Hopp til innhold

Enorm Bjørgen-opphenting ga Kollen-seier: – Noe av det mest ekstreme vi har sett

HOLMENKOLLEN/OSLO (NRK): Marit Bjørgen (37) lå langt bak og så ut til å være sjanseløs på seier på tremila i Holmenkollen. Men så slo hun så voldsomt tilbake at hun knapt trodde det selv.

Bjørgen Holmenkollen

ENORM: Marit Bjørgen gjorde et av sine bedre løp noensinne da hun vant tremila i Holmenkollen. Hun rykket ifra og tok seieren foran Jessica Diggins og Ragnhild Haga.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg har aldri vunnet et skirenn på denne måten. Jeg har bestandig hadde gode avslutninger og vet jeg jo holder en tremil veldig godt, så det var artig, innrømmer Bjørgen.

For det så ut som tremila i Holmenkollen skulle bli et durabelt oppgjør mellom tre kvinner: Charlotte Kalla, Ragnhild Haga og Jessica Diggins. De hadde ei luke på et halvt minutt med under 10 kilometer igjen.

Pallen Holmenkollen tremila

PALLEN: Marit Bjørgen vant foran Jessica Diggins og Ragnhild Haga.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men slik ble det likevel ikke. Så absolutt ikke.

For etter en utrolig opphenting, var det Marit Bjørgen som hadde mest krefter i innspurten og tok enda en seier i Kollen. Hennes sjuende totalt.

– Det er noe av det mest ekstreme hun har vist. Det skal ikke være mulig. Rett og slett fantastisk. Marit Bjørgen viser hvem som er langrennsdronningen framfor noen, sier NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

– Jeg trodde det ikke underveis, men da jeg så at det kunne gå, fikk jeg virkelig fart på beina. Jeg har jo dieselmotor, og trenger litt tid på å komme i gang, forklarer Bjørgen til NRK.

– Bjørgen kom jo seilende der. Hun er jo bare alltid med, sier Haga, som spurtslo Kalla i kamp om tredjeplassen.

Skibytte var genistrek

Før det var gått 15 kilometer hadde Kalla, Haga og Jessica Diggins fått en solid luke, etter at Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde tapt verdifulle sekunder på et skibytte.

Men skibyttet skulle likevel vise seg å være en genistrek for Bjørgen.

– Det var helt avgjørende mener jeg, for jeg gled jo rett forbi dem da jeg tok dem igjen. Hadde de skifta på siste runde, tror jeg kanskje de hadde klart det, sier Bjørgen.

– Så du var smartere enn de andre?

– Jeg tror det var smart, ja.

30 km Holmenkollen

Charlotte Kalla, Ragnhild Haga og Jessica Diggins fikk et stort forsprang på 30-kilometeren i Holmenkollen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

For selv om det var så mye som et halvt minutt frem til tettrioen ga de to jagende, norske langrennskvinnene aldri opp, og tok sekund på sekund de siste 10 kilometerne.

Da Kalla føyk forbi siste mulige skibytte, fulgte de to andre etter.

Rykket ifra

Men snøen gjorde det tungt for mange, og Diggins, Kalla og Haga byttet på å holde farten oppe i tet, men med fem kilometer igjen var forspranget på bare 15 sekunder.

Og inne på stadion ved 26,6 kilometer skilte plutselig bare 20 meter – og under sju sekunder.

Med rundt en kilometer igjen av tremila var de fem samlet.

Da satte også Bjørgen ekstra fart, og Kalla og de andre slet med å følge.

– Vi må aldri avskrive Marit Bjørgen, skrek Bjørn.

Hun holdt helt inn – til enda en seier.

– Vi tok dem igjen akkurat i tide, slår Bjørgen fast.

- Noe av det mest ekstreme vi har sett

Se den imponerende langspurten til Marit Bjørgen her.

Haga på pallen

Jessica Diggins tok andreplassen, foran Ragnhild Haga. Kalla ble nummer fire og Uhrenholdt Jacobsen fem.

– Jeg er veldig glad for å bli nummer tre og at jeg tar spurten foran Charlotte der, sier Haga til NRK.

– Dette var veldig, veldig gøy. Det var kanskje ikke så smart å ligge i tet så mye, men det var min eneste mulighet. Det er gøy å vise at vi amerikanere kan henge med på langdistanse og ikke bare hevde oss i sprint, forteller Diggins med et strålende smil.

Laster innhold, vennligst vent..
 • En teknisk feil gjør at resultatlisten dessverre ikke er oppdatert og helt korrekt.

Sportsnyheter

Riiber

Riiber-fadese i Seefeld – disket etter at hoppdressen revnet

Jarl Magnus Riiber hoppet kort, hadde en dress som revnet og ble diskvalifisert fra det andre rennet i Seefeld-trippelen. Likevel var han lettet etterpå.

Siste nytt

 • Shiffrin vant igjen – nærmer seg Stenmark

  Mikaela Shiffrin var i en klasse for seg i slalåmrennet i Spindleruv Mlyn og tok sin 85. verdenscupseier. Det er bare én færre enn legenden Ingemar Stenmark.

  Amerikaneren var best i første omgang i lørdagens renn i Tsjekkia, og hun økte den ledelsen i finaleomgangen. Til slutt var hun seks tidels sekund foran toer Lena Dürr fra Tyskland.

  Sveitseren Wendy Holdener ble nummer tre.

  For de norske alpinistene ble det en kjedelig dag i Spindleruv Mlyn. Thea Louise Stjernesunds 20.-plass ble den beste norske plasseringen.

  Mina Fürst Holtmann tok seg også til finaleomgangen, men der endte hun på 27.-plass.

  Kristin Lysdahl kjørte inn som nummer 44 i første omang, mens Maria Therese Tviberg kjørte ut. (NTB)

  Czech Republic Skiing World Cup
  Foto: Piermarco Tacca / AP
 • Valen brakk skia – disket i VM

  Isabell Valen fra Bodø har hatt en knalltøff oppladning til ski-VM for parautøvere i Östersund.

  Forrige helg staket hun seg hele veien gjennom La Diagonela, et 48 kilometer langt langløp. En svært imponerende prestasjon av kjelke-utøveren, men som fikk det tøft i VM.

  Under 10-kilometeren for sittende utøvere i Sverige havnet hun raskt på etterskudd sammenlignet med de beste.

  Hovedårsaken til det var at Valen var uheldig og brakk skia underveis i løpet. Hun kom side om side med en annen løper i en sving og havnet i gjerdet. Juryen vurderte det til at Valen hadde skylden for hendelsen og disket henne.

  Selv om Valen ble disket var hun fornøyd med egen innsats.

  – Det her er veldig artig. Det er jo konkurranse, men jeg ser mer på det som læring og at jeg fikk muligheten til å være med. Jeg er ikke misfornøyd på noen måte, sier Valen til NRK

  Hun fullførte løpet og lå an til en sjetteplass før hun ble disket. . I Vinterstudio høster Valen ros av Birgit Skarstein.

  – Jeg synes det var imponerende. Det sier noe om at hun ikke bare gir opp og dropper det, men at hun fullfører rennet. Det står det respekt av, sier Skarstein.

  Kendall Gretsch vant VM-gull. I herreklassen gikk Giuseppe Romele til topps for sittende utøvere.

  Isabell Valen
  Foto: Magnus Gamlem/NRK
 • Sabalenka vant Australian Open

  Belarusiske Aryna Sabalenka (24) vant Australian Open mot kasakhstanske Jelena Rybakina og tok sin første Grand Slam-tittel i karrieren.

  Sabalenka vant med sifrene 4-6, 6-3, 6–4 etter 2 timer og 28 minutters spill mot 22.-seedede Rybakina. Sabalenka var seedet som nummer fem i turneringen og hadde dermed favorittstemplet før lørdagens finale.

  24-åringen fikk god motstand og måtte se sitt første sett-tap for sesongen. Sabalenka slet i starten med serven. Hun hadde vunnet samtlige sett i kampene fram til finalen før hun tapte førstesettet der.

  Det andre settet var det en helt annen historie, og belaruseren fant rytmen. Dermed tvang hun kampen til et tredje sett.

  Det ble tøff motstand i det siste settet. Sabalenka brøt tidlig i settet og inntok førersetet. Rybakina nektet likevel å la seg slå og presset på kampen ut, men måtte til slutt gi tapt.

  (©NTB)

  ayana sabalenka
  Foto: Asanka Brendon Ratnayake / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste