NRK Meny
Normal

Enorm svensk Johaug-interesse – nå tviler svenskene også på sine egne

Johaug-saken har fått enda flere avisoppslag i Sverige enn i Norge. Og nå tror også store deler av det svenske publikummet at det finnes doping også i svensk langrenn.

Therese Johaug

SVENSK STORINTERESSE: Therese Johaugs intervju i går har skapt endå fleire medieoppslag i Sverige enn i Norge

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

En meningsmåling Inzios har gjort for Aftonbladet under Johaug-saken, viser at mer enn hver fjerde svenske tror at doping forekommer også blant svensk landslagsløpere i langrenn.

Målingen viser at 41 prosent av de spurte tror eller er sikre på at svenske landslagsløpere i langrenn er eller har vært dopet.

– Forstår at folk begynner å lure

– Det som har hendt den siste tiden, påvirker ikke bare Norge som nasjon, men hele skisporten, sier langrennsløperen Ida Ingemarsdotter til Aftonbladet.

Johaug-oppslag

MEST LEST: Slik ser Aftonbladets mest lest-liste ut

Foto: Skjermdump Aftonbladet

– Jeg har aldri tenkt på at om noen er mye bedre enn jeg, kan de være dopet. Men når det «dykar upp grejer», forstår jeg at folk begynner å lure, sier hennes lagvenninne Jenny Öberg.

Nesten 300 flere svenske enn norske artikler

I løpet av to uker er saken omtalt i 3940 artikler i norske medier. I Sverige er tallet 4206 for samme periode, ifølge tall fra analyseselskapet Opoint.

Expressens forside

MEDIEOPPSLAG: Her er Expressens forside

Johaug-saken er en av de største sportssakene i media i nyere tid.

– Til sammenligning fikk utestengelsen av Martin Johnsrud Sundby 2383 medieoppslag i løpet av tre måneder. Alle oppslag omkring astma og astmabehandling i skisporten nærmet seg 4000 over samme periode, sier analysesjef Gard Erlend Paulsen i Opoint i en uttalelse.

Skiforbundet bekrefter at det har kommet enormt mange henvendelser i forbindelse med Johaug-saken.

Har notert «en viss uro i troppen»

Sveriges norske kvinnetrener Ole Morten Iversen sier han har notert en viss uro i i sin tropp etter Johaugs positive dopingtest. Han sier til Aftonbladet at man frykter at noen ved et uhell skal få i seg et ulovlig stoff, og dermed møte det samme enorme presseoppbudet.

Og han forstår mistankene om at heller ikke svenskene er feilfrie.

– Men jeg har jobbet i Norges skiforbund siden 80-tallet, og er hundre prosent sikker på at det ikke forekommer systemtisk doping verken i Norge eller Sverige, sier Iversen.

Siste nytt

 • Modrić VMs beste spiller

  Luka Modrić tapte VM-finalen, men vant prisen som mesterskapets beste spiller. Eden Hazard ble nummer to, og Antoine Griezmann ble nummer tre.

  World Cup - Final - France v Croatia
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
 • Mbappé kåret til beste unge spiller

  Kylian Mbappé fikk prisen som VMs beste unge spiller. 19-åringen vinner prisen etter fire scoringer i mesterskapet for verdensmester Frankrike. Den siste kom i finalen, da han satte inn 4-1-scoringen.

  Mbappe
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal