Hopp til innhold
Kommentar

Epler og pærer

Det er noe som stadig irriterer meg. Nå kan vi slutte med det.

Brann seriemester

REGJERENDE MESTER: Brann har en serietittel å forsvare når Toppserien starter lørdag.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Hvorfor skal det dras en sammenligning mellom kvinner og menn i fotballen?

Når en spiller mislykkes med noe, kan jeg høre: «Åh, det er jo så lett». Fordi man har sett det i Premier League eller i mesterligaen.

Vi sammenligner ikke i andre idretter.

Vi sammenligner ikke rekordkastene til Trine Hattestad med Andreas Thorkildsens. Du snakker ikke ned prestasjonen til Anne Kjersti Kalvå fordi hun gikk saktere enn Johannes Høsflot Klæbo.

Men det skjer altfor ofte i fotballen. Og det er en forbanna uting.

Carl-Erik Torp

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Prestasjonene er enda større

Det er forskjellige fysiske forutsetninger. Det er helt naturlige grunner til at kvinner og menn ikke får den samme styrken, det samme tempoet eller den samme spensten. Den forskjellen vil alltid være der.

Likevel ble – og er – fotball tilpasset den mannlige fysikken. Visste du at Nora Mørk spiller med en ball som er mindre enn den Sander Sagosen bruker? Eller at kvinnelige volleyballspillere bruker et nett som er 19 centimetere lavere enn mennenes?

I nesten alle fysisk krevende idretter gjøres det justeringer for kjønn, men ikke i fotballen. Hvis selve fotballspillet var likestilt, ville ballen vært lettere, målet lavere og smalere – og banen mindre.

Forskere ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU i Trondheim viste hvordan fotballen ville sett ut hvis mannlige fotballspillere skulle spilt under samme forutsetninger som kvinnene.

RBK-keeper André Hansen konkluderte med at han ikke ville klart å løse oppgaven. Målet ville vært mye større. Ballen ville vært tung og stor som en basketball.

Det er noe å tenke på neste gang en kvinnelig keeper varter opp med en feberredning. Eller en høyreback slår en 60 meters lissepasning til venstrevingen.

Prestasjonene er enda større.

Meningsløst

Noe kan du sammenligne. Overblikk, valg, posisjonering og taktiske vurderinger – det er ingen grunn til at kvinnene skal ha dårligere fotballforståelse enn menn.

Det er så lett å sammenligne på tvers fordi fotballen er så allemannseie. Mange har spilt det. Mange har barn eller foreldre som har spilt det. Alle har et forhold til det.

Noen kan stusse når jeg trekker frem en god prestasjon fra Toppserien eller landslaget. De peker nemlig på mannlige fotballspillere. Nei, det er ikke enkelt. Faktisk kan en tilsynelatende «enkel» involvering for en mannlig spiller være en stor prestasjon for en kvinnelig, nettopp fordi de fysiske forutsetningene er helt annerledes.

Vi må dyrke spillet og profilene for det det er. Produktet står veldig godt for seg selv.

Karina Sævik

LUKTER NYE MÅL: Karina Sævik skal prøve å skyte Vålerenga til topps. Her i aksjon mot Brann i fjor.

Foto: Annika Byrde / NTB

Hvis seere, supportere, journalister og eksperter sammenligner kvinnene med mennene, vil nivået alltid komme til kort. Da vil produktet alltid bli sett ned på. De vil alltid tape.

For å kunne verdsette produktet, må man forstå hva som er bra. Hvis du ikke har kjennskap til produktet, så blir det også feil å vifte med pekefingeren.

Sammenligning er meningsløst. Det blir hverken riktig eller rettferdig. Spillerne i Toppserien er de beste innenfor Norges grenser. Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg er blant de beste spillerne i verden.

Hvis spillerne i Toppserien skal fortsette å ta steg, må de bli målt på riktige premisser. Det må ligge en forståelse av hva det er – og hva det kan bli – i bunn. Hvis ikke fører det ingen steder.

Vi må sammenligne på de barometrene det er viktig å sammenligne på. Det handler om like muligheter til å bli så god som du kan bli. En ambisiøs jente skal bli møtt med like stort alvor som en gutt. Forholdene må ligge like mye til rette.

Det handler om likestilling og like muligheter. Vi må behandle dem rettferdig.

Men å sammenligne fotballferdighetene til den samme jenta med guttens, er ikke det.

 • Toppserien åpner lørdag klokken 15.00 på TV 2. NRK1 viser hovedkampen mellom Vålerenga og Arna-Bjørnar klokken 16.45.

Sportsnyheter

Flere cupbomber: – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

 • Lauritsen matchvinner for Sparta

  Tobias Lauritsen ble matchvinner da Sparta Rotterdam slo Utrecht 2-1 borte og tok første stikk i semifinalen i den nederlandske europacupkvalifiseringen.

  Lauritsen og Joshua Kitolano spilte hele kampen for Sparta, som slo Utrecht på bortebane for første gang siden 1997. Keeper Nick Olij får mye av æren, men Lauritsen var avgjørende ved begge målene.

  I det 26. minutt ble han holdt av Utrecht-stopper Ruben Kluivert, og etter VAR-titting ble det straffespark. Det satte Vito van Crooij i mål.

  I det 39. minutt doblet Lauritsen ledelsen med assist fra van Crooij.

  Utrecht reduserte i det 70. minutt, men Sparta har med seg ledelse til søndagens returkamp på hjemmebane. (NTB)

  Tobias Lauritsen
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP
 • Finaledommer Taylor og familien trakassert på flyplassen

  Den engelske dommeren Anthony Taylor og hans familie ble trakassert av Roma-tilhengere på flyplassen i Budapest dagen etter at han dømte europaligafinalen.

  Det melder Sky Sports , som viser til opptak lagt ut i sosiale medier. De viser blant annet Taylor og familien som eskorteres ut av en kafé og inn i et trygt område av sikkerhetsvakter. Andre bilder viser en flaske og en stol som kastes i retning av Taylor.

  PGMOL, som organiserer engelske fotballdommere, tar i en uttalelse sterk avstand fra behandlingen Taylor ble utsatt for.

  – Vi er forferdet over den ufortjente og motbydelige hetsen rettet mot Anthony og familien hans mens han er på reise hjem etter å ha dømt europaligafinalen. Vi støtter ham fullt ut, står det.

  Sevilla vant finalen på straffespark etter at kampen endte 1-1. Roma-trener José Mourinho måtte dermed tåle sitt første nederlag i en europacupfinale. I en tøff kamp delte Taylor ut 14 gule kort, hvorav åtte til Roma, og la til nesten en halv time i tilleggstid fordelt på fire omganger.

  Etter kampen ble Taylor konfrontert av Mourinho i en garasje under stadion. Treneren lirte av seg ulike skjellsord og havdet at dømmingen var «skammelig». (NTB)

  Hungary Soccer Europa League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Hamburg knust av Stuttgart

  Hamburgs mareritt i 2. Bundesliga ser ut til å fortsette. Fire dager etter at direkte opprykk røk på overtid ble laget slått 3-0 av Stuttgart i kvalifiseringen.

  Returkampen på hjemmebane gjenstår kommende mandag, men et lite mirakel må til for at HSV skal vende torsdagens ydmykelse.

  Konstantinos Mavropanos ga Stuttgart ledelsen før det var spilt et minutt. På et hjørnespark fikk han gå opp helt alene og nikke i mål.

  Stuttgart-spiss Sehrou Guirassy misbrukte et straffespark vel midtveis i første omgang. Daniel Fernandes kastet seg riktig vei og reddet, men tidlig i 2. omgang økte Josha Vagnoman og Guirassy ledelsen hver sin gang med tre minutters mellomrom. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Tom Weller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste