Engelsk landslag vant mesterskap – på straffer

Det engelske U-17-landslaget i fotball vant EM etter å ha slått Nederland på straffer. Det er en sjelden hendelse i engelsk fotballhistorie.

Jonjoe Kenny

Jonjoe Kenny fikk gleden av å sette inn den avgjørende straffen for England.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Yanick van Osch

Yanick van Osch måtte se fire baller i nettet bak seg i straffesparkkonkurransen.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

England og straffesparkkonkurranser er sjelden en suksess, men i onsdagens EM-finale viste ungguttene fra balløya at den nye generasjonen spillere ikke lar seg skremme av en trøblete historie.

Les om alle tapene nederst i saken!

Nederland ble slått i EM-finalen på Malta, og dermed vant de trofeet for andre gang. De slo også Spania 2-1 i finalen i 2010.

Chelsea sitt talent Dominik Solanke sendte England i ledelsen, mens Jari Schuurman gjorde at de var like langt ved full tid. Og straffer ventet. Der vant England klart med sifrene 4-1.

Seks forsøk – seks tap

Det engelske landslaget har lenge vært kjent for å ikke trives når det skal avgjøres på straffer. Hele seks ganger har landets beste spillere blitt felt i nervepirrende konkurranser.

VM 1990

I semifinalen i VM i 1990 røk England ut på straffer mot Vest-Tyskland. Stuart Pearce og Chris Waddle ble syndebukkene da Bodo Illgner voktet det tyske buret.

EM 1996

Det startet så godt for England i mesterskapet på hjemmebane. «Football's coming home» lød sangen og Spania ble slått, på straffer, i kvartfinalen. Stuart Pearce fikk en slags oppresning fra 1990-fadesen, og David Seaman ble keeperhelten.

Men igjen skulle et tysk lag hindre engelsk suksess. Det ble ny straffesparkkonkurranse i semifinalen, og Gareth Southgate misset den avgjørende straffen, da Andreas Möller gjorde sin del av jobben.

VM 1998

Kvartfinalen i Frankrike i 1998 ga en av de mer underholdene kampene i historien. David Beckhams røde kort etter hælsparket på Diego Simeone og Michael Owens solo-raid huskes av mange i kampen som endte 2-2.

Straffer måtte til for å skille lagene, og det var David Batty som ble den som bommet den avgørende straffen og dermed syndebukk sammen med Paul Ince. Tapet var et faktum.

David Batty misser straffe

David Batty misser straffe

Foto: GERARD CERLES / AFP

EM 2004

Igjen var det 2-2 etter full tid. Og igjen ventet straffesparkkonkurranse for England, denne gangen mot Portugal. David Beckham skled og smalt ballen himmelhøyt over, mens Ricardo ble helten for Portugal. Først reddet han Darius Vassels straffe uten hansker, før han selv tok den avgjørende straffen og satte den bak David Seamen.

Ricardo og Darius Vassell

Ricardo og Darius Vassell i EM 2004. Førstnevnte helten, helt uten hansker.

Foto: THOMAS KIENZLE / AP

VM 2006

Historien skulle gjenta seg. I VM i Tyskland møttes igjen England og Portugal i kvartfinalen, Denne gangen endte det 0-0, og Frank Lampard, Steven Gerrard og Jamie Carragher bommet alle på straffene sine. Cristiano Ronaldo kunne sette inn den avgjørende straffen for Portugal.

EM 2012

Italia og England møttes i kvartfinalen. To ganger Ashley, nemlig Youg og Cole, bommet på sine straffer og med målene til Andrea Pirlo og Antonia Nocerino kunne aldri England hente igjen forspranget. Dermed røk England ut på en måte som ikke er ukjent for laget fra fotballøya.

Siste nytt

 • Målløst mellom Italia og Portugal

  Portugal holdt Italia til 0-0 borte i UEFAs nasjonsliga i fotball lørdag. Det gjør portugiserne til gruppevinner før siste kamp.

  Sverige slo Tyrkia 1–0 i Tyrkia og tok dermed innpå Russland i sin gruppe.

  Italy Portugal Nations League Soccer
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Svindal operert

  Aksel Lund Svindal har lørdag operert tommelen som han har slitt med de siste dagene etter et fall på trening torsdag.

  Svindal selv annonserte operasjonen på bildedelingstjenesten Instagram. Ifølge ham selv skal han være tilbake på ski etter kort tid.

 • Babylykke for Nestvold-Haugen

  Alpinisten Leif Kristian Nestvold-Haugen ble natt til lørdag far til en ny gutt da kona Marthe fødte parets andre barn.

  Dermed er han klar for sesongens første slalåmrenn i finske Levi søndag. – Alt er bra med hele familien, sier Nestvold-Haugen til NRK.

  SKI-SLO-FIS-CUP-GIANT-SLALOM-MEN
  Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal