NRK Meny
Normal

– Bare romantikerne som tenker at Brasil spiller sambafotball

Den lekne fotballnasjonen Brasil har blitt mer kyniske, mens det tyske maskineriet har overtatt ansvaret for underholdningen.

silva vs rodriguez

Kampen mellom Brasil og Colombia bar preg av mange tøffe taklinger. Her er Thiago Silva i duell med James Rodriguez.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Brasil mot Tyskland – sambafotball mot kalkulert maskineri.

Eller?

Brasiliansk fotball har tradisjonelt sett blitt assosiert med frekke finter og artisteri, mens Tyskland er det fysisk robuste laget som møter opp til kamp og vinner etter 90 minutter. Nå vil noen hevde at rollene nærmest er snudd.

– Jeg har ikke sett Brasil spille sambafotball siden jeg var 15 år gammel, og jeg begynner å bli en godt voksen mann, sier Jan Åge Fjørtoft til NRK.

– Brasil spiller ikke magisk fotball lenger

Bastian Schweinsteiger

Tysklands Bastian Schweinsteiger sier Brasil ikke lenger spiller den magiske fotballen de er kjent for.

Foto: Matthias Schrader / Ap

I kvartfinalen mot Colombia gikk de brasilianske spillerne flere ganger hardt inn i duellene med Colombias playermaker og stjernespiller, James Rodriguez. Fokuset var vel så mye på hvordan å forhindre motstanderen å spille sitt spill, som å få til eget spill.

I semifinalen møter de Tyskland og Bastian Schweinsteiger advarer mot hardhendte brasilianere.

– Jeg liker tøffe kamper, men noen taklinger går langt over streken. Brasil spiller ikke lenger den magiske fotballen, som de gjorde tidligere. De har forandret seg, mener den tyske midtbanespilleren.

Det sier Fjørtoft seg enig i.

– Det er dessverre bare romantikerne som tenker at Brasil spiller sambafotball, for den fotballen har ikke jeg siden 1982.

Mangler enkeltspillere

Ronaldinho

Frode da Costa-Lia mener Brasil mangler spillere som Ronaldinho i årets VM.

Foto: Bruno Domingos / Reuters

Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia er enig i at Brasil har gått bort fra den type fotball som sjarmerte fotballverdenen på 80-tallet. Han mener det skyldes fraværet av briljante enkeltspillere som har preget tidligere versjoner av det brasilianske landslaget.

– Brasil har ikke de lekne, kreative spillerne de har hatt tidligere. De har blant annet ikke en spiss i verdensklasse som de alltid har hatt, sier da Costa-Lia.

– De har spilt på samme måte siden 1958. Samme formasjon,med backer som går framover, men det som skiller er at de ikke har en Pele, Zico eller Ronaldinho i laget. Neymar fyller delvis den rollen, men tidligere har de hatt 3-6 av den type spillere i laget, fortsetter han.

Kritisk Owen

Michael Owen mener at motstanderne frykter Brasil fordi de er Brasil og ikke fordi de har vært det beste laget.

– Tar du vekk de gule trøyene, og det er ikke igjen noe typisk brasiliansk over vertsnasjonen. De er ikke det mest prangende eller spennende laget i mesterskapet og de har ikke nådd standarden satt av forgjengerne sine, skriver Michael Owen for Telegraph.

Har utviklet seg i riktig retning

I Tyskland håper de at landets gylne generasjon skal ta de til deres første VM-gull på 24 år. I deres første kamp i VM mot Portugal, viste tyskerne hva de har å by på. «Die Mannschaft» regelrett feide Portugal av banen og etter tre Thomas Müller-mål og ett fra Mats Hummels endte kampen 4-0.

I stedet for de robuste forsvarsspillerne, kjennetegnes Tyskland av arsenalet av offensive midtbanespillere. Mesut Özil, Mario Götze, Toni Kroos, Julian Draxler og skadede Marco Reus er alle teknisk gode og smarte spillere som kan åpne opp og straffe ethvert forsvar. I tillegg har de to spisser som leverer mål på bestilling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tyskland

Tyskland er bedre nå enn de var i 2010, sier Schweinsteiger.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Tyskland har de siste årene blitt sett på som et lag som har vært innovative, kreative og morsomme å se på. Maskinfotballen til Tyskland forsvant rundt 2005, da Joachim Löw og Jurgen Klinsmann skjønte at det ikke nyttet å bare ødelegge for motstanderen, de måtte skape noe selv med de kvalitetene de hadde i laget, sier Jan Åge Fjørtoft.

Bastian Schweinsteiger mener at årets VM-lag er bedre enn laget som kom på tredjeplass i forrige mesterskap.

– Laget har tatt et stort steg fremover. Alle spillerne har utviklet seg i riktig retning. Det er gøy å få spille mot Brasil i dette fotballgale landet. Vi har hatt det helt fantastisk her, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal