Hopp til innhold

Southgate ga blaffen i skrekktall. Nå hylles han for de vågale Tyskland-grepene

Gareth Southgate byttet formasjon og satte Jack Grealish og andre stjerner på benken. Kritikerne kvesset klørne, men England-trenerens grep ga fullklaff.

Southgate og Grealish

SUPERINNBYTTER: Gareth Southgate benket Jack Grealish fra start, men Villa-stjernen kom inn og var sentral da England fortjent slo ut Tyskland

Foto: Matthew Childs / Reuters

England er klar for EM-kvartfinale etter en imponerende 2-0-seier mot Tyskland tirsdag kveld.

England-trener Southgate fikk dermed sin revansje mot Tyskland 25 år etter sin egen straffemiss.

Før kampen vakte taktikken hans oppsikt hos eksperter og på sosiale medier.

England har sett langt bedre ut med en firer i forsvarsleddet enn de har gjort med en trebackslinje så langt i mesterskapet, og statistikken under Southgate viser også at England har prestert bedre med fire mann i forsvarslinja.

Ifølge BBC var dette fasit før møtet med Tyskland:

Forsvarsfirer:

32 kamper
24 seire
To tap

Forsvarstreer:

25 kamper
12 seire
8 tap

Likevel mente Southgate det var den rette inngangen til kampen, noe som slo til for fullt.

– Vi mente at å matche oppstillingen deres var måten å gjøre det på, og at stor fart inn bak dem ville skape trøbbel. Hele laget, fra keeper og helt fram forsvarte seg utrolig godt hele kampen. Jeg kan ikke gi dem nok ros, sier Southgate ifølge BBC.

Han innrømmer at han tok en sjanse med de grepene han gjorde.

– Du kan endre formasjonen og velge enkelte spillere foran andre, men hvis det går galt, er du død, medgir han.

Tør å følge planen

For Southgate ble det også en personlig revansj, mot nasjonen han bommet på straffe mot da England sist spilte EM på Wembley i semifinalen i 1996.

Southgate lykkes med formasjonen, og lykkes med byttene, hvor hans første innbytter Jack Grealish var involvert i begge målene.

For det roses Southgate.

Euro 2020 Soccer England Germany Matches

Gareth Southgates tyngste øyeblikk på fotballbanen skjedde da han bommet på Englands sjette straffe i semifinale på Wembley i 1996.

Foto: Lynne Sladky / AP

– Han hadde en plan før kampen og fulgte den. Mange utålmodige mennesker inn på stadion skrek etter flere offensive spillere på banen, men han hadde kampplanen klar, satte inn Grealish på rett tidspunkt og hadde litt flyt med Thomas Müllers bom. Det var en veldig dominant forestilling, og de gjorde hva de måtte, konkluderte Alan Shearer på BBC.

Norges U19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen mener også Southgate traff blink med formasjonsendringen.

– Det var er vanskelig å si noe annet. De vinner fortjent, selv om Müller har en stor sjanse der. De gradvis setter sitt preg på kampen og får tyngdepunktet til å vippe i sin favør. Det hele begynner med en defensiv trygghet, sier Johansen til NRK.

Johansen, som ledet Norge i U19-EM og U20-VM, forteller at det å være taktisk fleksibel har blitt et svært nyttig våpen i internasjonal turneringsfotball.

– Om du spiller med fire eller fem bak, handler mye om hva du møter. Det er mer hva som lønner seg i motspillet du får fra det andre laget. Du ser mye i EM at lag bytter mellom formasjoner og det å være fleksible er et suksesskriterie, sier han.

Paco Johansen

Pål Arne Johansen roser Southgate.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Johansen synes Southgate fikk utfortjent kritikk for å veksle mellom tre og fire bak tidligere i mesterskapet.

– Jeg vil snu på det og si at i landslagssetting hvor man har få muligheter til terpe formasjoner, er det imponerende at Southgate har fått en fleksibilitet hvor de kan håndtere forskjellige måter å spille på, fortsetter han.

Den norske treneren mener Southgate fortjener honnør som klarer å prioritere valg av avhengig av hvilken motstander han møter.

– At han endrer formasjon og spiller med vingbacker og tre bak gjør at han velger å sette mange profilerte spillere på benken. Det er tøffe valg, men Southgate tør å gjøre det han mener gir størst sjanse for seier, sier U19-treneren.

Sterlings vanvittige statistikk

En annen som har måtte tåle mye kritikk er Raheem Sterling. Før mesterskapet ønsket mange at City-spilleren skulle bli benket til fordel for noen andre av Englands offensive stjerneskudd i Phil Foden, Jadon Sancho, Marcus Rashford og Jack Grealish.

Sterling har svart kritikerne med Englands tre første mål i turneringen. I tillegg har 26-åringen nå 15 mål sine 20 siste kamper i landslagstrøya. Det er en totalomvending fra formen han hadde med seg til VM for tre år siden. Sterling gikk 27 kamper uten scoring for England før den sterke målformen han nå har vist.

Raheem Sterling Tyskland

Raheem Sterling satte inn sitt tredje mål til nå i EM. Sist en engelsk spiller scoret de tre første målene for landet sitt i mesterskap var Gary Lineker i 1986.

Foto: Catherine Ivill / Reuters

– Manageren fortjener ros for å ha beholdt troen på Sterling. Det var mye kritikk i hans retning før turneringen. Når manageren viser den troa er du nødt til å prestere, og ingen har prestert bedre enn ham i denne turneringen for England. Han har vært deres fremste våpen, sier Englands tidligere storspiss Alan Shearer.

Igjen var Sterling lagets største offensive trussel og stod både for det oppbyggende spillet og den avgjørende avslutningen da England tok ledelsen. Selv er Sterling glad for å kunne hjelpe laget på Wembley, bare noen steinkast fra hvor han er vokst opp.

– Vi visste at dette krevde en sterk prestasjon mot et godt lag, og det hadde vi i dag. Å gjøre det for landet sitt er alltid spesielt, og dette er et veldig spesielt øyeblikk for meg, sier Sterling etter kampen.

Både lagkompiser og Southgate er også fulle av superlativer over Sterlings spill så langt i EM.

– Raheem Sterling viser så mange folk at de har tatt feil, han scorer så mange mål, sier midtbanespilleren Declan Rice.

– Raheem må stadig bevise at folk tar feil av ham. Men han vet at vi har tro på ham og stoler på ham. Hans prestasjoner har vært strålende turneringen gjennom, roser Southgate.

ihCHRJZXMjw

Gareth Southgate kunne juble på Wembley tirsdag, 25 år og tre dager etter at han var knust etter å ha misset det avgjørende straffesparket i EM-semifinalen mot Tyskland. Han minnet spillerne på at de må prestere igjen lørdag.

Foto: FRANK AUGSTEIN / AFP

Samhold og tro

Etter en forsiktig start med to mål på tre kamper og sikkerhet først, ser plutselig veien til en finale som en distinkt mulighet for England. Laget er favoritter til å ta seg dit fra sin halvdel av utslagsrundene.

Johansen er spent på hvordan Southgate vil møte motstanderen i Englands neste kamp, hvor de vil være store favoritter.

– Det er ofte når det spilles mellom store nasjoner så blir man evaluert på det defensive og hvordan man stopper motstanderen. Men når man er favoritter blir man mer evaluert på angrepsspillet og der har de kanskje ikke imponert så mye, annet enn den første halvtimen i åpningskampen mot Kroatia, sier Johansen.

– I dag traff de både med det taktiske laget og gjøre de endringene som kreves. Så blir det spennende å se om det samme skjer i kvartfinalen. Da kan plutselig Phil Foden være tilbake i laget. Man må være modig og tørre å gjøre det som passer motstanderen man møter, selv om noe annet fungerte bra, fortsetter han.

I England bygges nå uansett håpet opp rundt Southgates mannskap. Samholdet og troen bygges stein på stein.

– Vi hadde aldri vunnet åpningskampen i EM. Det ble vi kvitt. Vi hadde aldri slått Tyskland. Det ble vi kvitt. Dette laget bryter barrierer. Alle har sagt at vi er for negative i spillestilen, at vi ikke tar no risiko. Southgate har en kampplan som er vanskelig å slå. Disse karene kjemper for manageren deres. Det er lett å se, sier BBC-ekspert og tidligere stopperkjempe Rio Ferdinand.

Også Declan Rice trekker fram samholdet i gruppa som en viktig faktor i troa som vokser fram om noe stort for England i dette mesterskapet.

– Det er utrolig. Mange ga oss ingen sjanse etter gruppespillet, det var klager på prestasjonen og at vi ikke scoret nok, men vi har ønsket å vise at de tar feil. Vi ønsker ikke å ta noe på forskudd, det er en veldig viktig kamp i Roma på lørdag. Men i dag stemte alt, anledningen, fansen og spillerne. Jeg har aldri vært en del av en garderobe og et lag med dette samholdet. Vi tror virkelig, med turneringsavslutningen her på Wembley, sier Rice.

Englands kvartfinale spilles lørdag i Roma.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal