Hopp til innhold
Kommentar

Epler og pærer

Det er noe som stadig irriterer meg. Nå kan vi slutte med det.

Brann seriemester

REGJERENDE MESTER: Brann har en serietittel å forsvare når Toppserien starter lørdag.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Hvorfor skal det dras en sammenligning mellom kvinner og menn i fotballen?

Når en spiller mislykkes med noe, kan jeg høre: «Åh, det er jo så lett». Fordi man har sett det i Premier League eller i mesterligaen.

Vi sammenligner ikke i andre idretter.

Vi sammenligner ikke rekordkastene til Trine Hattestad med Andreas Thorkildsens. Du snakker ikke ned prestasjonen til Anne Kjersti Kalvå fordi hun gikk saktere enn Johannes Høsflot Klæbo.

Men det skjer altfor ofte i fotballen. Og det er en forbanna uting.

Carl-Erik Torp

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Prestasjonene er enda større

Det er forskjellige fysiske forutsetninger. Det er helt naturlige grunner til at kvinner og menn ikke får den samme styrken, det samme tempoet eller den samme spensten. Den forskjellen vil alltid være der.

Likevel ble – og er – fotball tilpasset den mannlige fysikken. Visste du at Nora Mørk spiller med en ball som er mindre enn den Sander Sagosen bruker? Eller at kvinnelige volleyballspillere bruker et nett som er 19 centimetere lavere enn mennenes?

I nesten alle fysisk krevende idretter gjøres det justeringer for kjønn, men ikke i fotballen. Hvis selve fotballspillet var likestilt, ville ballen vært lettere, målet lavere og smalere – og banen mindre.

Forskere ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU i Trondheim viste hvordan fotballen ville sett ut hvis mannlige fotballspillere skulle spilt under samme forutsetninger som kvinnene.

RBK-keeper André Hansen konkluderte med at han ikke ville klart å løse oppgaven. Målet ville vært mye større. Ballen ville vært tung og stor som en basketball.

Det er noe å tenke på neste gang en kvinnelig keeper varter opp med en feberredning. Eller en høyreback slår en 60 meters lissepasning til venstrevingen.

Prestasjonene er enda større.

Meningsløst

Noe kan du sammenligne. Overblikk, valg, posisjonering og taktiske vurderinger – det er ingen grunn til at kvinnene skal ha dårligere fotballforståelse enn menn.

Det er så lett å sammenligne på tvers fordi fotballen er så allemannseie. Mange har spilt det. Mange har barn eller foreldre som har spilt det. Alle har et forhold til det.

Noen kan stusse når jeg trekker frem en god prestasjon fra Toppserien eller landslaget. De peker nemlig på mannlige fotballspillere. Nei, det er ikke enkelt. Faktisk kan en tilsynelatende «enkel» involvering for en mannlig spiller være en stor prestasjon for en kvinnelig, nettopp fordi de fysiske forutsetningene er helt annerledes.

Vi må dyrke spillet og profilene for det det er. Produktet står veldig godt for seg selv.

Karina Sævik

LUKTER NYE MÅL: Karina Sævik skal prøve å skyte Vålerenga til topps. Her i aksjon mot Brann i fjor.

Foto: Annika Byrde / NTB

Hvis seere, supportere, journalister og eksperter sammenligner kvinnene med mennene, vil nivået alltid komme til kort. Da vil produktet alltid bli sett ned på. De vil alltid tape.

For å kunne verdsette produktet, må man forstå hva som er bra. Hvis du ikke har kjennskap til produktet, så blir det også feil å vifte med pekefingeren.

Sammenligning er meningsløst. Det blir hverken riktig eller rettferdig. Spillerne i Toppserien er de beste innenfor Norges grenser. Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg er blant de beste spillerne i verden.

Hvis spillerne i Toppserien skal fortsette å ta steg, må de bli målt på riktige premisser. Det må ligge en forståelse av hva det er – og hva det kan bli – i bunn. Hvis ikke fører det ingen steder.

Vi må sammenligne på de barometrene det er viktig å sammenligne på. Det handler om like muligheter til å bli så god som du kan bli. En ambisiøs jente skal bli møtt med like stort alvor som en gutt. Forholdene må ligge like mye til rette.

Det handler om likestilling og like muligheter. Vi må behandle dem rettferdig.

Men å sammenligne fotballferdighetene til den samme jenta med guttens, er ikke det.

  • Toppserien åpner lørdag klokken 15.00 på TV 2. NRK1 viser hovedkampen mellom Vålerenga og Arna-Bjørnar klokken 16.45.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal