Knust Duestad ville heller ryke ut før medaljekampen: – Det er vondere når det er så nært

TOKYO/OSLO (NRK): Jeanette Hegg Duestad kom seg til finalen i 50 meter rifle helmatch med et nødskrik. Da det stod om medaljer var 22-åringen så nære så nære, men sviktet på tampen av elimineringsrundene og ble nummer fire.

ln89_xMBpZw8BIM
8BIM

SKUFFET: Jeanette hegg Duestad, her etter hun er ferdig med konkurransen i 50 meter rifle helmatch lørdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er ganske kjipt. Jeg leverer en god finale, og jeg er veldig nære. I dag hadde det nesten vært bedre å ryke ut først og være langt unna. Det er vondere når det er så nært, sier Duestad sterkt preget med tårene i øynene til NRK, etter noen intense timer i Asaka-skytehallen i Tokyo lørdag morgen norsk tid.

Hun var 0,6 poeng unna bronsen.

– Småurettferdig

Duestad kunne altså blitt historisk ved å bli den første kvinnelige skytteren med OL-medalje. I stedet måtte hun sette seg ned ved det norske teamet og se at sveitsiske Nina Christen til slutt tok gullet foran Julia Zykova og Julia Karimova, som begge representerer den russiske olympiske komité.

– Jeg hadde lyst på en finale i dag, og når det gikk så vet jeg at alt kan skje. Det er så nært at det er litt småurettferdig at jeg ikke får med meg en medalje etter det jeg har levert. Men det hjelper ikke å bli nummer fire, dessverre, sier Duestad.

0bmnKHiTW7Q

SATT SEG OG SÅ MEDALJEKAMPEN: Etter at hun røk ut i OL-finalen, så Jeanette Hegg Duestad resten av konkurransen sammen med det norske teamet i Tokyo.

Foto: Heiko Junge / NTB

Trener Espen Berg-Knutsen beskriver en svært spesiell stemning i hallen etter finalen.

– Vi har alt fra de som er i den syvende himmel over å ha fått medalje, og de som er i et sort dypt hull og akkurat kommer utenfor. Det er jo kjempebra skyting, og hun kjemper mot de beste i verden. Så er det litt stang ut.

Imponerte i finalen

Selv om kvalifiseringen ikke var all verden, og de første finaleseriene i knestående varierte stort, hadde Duestad for alvor fininnstilt siktet de siste fem seriene på liggende og stående. Det virket så lett da 22-åringen tok seg til de avgjørende elimineringsrundene.

Da stod det nemlig bare seks skyttere igjen og OL-medaljen var innen rekkevidde.

Duestads første skudd bar bud om en skytter med kontroll på nervene.

– Ikke offensiv nok tidlig

Men på det neste gikk det helt galt.

Duestad har hatt for vane å skyte såkalte «tiere», eller treffe skyteskiven som gir et sted mellom 10 og 10,9 poeng. Men nå ble det bare 8,6. NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith omtalte dét skuddet som «en skikkelig smell».

Og det ene skuddet ble altså avgjørende. For da hun hadde kniven på strupen i kampen om minst bronsemedalje, var avstanden opp til de tre andre vanskelig, ja, nær umulig å ta igjen.

Slik ble det også.

Duestad

SÅ PALLEN JUBLE: Jeanette Hegg Duestad, her foran, ser de tre medaljevinnerne fornøyd posere for fotografene.

Foto: Heiko Junge / NTB

Hovedpersonen selv analyserer både konkurransen og skuddet som ga 8,6 poeng slik:

– I utgangspunktet ville jeg hentet litt mer poeng tidligere. Det er ikke det at plasseringen underveis er dårlig, men det er flere skudd som går litt for langt ut. Akkurat på det dårlige skuddet blir jeg stående litt for lenge, og når vi har 50 sekunder på skuddet så rekker vi ikke å ta opp på nytt.

– Og når man først blir stående litt for lenge, så blir pulsen veldig synlig i siktet. I ni av ti tilfeller så går det skuddet inn, men akkurat der gikk det ut. Det er noe jeg må ta til takke med når jeg ikke er offensiv nok tidlig. Det er selvfølgelig kjipt. Det er ikke så kult akkurat nå.

Trener Berg-Knutsen mener bomskuddet er slik som skjer når det er vanvittig høyt press.

– De står der med høy puls. Geværet står ikke stille, så da gjelder det å time det riktig. Hvis man bommer bittelitt på timingen, så skjer det der, sier han, og fortsetter:

– Det er sånt vi er vant med i denne sporten. Så er det jo litt surt at det kommer akkurat der.

OL-klare skyttere

TRENER: Espen Berg-Knutsen, her under en samling for OL-skytterne før sommerferien.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er nok tungt for henne

NRK-ekspert Katrine Aannestad Lund sier at det som er rart med skyting er at det ikke trenger å ha skjedd så veldig mye på det enkeltskuddet.

Dersom man skyter en såkalt «åtter» og et godt stykke unna toppscore på 10,9 poeng, så kan det handle om bittesmå marginer. I dette tilfellet kan Duestad ha vært en tidelssekund for sen på avtrekkeren, forteller Lund.

At det «bare» blir en fjerdeplass, tror Lund kjennes veldig surt.

– Det er nok tungt for henne. Hun er nok veldig fornøyd med egen innsats. Så er det den bitterheten over å ikke ha noe å vise frem og jeg synes det er veldig ufortjent at hun ikke har noe å vise frem.

Siste nytt

 • Barcelona unngjekk sjokktap

  Barcelona fekk ein tidleg kalddusj då Domingos Duarte sende gjestane Granada i føringa etter to minutt i kveldens kamp i den spanske toppserien.

  Heilt på tampen av kampen sørga Ronald Araújo for å berge Barcelona frå eit pinleg heimetap.

  Uavgjortresultatet gjer at Barcelona står med åtte poeng etter fire kampar. Katalanarane fekk nyleg bank av Bayern München i meisterligaen, men i La Liga er dei framleis utan tap.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Vurderar klubbyte for Bohinen

  Emil Bohinen slit med å få speletid etter millionovergangen til CSKA Moskva. No meiner pappa, Lars Bohinen, at sonen må vurdere å skifte klubb.

  – Han er jo ikkje nøgd med å ikkje spele og meiner han er god nok, seier han til NRK.

  22-åringen har ikkje starta ein kamp for sitt russiske lag sidan 25. juli. I kveldens kamp mot Spartak Moskva vart han bytta inn etter 65 minutt, men rakk ikkje å markere seg bortsett frå eit gult kort.

  – Viss situasjonen ikkje endrar seg før neste overgangsvindauge, så må vi jo sjå på andre løysningar. Han må jo spele, seier pappa-Lars.

  Emil Bohinen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Satsar vidare på unge talent

  Vålerenga forlenga med unggutane Jacob Dicko Eng (17) og Seedy Jatta (18). Det opplyser klubben i ei pressemelding.

  Dei to har i år fått sjansen både i Eliteserien og i sommarens europakvalifisering.

  Dicko Eng vart henta frå Lyn i januar, men spelte seg raskt inn på A-laget. Jatta har vore involvert i 17 A-lagskampar denne sesongen, og fekk sitt første mål borte mot Stabæk.

  Dicko Eng har signert ein kontrakt som varer til juli 2024, medan Jatta har forlenga til sommaren 2025.

  Eliteserien fotball 2021: Stabæk - Vålerenga (0-2)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal