Hopp til innhold
Analyse

Er dette starten på slutten for skiidretten som vinteridrett?

Forskjellen mellom Norge og andre skinasjoner ser ut til å være enda større enn før. Alarmklokkene bør kime.

Skiskyting fellestart

HELNORSK PALL: Nordmennene dominerer skiskytingen på herresiden. Her fra Sjusjøen 12. november. Fra venstre: Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Vebjørn Sørum.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det var flaut, sa Johannes Dale-Skjevdal etter sesongåpningen på Sjusjøen.

Det er prisverdig at utøverne uttaler seg så ærlig om glidforskjellene mellom de norske utøverne og de andre nasjonene.

Johannes Dale-Skjevdal

FLAU: Johannes Dale-Skjevdal synes glidforskjellene var for store mellom Norge og de andre toppnasjonene i sesongåpningen.

Foto: NTB

De vet bedre enn noen hvilke konsekvenser det kan få for idretten.

Men for å forstå hvordan fluorforbudet påvirker prestasjonene, må vi vite hvilke faktorer som påvirker gliden i et skirenn.

Skiens egenskaper, sålens egenskaper, smurning og ikke minst slip.

Selv om de andre skiskytternasjonene også har slipemaskiner, har samarbeidet mellom fagmiljøer, industri, særidrettene og Olympiatoppen gjort at Norge er desidert best på sliping av ski. Denne fordelen blir forsterket av at de andre nasjonene ikke kan smøre med fluor for å kompensere. For uten fluor under skiene får smurningen mindre å si for gliden, og de andre faktorene som påvirker glid blir viktigere.

VM skiskyting 2019. Smøretraileren til Norge.

BEST: Smøresjef for skiskytterlandslaget Tobias Dahl Fenre foran smørebussen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Noen av de store nasjonene som Tyskland, Sverige og Frankrike vil sikkert henge med i enkeltrenn, slik vi så at Frankrike gjorde på sesongåpningen i langrenn på Beitostølen. Men over en hel sesong vil fluorforbudet sannsynligvis gjøre Norge enda mer overlegen før start.

Bør lære av Formel 1

Det er ingen andre nasjoner som har smørere som kan gå så mange mil om dagen som de norske for å finne vinnerformelen. Med fluor kunne andre nasjoner kompensere for dårlige ski med godt treff på smurningen.

Dessuten får de beste utøverne velge ski fra fabrikantene først. Det finnes de som mener en rettferdig skiidrett inkluderer tiltak som at det internasjonale forbundet deler ut like ski med lik slip og lik smurning til alle. Men siden utøverne velger ski med egenskaper som passer en selv, vil en slik løsning bare skape mer urettferdighet fordi utøveren risikerer å få ski som ikke passer en selv. En bedre løsning er å begrense antall skipar til hver utøver eller nasjon.

Smøresjef Tobias Dahl Fenre tester ski

BEGRENSE ANTALL SKI?: Her tester de norske smørerne ulike ski.

Foto: NTB

Resultatene på Sjusjøen tyder uansett på at det norske smøreteamet er best forberedt på en fluorfri idrett. Helt siden det ble kommunisert at fluor kunne bli forbudt, har smøresjef Tobias Fenre og teamet forberedt seg grundig. Og det er jo lov å være best på forberedelser? De andre nasjonene har jo også fått et forvarsel på fluorforbudet, som TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad har poengtert.

Men å bare si at: «Slik er gamet. Spill spillet», vil på sikt ikke fjerne problemet. Nemlig at Norge kommer til å være overlegent best. Derfor må det internasjonale skiskytterforbundet komme med utjevnende tiltak.

På samme måte som at føreren i Formel 1 er avhengig av at hele teamet jobber godt sammen, er skiskytteren avhengig av et sterkt lag med gode systemer. Men akkurat som Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) forstod at de måtte lage klare regler for bilens egenskaper og de ulike teamenes ressursbruk, bør IBU i mye raskere tempo ta tak i de store forskjellene mellom nasjonene når det gjelder alt som omhandler gliden på skiene.

Scuderia Ferrari driver Carlos Sainz (55) of Team Spain and Mercedes AMG Petronas Motorsport driver Lewis Hamilton (44) of Team Great Britain drive during the 2023 United States Grand Prix

BØR FØLGE FORMELEN TIL FORMEL 1: Skiskytterekspert Harri Luchsinger mener IBU har litt å lære fra Formel 1.

Foto: Reuters

Skiskyting om sommeren

Vi trenger et forbund som i større grad innehar kunnskapen om ski og glid – og deler den med alle nasjoner. Hvis forskjellene bare blir større, er konsekvensen at idretten som helhet lider.

Didier bionaz

SLITER: Italienske Didier Bionaz ble den beste ikke-norske skytteren på søndagens jaktstart for herrene. Han ble nummer 13.

Foto: AP

Det er også én drastisk løsning som kan løse problemet: Skiskyting blir på sikt en sommeridrett.

Med varmere vintre føles det som å kjempe mot naturen å fortsette med kunstsnø på arenaer i Europa, hvor snøen graves vekk igjen mandagen etter konkurransehelg.

Tenk hvilke muligheter som ligger i å gå over til rulleski der arrangør står for utdeling av like rulleski til alle. Det vil være mange flere nasjoner som har mulighet til å utøve sporten og man kan få spenstige konkurranser i sentrum av nye byer.

Caroline Offigstad Knotten i aksjon på singel mixed stafett skiskyting under Holmenkollen skishow

SOMMERSPORT?: Karoline Knotten under Holmenkollen skishow i sommer.

Foto: NTB

Intensjonen med fluorforbud er utvilsomt god, men har man tenkt gjennom konsekvensene det får for idretten? Sesongåpningen tyder på at Norge er desidert best forberedt. De norske utøverne har innsett at forskjellen blir «flaut» stor.

Skal skiskyting opprettholde god rekruttering, publikums- og medieinteresse i 20–50 år, er de nødt til å tenke langsiktig. Å gå over til konkurranseperiode på sommeren og treningssesong på vinteren, ville gjort alt mye enklere. Per i dag fremstår det mer bærekraftig, også.

At Norge ruller inn på verdenscuparenaene i en enda større smøretrailer med enda flere skipar (cirka 100 per utøver) forbedrer sikkert ikke arbeidsmoralen til de andre nasjonene, heller.

Siste nytt

  • Volleyballtrener Tore Aleksandersen er død

    Tidligere landslagstrener i volleyball, Tore Aleksandersen, er død etter lengre tids sykdom.

    Aleksandersen ble 55 år gammel.

    Det bekrefter Norges Volleyballforbund på sin nettside, hvor de skriver at «en eventyrlig reise har tatt slutt». Aleksandersen er Norges mestvinnende trener i innevolleyball.

    For få dager siden ble 55-åringen utnevnt som æresmedlem i Norges Volleyballforbund etter årelang innsats for sporten. Volleyballpresident Eirik Sørdahl omtalte Aleksandersen som en «ener i norsk volleyball».

    Æresmedlemmet har trent kvinnelandslaget i Norge og Finland og har i tillegg vært klubbtrener i USA, Polen, Tyrkia og Tyskland, og tatt flere titler.

    I sistnevnte land ledet han toppklubben Allianz MTV Stuttgart til finale i europacupen i fjor vår.

    I sommer takket han for seg for å fokusere på helsa og sykdomsbehandling, skrev han på Instagram.

    Klubben skriver på sin nettside at de er i dyp sorg over tapet av treneren.

    «Han ga hver og en av oss en utrolig mengde energi, inspirasjon og glede til tross for hans sykdom», sier sportsdirektør Kim Oszvald-Renkema.

    Trenersuksessen til romsdalingen startet på 1990-tallet, da han ledet damelaget til hjemklubben Aukra Volleyballklubb til topps i eliteserien.

    I tillegg til sin meritterte historie som trener, har han skrevet flere lærebøker om trenergjerningen.

    På X har flere vist takknemlighet for Aleksandersen og delt sine kondolanser. Deriblant det Finske Volleyballforbundet.

    Tore Aleksandersen i timeout for Førde
    Foto: Rune Fossum
  • Mol og Sørum åpnet med seier i Doha

    Anders Mol og Christian Sørum lekte seg tidvis med brasilianske George Wanderley/André Stein under åpningskampen i verdenstourfinalen i Doha onsdag.

    Nordmennene avgjorde med 2-1 i sett, (21-14, 19-21, 15-9-).

    De regjerende olympiske mesterne i sandvolleyball fikk en god start i den sommerhete Doha-sanden. De gikk kjapt opp i ledelse 7-4 og fulgte opp med 10-6, 12-8, 18-10 og 19-13, før de hentet hjem det første settet med overlegne 21-14.

    Det er de ti beste lagene som er med i Qatar. Senere onsdag skal Mol/Sørum ut mot tyskerne Nils Ehlers/Clemens Wickler. Torsdag venter to nye puljekamper. (NTB)

    EM Sandvolley 2022 i München
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Anna Svendsen mister verdenscuprenn i Östersund

    Anna Svendsen har blitt forkjølet og stiller ikke til start under verdenscuprennene i langrenn i svenske Östersund kommende helg.

    Det opplyser Norges Skiforbund i en melding onsdag.

    Svendsen var tatt ut til å gå sprint i Östersund lørdag. Kristin Austgulen Fosnæs tar hennes plass på distansen. (NTB)

    Anna Svendsen
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal