Hopp til innhold

England-sjefen får kritikk etter seier: – I ferd med å bli en vits

England hadde god kontroll mot Tsjekkia, og endte opp som gruppevinner. Men byttene til manager Gareth Southgate havnet i fokus.

Euro 2020 - Group D - Czech Republic v England

BYTTET UT: Jack Grealish så ikke helt fornøyd ut da han gikk av banen.

Foto: Laurence Griffiths / Reuters

England imponerte ikke voldsomt mot Tsjekkia heller, men Raheem Sterling sørget for gruppeseier og tre nye poeng. Men det var Jack Grealish som var den store snakkisen underveis i kampen.

Da Grealish ble byttet av etter en drøy time spilt, buet engelskmennene på tribunen. Han har vært en favoritt blant fansen. Heller ikke Aston Villa-profilen selv så fornøyd ut.

– Dette er han ikke fornøyd med. Han trodde sikkert at han kunne fullføre kampen i kveld. Han hadde en god første omgang, men vi har ikke sett ham mye i andre omgang, sa tidligere Tottenham-spiller og BBCs fotballekspert Chris Waddle.

– Han ser skuffet ut. Jeg tror han tenker at dette var hans sjanse, og han ser ikke fornøyd ut – ikke i det hele tatt, sa Karen Carney, tidligere England-profil, til BBC.

Kritisk til flere bytter

I tillegg til kritikk mot Grealish-byttet, ble det nok en gang mye snakk om hvor lite spilletid Dortmund-stjernen Jadon Sancho får på banen. Jan Åge Fjørtoft er blant dem som rister på hodet av prioriteringene til Southgate.

– Denne «Sancho får ikke spille»-historien er i ferd med å utvikle seg til en vits. England er desperate etter fart, etter spillere som utfordrer. Og nå får han åtte minutter på banen, tvitret Fjørtoft lettere oppgitt.

Mot Tsjekkia kom Sancho først på banen i det 84. minutt. Det var første gang han fikk spilletid i mesterskapet.

Kveldens målscorer Sterling mente etter kampen at de spilte god fotball, og var naturlig nok glad for gruppeseier. Han roste også nevnte Grealish og 19 år gamle Bukayo Saka, som spilte på høyrekanten.

– De klarte seg veldig bra og var positive. Det er strålende å ha slike spillere her, sa Sterling til Uefa.

Tøff motstand venter

England var svært nære en pangstart da Sterling fikk sjansen alene med keeper. Manchester City-spilleren lobbet ballen over keeper, men den gikk i stolpe og ut.

Så skulle England få hull på byllen.

Grealish dro seg forbi Premier League-rival Vladimír Coufal. Han slo ballen over hele forsvaret til Tsjekkia og traff pannebrasken til Raheem Sterling, som har scoret begge målene til England i mesterskapet.

Tsjekkia hadde noen gode sjanser, men England hadde kontroll på kampbildet. Harry Kane hadde blant annet en stor sjanse som ble reddet på flott vis av keeper Tomás Vaclík.

Både Tsjekkia og England var allerede videre til åttedelsfinalen før kveldens kamp, men det var fortsatt usikkert hvordan veien videre blir. Nå slår Kroatia følge med de to lagene.

For det er nemlig slik at førsteplassen i gruppa skal møte enten Frankrike, Portugal, Tyskland eller Ungarn. Kampen spilles på Wembley på tirsdag.

– Sånn er turneringsfotball. På et tidspunkt må man møte de beste lagene. Det er hele poenget med å være her, å utfordre oss selv, sa målscorer Raheem Sterling i et intervju vist på NRK.

Imponerte eksperter

Engelskmennene fikk ros av NRKs eksperter i pausen. Melissa Wiik Kovács mener at det var den beste omgangen deres så langt i mesterskapet.

– England, hatten av for det de driver med, sa Aleksander Schau.

Også engelske legender lot seg imponere.

– De er mye bedre fremover. Backene står høyere og spillerne sender pasninger fremover, skrev Shearer på Twitter.

– Veldig bra fra Sterling, som gir England ledelsen. Jack Grealish ser bra ut. Hvem hadde trodd det? skrev Lineker, sannsynligvis ironisk om Grealish.

Men i andre omgang var det verre. Da klarte ikke engelskmennene å holde oppe samme trykk.

– England ser litt tamme ut, og trenger noen som finner gnisten. Fansen merker det også, skrev BBC-skribent Phil McNulty.

Det var ganske sjansefattig i hele andre omgang, og det endte med at de trygget inn 1-0-ledelsen.

Siste nytt

 • Anna Odine Strøm vant NM-gull

  Det ble dobbeltseier til de norske hopperne i verdenscupen på Lillehammer søndag, med Silje Opseth foran Anne Odine Strøm.

  Mandag var rollene snudd da det ble arrangert NM i stor bakke samme sted.

  Med et hopp på 138,5 meter i den første omgangen, hadde hun allerede sikret seg et stort forsprang. Det tok hun vare på i den andre omgangen, hvor et hopp på 125,5 meter sørget for at hun vant i suveren stil, 25,3 poeng foran Silje Opseth.

  Opseth hoppet 116,5 og 125 meter.

  Maren Lundby ble nummer tre, etter hopp på 123,5 og 121,5 meter.

  Norgesmesterskap hopp Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Luis Enrique ga de spanske spillerne 1000 straffespark i hjemmelekse før VM

  Spanias landslagssjef Luis Enrique er overbevist om at straffespark ikke er lotteri, og ga de spanske spillerne rikelig med straffer i hjemmelekse før VM.

  – Jeg ba dem om å ta over ett tusen straffespark før de kom hit, sa Luis Enrique på en pressekonferanse mandag. Beskjeden skal ha blitt gitt for over et år siden.

  Spania møter Marokko i VM-åttedelsfinale tirsdag.

  Spania røk ut i semifinalen av fjorårets EM på straffer mot Italia. Dit kom de etter å ha slått Sveits på straffer i kvartfinalen.

  Finalen mellom Italia og England ble også avgjort på denne måten.

  (NTB)

  WCup Spain Soccer
  Foto: Julio Cortez / AP
 • Kroatia videre til kvartfinale etter straffesparkkonkurranse – keeper ble helt

  Da det fortsatt sto 1–1 etter ordinær tid, var det duket for VM-sluttspillets første ekstraomganger og det som etter hvert skulle bli straffesparkkonkurranse.

  Der var Kroatia sterkest og tar seg videre til VM-kvartfinale. Lagets sisteskanse Dominik Livakovic ble den store helten med tre strafferedninger.

  – Han blir den store helten for Kroatia i dag, sa NRKs kommentator Olav Traaen etter at Livakovic reddet det tredje straffesparket.

  – De er eksperter på å ta seg videre, Kroatia. Får de 1-1, går det til ekstraomganger og straffespark, så er de nesten umulige å slå, sa TV 2-kommentator Morten Langli.

  NRKs fotballekspert Egil «Drillo» Olsen tror likevel ikke at Kroatia vil nå en finale i år, slik de gjorde i 2018.

  – Det var ikke imponerende det Kroatia viste, sier «Drillo».

  Japan fikk en verst tenkelig start på straffesparkkonkurransen da Takumi Minamino bommet på lagets første straffe. Mens Kroatias Nikola Vlasic var iskald på sin, ble vondt til verre for Japan også bommet på sitt neste spark. Laget bommet fra krittmerket hver sin gang etter det, som gjør at Kroatia vinner straffesparkkonkurransen 3–1.

  Japan gikk opp i ledelsen rett før pause. Det som lignet en innøvd cornervariant, endte til slutt opp hos Daizen Maeda. Spissen kunne enkelt bredside ballen i mål og laget gikk til pause med en 1-0-ledelse.

  Men ti minutter ut i den andre omgangen, skulle Kroatia slå tilbake – og det på vakkert vis. Ivan Perisic sto nesten på 16-meterstreken da han stanget inn utligningen med hodet. Innlegget ble servert presist fra midtstopper Dejan Lovren, midt på pannebrasken til Perisic.

  – Det å få så mye kraft i headingen der, er det få som klarer, sa TV 2s kommentator Petter Myhre.

  Også i 2018 røk Japan ut av VM i åttedelsfinalen. I samme mesterskap ble samtlige av Kroatias sluttspillskamper på veien mot finale avgjort etter enten ekstraomganger eller straffesparkkonkurranse.

  Kroatia møter vinneren av Brasil – Sør Korea, som spilles klokken 20.00 mandag kveld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste