England-stjernens mareritt i tenårene: Vitne til morens hjerneblødning

Torsdag kveld håper Englands angrepsstjerne å gjøre livet surt for klubbvenninnene Maren Mjelde og Maria Thorisdottir. Men Fran Kirbys vei til toppen av internasjonal fotball er preget av en svært sterk personlig historie.

Kirby

FIKK TRØST: England-sjef Phil Neville var borte hos Fran Kirby etter seieren mot Argentina den 14. juni, datoen hvor moren hennes avdøde mor hadde bursdag.

Foto: Skjermdump / NRK

Det er 14. juni og England har akkurat slått Argentina 1-0 i gruppespillet. De engelske damene tar med dét seg til åttedelsfinalen i årets verdensmesterskap.

Gleden er stor blant alle. Men det hele er kanskje mest spesielt for Fran Kirby.

Mediene og TV-kameraene fanger opp bildene av Englands 25 år gamle angrepsstjerne på Stade Océane i Le Havre.

Hun gråt. Gråt fordi seieren kom på det som ville vært morens fødselsdag og fordi Kirbys nærmeste støttespiller i mange, mange år aldri fikk oppleve datterens bragd på fotballbanen.

– Vi var klar over at det var Fran sin mammas bursdag. Vi er fullt klart over hennes kjærlighet og omtanke for moren, og hvor mye hun savner henne, sa Englands landslagssjef Phil Neville etter kampen, ifølge Independent.

Han var blant dem som var borte hos angrepsspilleren for å gi en klem og støtte da dommeren blåste det hele av.

X01988

ENGLAND-SJEF: Phil Neville, her avbildet under årets VM i Frankrike.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– Bør ikke la henne få mye plass

Francesca Kirby, født en junidag i 1993, er en av Englands store angrepsstjerner i årets VM.

Torsdag kveld møter «The Lionesses» Norge til kvartfinale i VM klokken 21.00.

– En teknisk meget god spiller som kan fungere på de fleste plasser offensivt. God til å møte, vende opp, se etter løsninger. Hun er klok, driblesterk og kjapp på små flater, vurderer VGs kommentator under årets VM, Trond Johannessen, og fortsetter:

– Det norske forsvaret bør ikke la henne få mye plass. Hun kan være både playmaker og målscorer. Men hun er variabel. Har hun dagen, får hun til det meste. Hvis hun ikke finner rytmen kan det gå utover spillehumøret. Jeg tror det vil være en fordel å la henne kjenne på den norske fysikken, selv om det lett kan føre til gult kort, siden hun er såpass rask i vendingene, sier han.

Det norske forsvaret bør kjenne Kirby godt. Til daglig spiller hun nemlig sammen med Norges forsvarsbautaer, Maren Mjelde og Maria Thorisdottir, i storklubben Chelsea.

«En virkelig god spiller, som nesten kan være som et spøkelse iblant. Men hun er en veldig god spiller, du vet aldri med henne, hun kan gjøre hva som helst», uttalte Thorisdottir om Kirby tidligere i mesterskapet, ifølge Goal.com.

Fran Kirby og Maria Thorirsdottir

KLUBBVENNINNER: Fran Kirby og Maria Thorisdottir, her fra en FA cupkamp mot Arsenal forrige sesong.

Foto: PAUL CHILDS / Reuters

«Kom til saken»

Men bak de gode prestasjonene, målene og suksessen, bærer Kirby på en helt spesiell og sterk historie.

Like før VM i Frankrike publiserte ESPN et lengre intervju med den engelske stjernen. Hun omtales som en type det bare er å spørre om hva som helst.

En type person som sier «kom til saken» selv om man lurer på vanskelige temaer, som hvordan hun taklet morens brå død eller depresjonen noen år etter at hennes viktigste støttespiller gikk bort.

«Moren min sa hun ikke følte seg bra»

For i 2008 skjer det som kommer til å prege den engelske stjernen i mange år, helt frem til den dag i dag.

Fran Kirby var bare 14 år da hun og moren Denise deltok på en vanlig spillersamtale med en trener i klubben Readings akademi, skriver ESPN.

Kirby har fortalt hvordan hun opplevde situasjonen i detalj i et intervju med The Guardian.

– Jeg husker samtalen (med treneren), du vet når du bare husker de små tingene? Trenerne snakket om at jeg var psykisk svak, fordi hvis jeg gjorde feil i en kamp så kunne jeg være preget av det resten av kampen. Så sa moren min at hun ikke følte seg bra. Hun hadde hodepine. Hun la hodet på bordet, og hun hadde hjerneblødning.

X01988

Fran Kirby og Alex Greenwood (venstre), feirer Englands tredje mål mot Kamerun i åttedelsfinalen i VM i Frankrike.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

«Gå hele veien»

Moren ble fraktet til sykehuset. Fran Kirby og trenerne ble med. Hun ble av legene spurt hvor både faren og broren var.

Hun svarte og fikk beskjed om at hun var nødt til å ringe faren, men sier hun ikke skjønte hva som var i ferd med å skje.

Kirby dro til gode venner samme kvelden og sov over der. Dagen etter returnerte hun til sykehuset, men opplevde at ingen ønsket å fortelle henne at moren hadde gått bort.

– Mamma og jeg var veldig nære. Hun så alle kampene mine. Hun var den som alltid var der. Hvis det regnet og jeg ikke ville dra, sa hun: «Kom deg i bilen!». Hun snakket om at jeg skulle klare «å gå hele veien».

– Faren min fortalte det (dødsbudskapet) til broren min, til mammas familie, han sa det til alle andre. Han sa det til og med til mine bestevenners foreldre. Alle rundt meg visste. Alle gråt. Jeg tenkte: «Å herregud, hva er det som skjer?». Så sa faren min at hun hadde gått bort. Jeg løp ut av rommet, tok tak i min beste venn og gråt høylytt, fortalte en åpenhjertig Kirby.

Saken fortsetter under bildet.

X02835

Fran Kirby, her i duell med to av Brasil-spillerne under gruppespillet i årets VM.

Foto: Bill Streicher / Reuters

Sluttet med fotball

Ifølge ESPN tok det noen år før sorgen satte inn. Fran Kirby, som bodde sammen med pappa Steve og hennes yngre bror Jamie, gikk inn i depresjon.

Det endte med at Kirby sluttet med fotball da hun var rundt 17-18 år.

– Det ble for mye. Jeg bestemte meg for å slutte med stort sett alt. Jeg sluttet med fotball, jeg klarte ikke å stå opp om morgenen, jeg ville ikke gå ut av rommet mitt. Jeg var veldig deprimert.

Presset på å få seg en god fotballkarriere var borte. Først etter dét klarte Kirby å finne gleden i å spille igjen.

Hun ble etter hvert helt avhengig av å trene på treningsstudio og startet å spille for et såkalt «søndagslag» i England. Langt unna den profesjonelle hverdagen.

Ett år senere, uthvilt, avslappet, dro hun tilbake til Reading. Comebacket var heftig. Kirby scoret 33 mål den sesongen på nivå to.

I 2015 startet hun på en Chelsea-karriere som har gitt henne flere nettkjenninger, målgivende, utmerkelser og trofeer. I dag er hun kanskje Englands største fotballstjerne på damesiden.

Solveig Gulbrandsen

UNG OG LOVENDE: Fran Kirby (venstre), her under VM i Canada i 2015, jakter på Solveig Gulbrandsen i åttedelsfinalen.

Foto: Marc DesRosiers / Reuters

Ser for seg selv som tiåring

Og på landslagsnivå jakter Kirby i disse dager den aller gjeveste pokalen.

For fire år siden slo de Norge i åttedelsfinalen i Canada-VM England og tok til slutt bronse.

Kirby og det engelske laget har ikke lagt skjul på at de tror de kan gå helt til topps. Men skal de det, må det norske hinderet forseres igjen torsdag kveld.

– Når folk spør meg hva jeg tenker når jeg spiller, så ser jeg for meg selv som en ti år gammel jente, som spiller i parken, scorer et mål og feirer. Det er da jeg spiller best, har Kirby sagt til ESPN.

Siste nytt

 • Hovland faller på lista

  Viktor Hovland faller noen hakk på resultatlista etter fredagens runde i PGA-turneringen i golf i Las Vegas. Han er sju slag bak teten, melder NTB.

  Igjen spilte Hovland solid, men 2.-runden var ikke fullt så god som den han leverte på åpningsdagen. Da fikk han sju birdier og unngikk å spille kostbare bogeyer. Fredag gikk han i alt fire slag under par.

  GQiKqOpMAVU
  Foto: Alex Goodlett / AFP
 • Koronatrøbbel i Tottenham

  Tottenhams planer foran søndagens bortekamp mot Newcastle er blitt forstyrret av to koronatilfeller i spillerstallen, ifølge NTB. Flere britiske medier, deriblant Sky Sports, melder om Tottenhams smitteutbrudd. Det er ikke kjent hvilke to spillere det gjelder.

  London-klubben har ikke bekreftet opplysningene, men manager Nuno Espírito Santo antydet på fredagens pressekonferanse at de har trøbbel i oppladningen til Newcastle-oppgjøret.

  – Etter landslagspausen er det alltid store problemer som dukker opp. Vi har problemer, men jeg vil ikke si n

 • Gulbrandsen med superinnhopp

  Fredrik Gulbrandsen var sentral da Istanbul Basaksehir senket byrival Besiktas 3-2 i tyrkisk toppfotball, melder NTB. Som innbytter gjorde han mål og la opp til et annet. Gulbrandsen entret gressmatta med et snaut kvarter igjen på klokka, og ni minutter senere hadde han vært nest sist og deretter sist på ballen ved hjemmelagets to siste scoringer.

  Fredrik Gulbrandsen
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal