– Bare romantikerne som tenker at Brasil spiller sambafotball

Den lekne fotballnasjonen Brasil har blitt mer kyniske, mens det tyske maskineriet har overtatt ansvaret for underholdningen.

silva vs rodriguez

Kampen mellom Brasil og Colombia bar preg av mange tøffe taklinger. Her er Thiago Silva i duell med James Rodriguez.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Brasil mot Tyskland – sambafotball mot kalkulert maskineri.

Eller?

Brasiliansk fotball har tradisjonelt sett blitt assosiert med frekke finter og artisteri, mens Tyskland er det fysisk robuste laget som møter opp til kamp og vinner etter 90 minutter. Nå vil noen hevde at rollene nærmest er snudd.

– Jeg har ikke sett Brasil spille sambafotball siden jeg var 15 år gammel, og jeg begynner å bli en godt voksen mann, sier Jan Åge Fjørtoft til NRK.

– Brasil spiller ikke magisk fotball lenger

Bastian Schweinsteiger

Tysklands Bastian Schweinsteiger sier Brasil ikke lenger spiller den magiske fotballen de er kjent for.

Foto: Matthias Schrader / Ap

I kvartfinalen mot Colombia gikk de brasilianske spillerne flere ganger hardt inn i duellene med Colombias playermaker og stjernespiller, James Rodriguez. Fokuset var vel så mye på hvordan å forhindre motstanderen å spille sitt spill, som å få til eget spill.

I semifinalen møter de Tyskland og Bastian Schweinsteiger advarer mot hardhendte brasilianere.

– Jeg liker tøffe kamper, men noen taklinger går langt over streken. Brasil spiller ikke lenger den magiske fotballen, som de gjorde tidligere. De har forandret seg, mener den tyske midtbanespilleren.

Det sier Fjørtoft seg enig i.

– Det er dessverre bare romantikerne som tenker at Brasil spiller sambafotball, for den fotballen har ikke jeg siden 1982.

Mangler enkeltspillere

Ronaldinho

Frode da Costa-Lia mener Brasil mangler spillere som Ronaldinho i årets VM.

Foto: Bruno Domingos / Reuters

Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia er enig i at Brasil har gått bort fra den type fotball som sjarmerte fotballverdenen på 80-tallet. Han mener det skyldes fraværet av briljante enkeltspillere som har preget tidligere versjoner av det brasilianske landslaget.

– Brasil har ikke de lekne, kreative spillerne de har hatt tidligere. De har blant annet ikke en spiss i verdensklasse som de alltid har hatt, sier da Costa-Lia.

– De har spilt på samme måte siden 1958. Samme formasjon,med backer som går framover, men det som skiller er at de ikke har en Pele, Zico eller Ronaldinho i laget. Neymar fyller delvis den rollen, men tidligere har de hatt 3-6 av den type spillere i laget, fortsetter han.

Kritisk Owen

Michael Owen mener at motstanderne frykter Brasil fordi de er Brasil og ikke fordi de har vært det beste laget.

– Tar du vekk de gule trøyene, og det er ikke igjen noe typisk brasiliansk over vertsnasjonen. De er ikke det mest prangende eller spennende laget i mesterskapet og de har ikke nådd standarden satt av forgjengerne sine, skriver Michael Owen for Telegraph.

Har utviklet seg i riktig retning

I Tyskland håper de at landets gylne generasjon skal ta de til deres første VM-gull på 24 år. I deres første kamp i VM mot Portugal, viste tyskerne hva de har å by på. «Die Mannschaft» regelrett feide Portugal av banen og etter tre Thomas Müller-mål og ett fra Mats Hummels endte kampen 4-0.

I stedet for de robuste forsvarsspillerne, kjennetegnes Tyskland av arsenalet av offensive midtbanespillere. Mesut Özil, Mario Götze, Toni Kroos, Julian Draxler og skadede Marco Reus er alle teknisk gode og smarte spillere som kan åpne opp og straffe ethvert forsvar. I tillegg har de to spisser som leverer mål på bestilling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tyskland

Tyskland er bedre nå enn de var i 2010, sier Schweinsteiger.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Tyskland har de siste årene blitt sett på som et lag som har vært innovative, kreative og morsomme å se på. Maskinfotballen til Tyskland forsvant rundt 2005, da Joachim Löw og Jurgen Klinsmann skjønte at det ikke nyttet å bare ødelegge for motstanderen, de måtte skape noe selv med de kvalitetene de hadde i laget, sier Jan Åge Fjørtoft.

Bastian Schweinsteiger mener at årets VM-lag er bedre enn laget som kom på tredjeplass i forrige mesterskap.

– Laget har tatt et stort steg fremover. Alle spillerne har utviklet seg i riktig retning. Det er gøy å få spille mot Brasil i dette fotballgale landet. Vi har hatt det helt fantastisk her, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Sikret sin tredje VM-medalje: – Det var ikke helt det jeg hadde håpet på

Jesper Saltvik Pedersen (22) var ikke fornøyd etter å ha sikret seg sølvmedalje i superkombinasjonen.

Siste nytt

 • Minkande smitte i Premier League

  Premier League opplyser at det blei tekne 33 positive korona-prøver av spelarar og i støtteapparat sist veke.

  Det stadfester ein fallande trend sidan smittetoppen før jul. I første veka av året blei det tekne 72 positive prøver, og 94 i veka før. I juleveka var talet 103.

  Totalt er 21 ligakampar utsette på grunn av covid-utbrot i ulike klubbar.

  Covid-kontroll i Premier League
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Norsk lag klare for Paris - Roubaix

  Uno-X klatrer videre i sykkelhierarkiet og sender ryttere til Paris-Roubaix i april. Det er første gang at et norsk lag får delta i den franske vårklassikeren.

  Mandag ble det klart at Uno-Xs herrelag er invitert til det beintøffe brosteinsrittet, som populært blir omtalt som «Helvete i nord». Bekreftelsen kom fra arrangøren ASO.

  Fra før var det klart at Uno-X stiller i kvinnenes utgave av Paris-Roubaix.

  – Det blir et eventyr å komme tilbake til dette ikoniske rittet. Jeg er superstolt over å ha vært en del av den unike reisen til Uno-X. At vi nå skal stå på startstreken i et av syklingens monumenter, er virkelig stort. Selv om vi ikke kommer til å være blant favorittene før start, er det et ritt som kan passe oss bra. Vi håper å slå godt ifra oss, sier Uno-Xs sportslig leder Kurt Asle Arvesen i en pressemelding.

  NM sykkel fellestart
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Aubameyang reiser hjem uten å ha spilt i afrikamesterskapet

  Gabon-spillerne Pierre-Emerick Aubameyang og Mario Lemina returnerte mandag til klubbene sine som følge av koronasykdom.

  De to skulle ha spilt for Gabon i afrikamesterskapet, men kom aldri på banen ettersom de testet positivt for koronavirus.

  – Gitt de medisinske problemene Pierre-Emerick og Mario har hatt, har vi i samråd med legen, forbundspresidenten og spillerne tatt avgjørelsen å sende dem tilbake til klubbene sine slik at de kan bli tatt hånd om der, sa Gabon-trener Patrice Neveu på en pressekonferanse i Kameruns hovedstad Yaoundé. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Arsenal v Watford
  Foto: David Klein / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal