjemmelaget fikk se mer av ballen, og vant den stadig høyere i banen.

Det var imidlertid ikke bare godt nytt for David Moyes' lag. For da de fikk laget høyere i banen, betydde det mer plass å løpe i for Erling Braut Haaland.

Og nordmannen behøvde bare én mulighet da sjansen bød seg. De Bruyne fikk ballen sentralt, slo en glitrende stikker i bakrom og der kom nordmannen helt alene med Aréola.

Britain Soccer Premier League, Haaland og Guardiola

TAKK FOR I DAG: Man får anta at Pep Guardiola var fornøyd med debuten til sin nye elev.

Foto: Frank Augstein / AP

Han fikk det - igjen - til å se enkelt ut, da han styrte ballen langs bakken i lengste hjørne med venstrefoten. Scoringen lignet på noe vi har sett ham gjøre mange ganger tidligere for Dortmund.

Det andre målet er nettopp den typen man har sett for seg Haaland score i City, med De Bruyne i laget. Vi visste at det kom til å bli lite rom for ham i City. Men det lille rommer som er, ser han ut til å finne, sier Thore Haugstad.

Etter 2–0-scoringen var matchen i praksis over. Tempoet gikk ned. City eide ballen og Haaland ble byttet ut. 77 minutter var spilt da den norske spissen, muligens noe misfornøyd, ble tatt av til fordel for Bernardo Silva.

Og særlig mer skjedde ikke i kampen. Dermed har både Haaland og City fått den starten på årets sesong de kunne ønske seg.

Strålende avslutter

City-sjef Pep Guardiola er glad på elevens vegne.

Det var fint for ham å få de to første målene. Vi har aldri tvilt på en kar som har scoret mål siden han ble født, sier spanjolen til Sky Sports i et intervju vist på Viaplay.

Hva gir ham?

Det han gir oss er kvalitetene hans. Vi skal ikke endre oss mye, men vi skal tilpasse. Det vi vet er at nå har vi en trussel der. Han er utrolig god på de dype løpene og han er en strålende avslutter. Jeg vil si at han tilpasser seg perfekt til hvordan vi spiller, og han kommer til å tilpasse seg mer og mer. Vi skal gi ham sjansen til å score mål.

Siste nytt

 • Koronautbrudd i OL-landsbyen – flere utøvere smittet

  Et smitteutbrudd i OL-landsbyen viser at tiden for koronafrykt blant idrettsutøverne ikke er forbi. Fem australiere har testet positivt.

  Smitten har oppstått i Australias kvinnelag i vannpolo. Tirsdag ble det bekreftet to tilfeller, og onsdag kom det tre til.

  Hele den australske delegasjonen er blitt koronatestet, og fram til nå er utbruddet begrenset til vannpololaget.

  De smittede utøverne må gå med munnbind og isolere seg selv så mye som mulig og unngå travle områder i OL-landsbyen.

  Det har ifølge Le Monde vært en økning i antall koronatilfeller i Paris-regionen siden våren.

  I Frankrike er det ingen restriksjoner knyttet til koronaviruset, som er en rak motsetning til forrige sommer-OL i Tokyo. (NTB)

  Sommer OL i Paris 2024
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Salt Lake City tildelt vinter-OL i 2034

  Salt Lake City i USA er tildelt vinter-OL i 2034.

  Det ble klart under IOC-kongressen i OL-byen Paris onsdag.

  I sin tale til kongressen, viste Utah-guvernør Spencer Cox (R) direktebilder fra delstaten, hvor innbyggerne ventet på kunngjøringen.

  – Jeg bringer hilsener og ambisjonene til 3,5 millioner innbyggere i Utah som elsker de olympiske lekene, og som gleder seg til å være vertskap, sa han.

  President og CEO for Salt Lake City-Utah 2034, Fraser Bullock, rettet i sin tale støtte til World Anti-Doping Agency (WADA) sin kamp for en ren idrett.

  – Vi støtter sterkt WADAs oppdrag, og vi er takknemlige for alle som globalt kjemper for en ren idrett, sa Bullock.

  Tidligere på kongressen ble Frankrike tildelt de 26. olympiske vinterleker i 2030.

  Offentliggjøringen var som ventet, etter at IOC i juni foreslo byen som OL-arrangør i 2034. De andre søkerne, inkludert Sverige, ble med i praksis vraket.

  USA arrangerte vinter-OL i 1932, 1960, 1980 og i 2002, hvorav sistnevnte ble holdt i Salt Lake City.

  Milano og Cortina d'Ampezzo i Italia er vertskap for vinter-OL i 2026.

  ssss
  Foto: Ludovic MARIN / AFP / AFP
 • Dansk håndballstjerne mister OL

  Den danske håndballspilleren Simone Petersen skadet seg på trening og mister OL.

  Det bekrefter det danske håndballforbundet på sin hjemmeside onsdag.

  Undersøkelsene etter treningen viser at Petersen har pådratt seg et brudd i foten.

  – Det er uutholdelig. Jeg er tom for ord. Lagkameratene mine og staben har vært en fantastisk støtte i situasjonen, og jeg ønsker dem alt godt for OL, sier Simone Petersen til forbundet.

  Danmark som er i samme gruppe som Norge, møter Slovenia i sin åpningskamp torsdag.

  rGpf8UyXKNg
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal