Hopp til innhold
Kommentar

England kan gå i den norske fellen

Stjerner i angrep gir England tro på EM-gull, men det er svært usikkert om de fungerer som lag.

Martin Ødegaard og Phil Foden.

NORSK FELLE: Det er store spørsmål rundt England og Phil Foden før EM.

Foto: Terje Pedersen/HENRY NICHOLLS / NTB/AFP

England minner om Norge.

Begge har slitt i lang tid. Norge spilte sist et mesterskap i 2000, England står uten titler siden 1966. Men denne gangen – som alltid – skal tiden være inne.

På oddsen er England favoritter til å vinne EM. Mye av grunnen er et arsenal av livsfarlige spisser og slepne teknikere som skal være for gode til å feile.

Som Norge vet, er denne tankegangen en felle.

Stjerner som blender

Det er en forenklet logikk at et knippe stjerner garanterer suksess.

For noen år siden sto Norge plutselig med en av Premier Leagues beste playmakere i Martin Ødegaard og en av klodens beste spisser i Erling Braut Haaland. Det var fristende å nærmest ignorere resten av laget.

Norge skal da nå EM med slike stjerner.

Nå er landslaget like langt, selv om Haaland scorer jevnt og trutt i rødt, selv med spennende vinger som Antonio Nusa og Oscar Bobb, og selv med en Alexander Sørloth som nesten ble toppscorer i La Liga.

Fotball, privatlandskamp: Danmark - Norge (3-1)

FORTUNGE: Norge er knallsterke fremover, med blant annet Erling Braut Haaland og Antonio Nusa.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

I EM er England på samme sted, bare at stjernene er flere. Optimistiske eksperter kan ramse opp Harry Kane, Jude Bellingham, Phil Foden, Cole Palmer, Ollie Watkins, Bukayo Saka, Declan Rice og flere. Nettsiden Transfermarkt vurderer stallen som den mest verdifulle i verden med en prislapp på rundt 17 milliarder kroner.

Problemet er bare at Norges stall er den 11. mest verdifulle.

Og Norge er ikke engang blant de 24 lagene i EM.

Nytt pass til Van Dijk

De med flest stjerner har ikke nødvendigvis det beste laget.

Tyskland ble Europas mest suksessrike fotballnasjon ved å bygge velbalanserte lagmaskinerier. Det samme prinsippet har ført Didier Deschamps til å vrake flere store navn fra det franske landslaget det siste tiåret, og belønningen har vært høy moral samt finaler i tre av de siste fire store mesterskapene.

I likhet med Norge sliter England med forsvaret.

International Friendly - England Training

UKLART: John Stones (til venstre) spiller trolig stopper. Rundt ham er det mye usikker. Trent Alexander-Arnold (til høyre) kan bli brukt på sentral midtbane.

Foto: Andrew Boyers / Reuters

På venstrebacken betydde skaden til Luke Shaw at høyrebeinte Kieran Trippier startet i sliteseieren mot Serbia (1–0) søndag kveld. Det var uvisst hele uken hvem som ble partneren til John Stones på stopperplass, og Stones selv har slitt benken i Manchester City, samt ristet av seg sykdom og skade de siste dagene. Det ble til slutt Marc Guéhi, som spiller for Crystal Palace.

Sentral på midtbanen ble Declan Rices partner Trent Alexander-Arnold, som vanligvis er høyreback. De andre alternativene er Kobbie Mainoo (19 år), Adam Wharton (har bare spilt noen måneder i Premier League) eller Conor Gallagher (grovarbeider).

Det er ingen krise, men England skulle gjerne delt ut engelske pass til Rodri og Virgil van Dijk.

Men vent! Med så mange offensive stjerner finnes det kanskje en løsning.

Hva om England bare ... angriper?

Guardiola-kopiene

Dette er håpet til en av Englands fremste fotballkommentatorer.

Martin Samuel skrev nylig i avisen The Times at England-trener Gareth Southgate burde kopiere systemet som Pep Guardiola bruker i Manchester City.

Samuel vil skvise alle stjernene inn i laget. Han ønsker seg en 4-1-4-1 med Kane på topp, Rice som anker, pluss Saka, Bellingham, Foden og Palmer eller Anthony Gordon.

Om England er best offensivt, bør de spille deretter.

International Friendly - England v Iceland

FULL FART: Offensivt på banen er England stjernetunge, men Bukayo Saka som en av stjernene.

Foto: Andrew Boyers / Reuters

Dette er i teorien et bra argument. De beste landslagene de siste 20 årene har kopiert de beste taktiske prinsippene til sine hjemlige klubber. Dette er en av grunnene til at landet hvor Guardiola jobber, ofte har gjort det bra.

Guardiola trente Barcelona da Spania vant VM i 2010 og EM i 2012. Spania hentet ikke bare kjernen av spillere fra Barcelona, men også det taktiske systemet Guardiola hadde drillet inn. Seks av spanjolene som startet VM-finalen i 2010, spilte for Barça. Spanjolene vant VM ved å imitere verdens beste klubblag.

Da Tyskland vant VM i 2014, hentet de spillerne og taktikken til deres beste lag, Bayern München, som da ble trent av ... Pep Guardiola.

Denne kopieringen løser det største problemet landslagstrenere har: At de mangler tid nok med stallen til å øve inn mønstre for hvordan de skal spille, spesielt offensivt.

Southgate har ikke én klase med spillere fra samme klubb, men han vet at nesten alle stjernene fremover spiller på offensive lag som har ballen mye: City, Arsenal, Bayern, Chelsea, Real Madrid. I teorien bør Southgate angripe.

Om han bare kan.

Lekser fra NFL

Men lite tyder på at Southgate kan bygge et velfungerende offensivt lag.

Spania vant to av sine titler under Vicente del Bosque, som hadde trent Real Madrid. Den forrige klubben til Southgate var Middlesbrough i 2009, da han rykket ned fra Premier League og fikk sparken.

776150209

PRESS: Mange forventer gull av England-trener Gareth Southgate.

Foto: GLYN KIRK / AFP

Southgate har basert England på forsvarsspill. Før VM i 2018 analyserte han hva Spania og Tyskland hadde gjort riktig, og han dro ikke frem pasningsspillet, men forsvaret og dødballene. Han dro til USA for å studere amerikansk fotball, og pratet med analytikere om hvordan de kunne frigjøre spillere på dødball via blokkeringer.

England kom til semifinalen i VM med 3-5-2 og smarte cornertrekk. Da de nådde EM-finalen i 2021, slapp de inn to mål på syv kamper.

Men Southgate har aldri hatt så mange offensive stjerner som nå, og England spiller ikke akkurat som Manchester City.

Laget med EMs beste angrep er fortsatt basert på forsvar.

Klump i halsen

Slik sett minner England om Frankrike, som ligger dypt og kontrer, selv om de har strålende spillere fremover.

Så hører det med at Frankrike både har en mer balansert tropp, og en trener i Deschamps som hadde ledet Juventus og ført Monaco til mesterligafinalen før han tok jobben på landslaget.

Dermed handler Englands EM-håp om hvorvidt Southgate får maks ut av sine stjerner, uten at lagets taktiske balanse går i vasken. Seieren mot Serbia overbeviste ingen.

En liten trøst er at flere av favorittene har hatt problemer før EM: Frankrike spilte 0–0 mot Canada, Portugal har tapt mot Kroatia, og Tyskland slo så vidt Hellas i generalprøven, før de knuste Skottland på fredag.

England Iceland Soccer

DÅRLIG GENERALPRØVE: ... gir god premiere, sies det. England og Harry Kane tapte 1–0 mot Island i sin.

Foto: Kin Cheung / AP

Men Southgate får nok en klump i halsen når ekspertene ramser opp Englands stjernegalleri og spår EM-gull.

England, som Norge, ser bra ut på papiret.

Om det bare hadde vært så enkelt.

NB: Saken er blitt oppdatert for å ta med Englands 1–0 seier mot Serbia i EM søndag kveld.

Siste nytt

 • Solberg med knallstart i Rally Latvia

  Oliver Solberg leder WRC2-klassen i Rally Latvia etter den innledende fartsprøven torsdag kveld.

  Solberg klokket inn på 7.45.1 i sin Skoda Fabia og har en ledelse på 7,6 sekunder ned til italienske Roberto Daprà på 2.-plass.

  22-åringen, som kjører på svensk lisens, er i knallform om dagen. I slutten av juni endte han som to i WRC2-klassen i Rally Polen, mens han vant EM-runden på hjemmebane i Karlstad to uker tidligere.

  Der er ingen norske deltakere med i helgens rally i Latvia.

  Finske Kalle Rovanperä leder WRC-klassen med 2,4 sekunder ned til belgiske Thierry Neuville etter første fartsprøve.

  Fredag skal det kjøres sju nye fartsprøver i Liepaja, Latvia. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: NTB
 • Schmeichel til Celtic

  Den danske keeperen Kasper Schmeichel har signert for Celtic, hvor han blir gjenforent med Brendan Rodgers. De kjenner hverandre fra sine dager i Leicester.

  – Jeg er veldig fornøyd med å få Kasper til Celtic. Han er en kvalitetskeeper og hans egenskaper og personlighet vil være viktig for oss, sa Rodgers til Celtics hjemmeside.

  Den skotske klubben opplyser på sine nettsider at dansken har signert en ettårskontrakt.

  Schmeichel spilte for Anderlecht forrige sesong, men kontrakten gikk ut etter sesongen og ble ikke forlenget. Han noterte seg for 32 kamper i Belgia

  g_HtMhFevJ0
  Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
 • Det franske stoppertalentet Leny Yoro klar for Manchester United – betaler kjempesum

  Midtstopperen Leny Yoro (18) er klar for Manchester United. Det franske stortalentet kommer fra Lille og skal angivelig koste 62 millioner euro.

  Manchester United bekrefter overgangen i sine mediekanaler.

  Ifølge The Athletic-journalisten David Ornstein , koster stoppertalentet 62 millioner euro, noe som tilsvarer nær 728 millioner kroner. Det til tross for at Yoro bare hadde ett år igjen av kontrakten med Lille.

  Yoro har også vært høyaktuell for storklubben Real Madrid, men ifølge Ornstein var ikke den spanske klubben villig til å betale summen Lille krevde for å selge 18-åringen.

  Manchester United har vært på en intens jakt etter ny midtstopper og har blitt linket til navn som Matthijs de Ligt, Jarrad Branthwaite og Jonathan Tah i løpet av sommeren. (NTB)

  vebpQ6Ied-c
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal