NRK Meny
Normal

Enorm svensk Johaug-interesse – nå tviler svenskene også på sine egne

Johaug-saken har fått enda flere avisoppslag i Sverige enn i Norge. Og nå tror også store deler av det svenske publikummet at det finnes doping også i svensk langrenn.

Therese Johaug

SVENSK STORINTERESSE: Therese Johaugs intervju i går har skapt endå fleire medieoppslag i Sverige enn i Norge

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

En meningsmåling Inzios har gjort for Aftonbladet under Johaug-saken, viser at mer enn hver fjerde svenske tror at doping forekommer også blant svensk landslagsløpere i langrenn.

Målingen viser at 41 prosent av de spurte tror eller er sikre på at svenske landslagsløpere i langrenn er eller har vært dopet.

– Forstår at folk begynner å lure

– Det som har hendt den siste tiden, påvirker ikke bare Norge som nasjon, men hele skisporten, sier langrennsløperen Ida Ingemarsdotter til Aftonbladet.

Johaug-oppslag

MEST LEST: Slik ser Aftonbladets mest lest-liste ut

Foto: Skjermdump Aftonbladet

– Jeg har aldri tenkt på at om noen er mye bedre enn jeg, kan de være dopet. Men når det «dykar upp grejer», forstår jeg at folk begynner å lure, sier hennes lagvenninne Jenny Öberg.

Nesten 300 flere svenske enn norske artikler

I løpet av to uker er saken omtalt i 3940 artikler i norske medier. I Sverige er tallet 4206 for samme periode, ifølge tall fra analyseselskapet Opoint.

Expressens forside

MEDIEOPPSLAG: Her er Expressens forside

Johaug-saken er en av de største sportssakene i media i nyere tid.

– Til sammenligning fikk utestengelsen av Martin Johnsrud Sundby 2383 medieoppslag i løpet av tre måneder. Alle oppslag omkring astma og astmabehandling i skisporten nærmet seg 4000 over samme periode, sier analysesjef Gard Erlend Paulsen i Opoint i en uttalelse.

Skiforbundet bekrefter at det har kommet enormt mange henvendelser i forbindelse med Johaug-saken.

Har notert «en viss uro i troppen»

Sveriges norske kvinnetrener Ole Morten Iversen sier han har notert en viss uro i i sin tropp etter Johaugs positive dopingtest. Han sier til Aftonbladet at man frykter at noen ved et uhell skal få i seg et ulovlig stoff, og dermed møte det samme enorme presseoppbudet.

Og han forstår mistankene om at heller ikke svenskene er feilfrie.

– Men jeg har jobbet i Norges skiforbund siden 80-tallet, og er hundre prosent sikker på at det ikke forekommer systemtisk doping verken i Norge eller Sverige, sier Iversen.

Siste nytt

 • Tror Zlatan er tilbake før nyttår

  Zlatan Ibrahimovic er fortsatt under opptrening i Manchester United etter fjorårets skade, men manager José Mourinho mener svensken nærmer seg et comeback. – Han er ikke tilbake neste uke eller om et par uker, men tror jeg han er tilbake i løpet av 2017? Ja. Men det er bare en følelse, sier Mourinho på pressekonferansen før helgens kamp.

  SOCCER-ENGLAND-BOU-MUN/
  Foto: Hannah McKay / Reuters
 • Fransk proffrytter omkom

  Proffsyklisten Mathieu Riebel (20) mistet livet da han kolliderte med en ambulanse under et etapperitt i Tour de Nouvelle-Caledonie fredag, melder NTB. Ulykken skjedde i en bratt utforkjøring, i høy hastighet.

  Ribel døde momentant.

 • Rønning inn i utøverkommisjon

  Eldar Rønning (35) er valgt til medlem i Den europeiske olympiske komités (EOC) utøverkommisjon. Det ble klart under EOCs utøverforum i Monte Carlo fredag. I en pressemelding sier den tidligere langrennsløperen at han vil rette et spesielt fokus mot studier i kombinasjon med idrett.

  Eldar Rønning
  Foto: Kjartan Haugen / Norges Idrettsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal