NRK Meny
Normal

Erevik tror på håndballrevolusjon for Norge

Norges håndballmenn har en snittalder på 22,8 år. Keeperveteran Ole Erevik (32) har aldri sett større talent i landslagstroppen.

Erevik

Her jubler Ole Erevik (midten) etter seieren mot Slovenia i EM i Serbia i 2012. Nå tror han på enda større landslagssuksess for neste generasjons Norge. Vegard Samdahl (t.v.) og Erlend Mamelund (bak) spilte også mot Slovenia.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Hedin

Norges landslagssjef Robert Hedin har stor tro på den kommende håndballgenerasjonen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg har aldri sett en så bred, yngre garde i norsk håndball før. Det vitner om at Norge kan være med i fremtiden. Med den yngre garden, kan Norge bite ifra seg, sier Erevik til NRK.no.

Keeperen har reist med landslaget i snart 12 år, og tilhører generasjonen til spillere som Bjarte Myrhol (31), Kristian Kjelling (32) og Håvard Tvedten (34).

Men veteranen har altså ikke opplevd å se det gro så godt på landslaget som nå (se faktaboks).

Det merker Erevik på kroppen.

– De kommer jo inn med et forbannet pågangsmot og en vilje til å bli bedre som du bare kan misunne dem. Det er herlig å se at de virkelig går inn for det med helt hjerte, sier Erevik.

Han får støtte av landslagssjef Robert Hedin.

– Det er en fantastisk gjeng. De har god fart og mye vilje. Jeg er veldig positiv til fortsettelsen, sier Hedin.

– Lyst til å vise deg frem

Blant de som står på trappene til et gjennombrudd, er Eivind Tangen (20) fra Fyllingen/Bergen.

Han debuterte på landslaget allerede som 17-åring, men en kneskade (jumpers knee) har satt ham utenfor landslaget de to siste årene.

Nå er han på vei opp og frem igjen.

– Jeg synes det er veldig gøy at det er flere unge, selvfølgelig. Det er en fin gjeng som har spilt sammen på juniorlandslag og oppover, sier Tangen.

Tangen

Eivind Tangen fikk spilletid allerede under VM i 2011. Han merker at unggutta tar mer og mer plass på landslaget.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

20-åringen har det samme inntrykket som keeperveteranen: Nå er det høyt tempo og spisse albuer på landslagssamlingene.

– Jo yngre du er, jo mer har du lyst til å vise deg frem på samling. Jeg synes treningsnivået har vært sinnssykt bra, sier Tangen til NRK.no.

Tror generasjonsskiftet kan ta tid

Landslagsguttas spådommer står i sterk kontrast til utviklingen i herrehåndballens 20-årsklasse:

Her var det registrert kun 297 spillere i 2012-13-sesongen, noe håndballpresident Karl-Arne Johannessen beskrev som «syltynt» og «lite bæringskraftig».

Ole Erevik erkjenner at det kan ta tid å få løftet frem talent gode nok til å sette preg på landslaget.

Tirsdag gikk Norge på et sviende 29-27 tap for Romania i oppkjøringsturneringen Scandinavian Open. Forsvaret sviktet.

– Vi har mye å hente både i forsvar og i angrep. Vi er sterkt presset på bredden, og det florerer ikke av toppspillere i Norge, dessverre. Det har det aldri gjort. Vi har alltid hatt problemer når det er snakk om bred tropp og bred benk, sier Erevik.

– Vi har mye ungt som er på vei opp, men det tar noen år før de er klare, legger han til.

– 99 prosent sikker på EM

Landslagskeeperen tror med andre ord ikke at de unge kan være med å løfte Norge til braksuksess i EM i Danmark allerede neste år.

Men spillerne er overbevist om at de klarer å ta nok poeng mot Tyrkia og Litauen til å sikre kvalifiseringsplassen bak Frankrike.

– Jeg er 99 prosent sikker. Det er kamper vi bør og skal vinne, men vi må jo være skjerpet, sier Eivind Tangen, og får støtte av Erevik:

– Jeg må si at Tangen imponerer med matematikk-kunnskaper. Jeg er også overbesivt om at vi klarer det. Hvis vi ikke klarer det, har vi ingenting i EM å gjøre.

Norge møter Tyrkia i Adana 12. juni og Litauen i Arendal 15. juni. Norge er i øyeblikket to poeng foran Litauen og Tyrkia, men har hele fire poeng opp til Frankrike.

Her kan du se hvordan det ligger an i de andre gruppene (ekstern lenke).

Siste nytt

 • Atlético herjet med Sevilla

  Atlético Madrid nekter å gi opp La Liga-drømmen. Antoine Griezmann gjorde hattrick da serietoeren vant hele 5-2 borte mot Sevilla. Vanligvis er Sevilla blant de tøffeste lagene å møte på bortebane.

  Griezmann
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Stabæks måltyv takket nei til Kina

  Stabæk fikk nylig et tilbud på over 20 millioner kroner for Ohi Omoijuanfo, men bæringene takket nei til budet fra kinesiske Henan Jianye, skriver Nettavisen. Spissen scoret 17 mål på 27 seriekamper forrige sesong.

  Eliteserien i fotball 2017. Lillestrøm - Stabæk. (2-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Vipers var overlegne mot Tertnes

  Serieleder Vipers legger press på rivalene etter en klar 33-22-seier hjemme mot Tertnes i eliteserien i håndball. Vipers ledet 18–8 til pause, og endte til slutt med ellevemålsseier for vertene. Kristine Lunde-Borgersen ble Vipers toppscorer.

  Vipers-Tertnes
  Foto: Geir Ingar Egeland

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin spesial